Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Gisterennamiddag spendeerde ik, voor het eerst dit jaar, op mijn armen en knieën op het land tussen onze pas gekiemde worteltjes.
Een bijzonder moment, het ware begin van ‘het seizoen’, zo voelt dat.
Wortelkiemen zijn eerlijk en vragen aandacht om zich te laten onderscheiden van gekiemde grassen, meldes of vogelmuur.
Zo nemen ze mij mee op een soort reis waarin ze mij in het eerste half uur vooral vragen om een beetje minder luid te denken.
Door hun tempo en hun gegrondheid wordt ook de zoektocht van mijn gedachten naar datgene wat niet goed zit of ‘moeilijk’ is relatief en ook wel gewoon grappig.
Ze brengen mij van mijn hoofd naar mijn lichaam en naar het lichaam van de Aarde op hun eigen gesofistikeerde manier.
De wortelreis bestaat uiteindelijk vooral uit het ‘in the zone’ zijn. Ik weet niet juist waar ‘the zone’ zich bevindt maar ik beleef het als een ruimte uit de lineaire tijd, gewoon hier, nu, wortels, zon, handen. Niets meer, niets minder; worteleerlijkheid.
Zo herinner ik mij hoe planten helden zijn in het medicijn-dragen in al hun stadia en hoe ik mijzelf gelukkig prijs met de tijd om hen elke dag een beetje beter te kennen.

Met vele groetjes en toenemende groei-energie
Smakelijk

Jana

Samenstelling pakket

Klein: kervel, kropsla en raapsteel van de Zonnekouter (Vroente), prei van de Zaailing, spinazie van Hebben en courgettes (Be) via Biofresh.
Groot: kervel, warmoes, kropsla en raapsteel van de zonnekouter (Vroente), pijpajuin en bloemkool van Ourobouros (Vroente), wortel van de wassende maan, radijs en spinazie van Hebben, komkommer (Be) via Biofresh
Gemengd: kropsla en kervel van de zonnekouter (Vroente), rode biet van de wassende maan, spinazie van Hebben, courgettes (Be) via Biofresh, jonagored van de Fruittuin, appelsienen Biovale (Es) via de Foodhub, banaan (DO, Fair trade), via Biofresh
Fruit: appelsienen Biovale (Es) via de Foodhub, avocado (ES), mandarijn (Es) en kiwi (It) via Biofresh, jonagored van de Fruittuin.

Recepten

Lentesalade van raapsteeltjes
Nodig: 100 gram raapstelen, 2 hardgekookte eieren, 1 teentje knoflook, 1 rode ui, 6 eetlepels olijfolie, 1 blikje ansjovis filets, 2 eetlepels balsamico azijn, 4 tomaten (of stukjes gedroogde tomaat), 1 theelepel franse mosterd, snufje zout, 10 zwarte olijven, 5 radijsjes
Klop een dressing van de knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en peper en zout naar smaak.
Schep de raapstelen, de in ringen gesneden ui, de in partjes gesneden tomaat, de in plakjes gesneden radijs, en de ansjovis door elkaar. Schenk de dressing erover. Garneer met de olijven en partjes ei. Serveer met stokbrood en gezouten boter.

Kervel soufflé
Nodig: 25 g boter, 25 g ongebuild meel, 1/4 l melk, 4 eieren, 3 el gehakte kervel, 70 g geraspte kaas
Roer de boter met het meel op een zacht vuurtje door elkaar. Voeg de melk langzaam en al roerend toe en laat de saus inkoken. Breek vervolgens de eieren en doe de eidooiers één voor één bij de saus. Roer de kervel door deze massa. Klop de eiwitten stijf en schep ze op het laatste ogenblik samen met de geraspte kaas door de massa. Vet een grote schaal in met olie en giet het soufflémengsel hierin. Laat de soufflé gedurende 1/2 uur rijzen in een oven van 180°C en dien onmiddellijk op.

Prei-Kervelsoep
Nodig: 2 uien, 2 prei, 300g pastinaak, 1 aardappel, 1 bos kervel, groentebouillon, peper, zout, olijfolie
Fruit de gesnipperde ui in olijfolie, voeg er de prei, pastinaak en aardappelen in stukken gesneden aan toe en laat gaar stoven. Voeg voldoende water toe, alsook de groentebouillon, laat nog even opkoken en mis de soep. Snipper de kervel fijn en voeg ze bij de soep; laat een 10tal minuten trekken (niet meer laten koken, dan gaat de fijne kervelaroma grotendeels verloren). Breng op smaak met peper en zout.