Groentesprokkel 16

Beste,

Buiten schijnt de zon en is het aangenaam vertoeven, maar ik duik straks de vriezer in bij de slager voor het maken van de vleespakketten. Drie weken geleden werd een rund geslacht en twee weken geleden ook de varkens.
Al vanaf het begin is de Zonnekouter niet voor te stellen zonder de koeien. Ze brengen levendigheid en beweging maar ook ritme en rust in het boerderijleven. En ze hebben een belangrijke functie wanneer het gaat over bodemvruchtbaarheid. Hun mest is de basis van onze compost die het land voedt waar we groentes op telen. Het geeft een boost aan het bodemleven en brengt humus in de bodem. Op die manier brengen ze het vliegwiel van vitaliteit op gang en dit tot in de gewassen op het land.

Wat eigen is aan de koe, zijn haar vier magen waarmee ze specialist is in het verteren van gras. Een koe die gras eet, is gezond en in balans. Een koe die opgedreven wordt in productie door mais en graan is niet in balans en krijgt mogelijks gezondheidsproblemen. Op de Zonnekouter zijn onze koeien voortaan 100% grasgevoederd. Niet alleen voor de koe maar omwille van andere redenen ook, zowel op ecologisch vlak als op vlak van gezondheid van haar producten zoals vlees en melk.

In Groot-Brittannië en Amerika is grassfed al langer een bekend begrip en veel consumenten en boeren kiezen voor koeien die enkel gras te eten krijgen. Er wordt in die landen ook veel onderzoek gedaan naar de verschillen met graan gevoederde koeien. Belangrijke verschillen bij de vleeskwaliteit van grasgevoederde koeien zijn een betere verhouding van omega 3 en 6 vetzuren en een lager gehalte aan verzadigde vetten.
Voor de landbouw biedt het ook voordelen. Graan kan je in eerste instantie best voor menselijke consumptie houden in plaats van het inefficiënt om te zetten in vlees. Gras daarentegen groeit goed op natte meersen en schrale gronden die niet zo geschikt zijn voor akkerbouw. Het is dus een landbouwproduct waar we als mensen niet veel anders mee kunnen dan te voeren aan de koeien; gelukkig zijn zij er om het om te zetten in voeding voor de mens.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het beter is voor het klimaat. Grasland kan meer schadelijke broeikasgassen vastleggen in de grond in de vorm van waardevolle humus, dan dat koeien uitscheiden. Wanneer koeien mais en granen eten, zeker als die geïmporteerd zijn uit het verre buitenland, is er meer CO2 uitstoot dan wat er opgenomen wordt in de bodem.
En niet te vergeten is de bijdrage aan de smaak van het vlees door kruidenrijk grasland. Weegbree, chicorei, duizendblad en paardenbloem zijn een aantal van die soorten die hier in onze weilanden voorkomen en bijdragen aan de smaak van een goed stukje vlees!
Groetjes
Arne

We hebben nog wat rundsvlees over; we bieden diepgevroren pakketten aan van 5kg en 10kg aan 15€/kg. Elk pakket bevat verschillende delen in de verhouding zoals ze van het dier komen: biefstuk, entrecote, rosbief, filet pur, hamburger, rundsgehakt, stoofvlees, schenkel en een stukje soepvlees.
Bestellen kan via mail: dezonnekouter@skynet.be

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, paksoi en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouros; knolselder en venkel via Biofresh
Groot: kropsla, mosterdblad, prei, paksoi en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; pijpajuin van de Vroente-Ourobouro; radijs van De Wassende Maan; komkommer, wortel en knolselder via Biofresh
Gemengd: kropsla, rucola en paksoi van de Vroente-Zonnekouter; radijs via De Wassende Maan; komkommer, appel Jonagored, perssinaas (It) en banaan (Do, Fairtrade) via Biofresh
Fruit: appel Jonagored, perssinaas (It), kiwi (Gr) en mandarijn (It) via Biofresh

Recepten

Gegrilde paksoisalade met paddenstoelen
Nodig: paksoi, teentje look, 1 cm gember, 1tl sesamolie, 2el sojasaus, sap van 1 citroen, 1tl agavestroop, 2el sesamzaadjes, 225g paddenstoelen (naar keuze of een mix), 2el olijfolie
Halveer de paksoi in de lengte en in de breedte. Snij de knoflook en gember fijn. Meng samen met de sesamolie, sojasaus, agavestroop en citroensap. Bak de sesamzaadjes in een droge koekenpan. Snij de paddenstoelen eventueel wat fijner. Grill de paksoi samen met de champignons in een grillpan. Besprenkel ondertussen met wat olijfolie. Schenk voor het serveren de de dressing over de paksoi en werk af met de geroosterde sesamzaadjes.