Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Groot nieuws! Eindelijk is de aankoop van het nieuwe land in de Bunderstraat een feit. Vorige week zaten we bij de notaris om alles in orde te brengen. Heel wat pagina’s werden omgedraaid en ondertekend. Hoe zit het ook al weer precies? Enerzijds zijn we vanuit de Zonnekouter al langer op zoek naar land in de buurt om uit te breiden. Anderzijds was Jan als kersvers vennoot op zoek naar een woning in de buurt om dichterbij de Zonnekouter te wonen. En zo stootte hij op een oude boerderij op twee kilometer hiervandaan. Met een huis dat ok is, stallen waar wat mee te doen valt en typisch voor de streek, een aantal vervallen koterijen. Eraan palend 2.3ha land! En zo ging Jan met zijn gezin voor de gebouwen en als Zonnekouter gingen we voor het land. Het land willen we kopen met Land-in-zicht zodat het voor eens en altijd bio blijft. Hiervoor deden we een beroep op jullie en lukte het ons om in korte tijd de aankoopsom bij elkaar te krijgen door middel van leningen van 5000 euro. De volgende stap is al die leningen terug betalen. Hoe we dit doen, lichten we toe op de algemene vergadering van de Zonnekouter CVBA die we zullen laten doorgaan in de Bunderstraat. Er is al meer dan een jaar voorbij gegaan tussen het moment dat het te koop stond en nu dat het effectief rond is. We liepen er woensdag rond en het leek of Jan niet goed wist of hij blij mocht zijn of zicht moest afvragen waar hij aan begonnen is en An had een déjà vu naar de beginjaren van de Zonnekouter toen het een ruïne was. Lien liep door alle gebouwen, keek naar het land en zei: “Ja er is nog veel werk!” Maar bovenal waren we blij met alle toekomstplannen die nu verwezenlijkt kunnen worden. Ook hierover meer in de nabije toekomst.
Ondertussen voorjaarsdrukte! De koeien gaan naar buiten, volgende week al de eerste snede gras maaien, de grond wordt bewerkt. De eerste gewassen zijn buiten geplant, er staat al het een en ander gekiemd en oh ja het mag wel eens regenen. Is er regen op komst?
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Klein: sla en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; mosterdblad van Hebben; witte kool, knolselder en wortel van PCBT.
Groot: sla van de Vroente-Zonnekouter; bloemkool van de Vroente-Ourobouros; andijvie en peterselie van de Vroente-Kollebloem; witte kool, knolselder en wortel van PCBT; radijs van Vandervennet en champignon via Biofresh
Gemengd: sla van de Vroente-Zonnekouter; andijvie van de Vroente-Kollebloem; radijs van Vandervennet; rode biet en wortel van PCBT; appel Natyra via Hebben; peer Xenia en avocado Hass via Biofresh
Fruit: appel Natyra via Hebben; peer Xenia, avocado Hass en sinaas Lane Late via Biofresh

Recepten

Andijvie
De buitenste bladeren van de andijvie zijn ideaal om te stoven of blancheren. Heel lekker in een kaassaus!
De lichtgroene kern kan je in fijne reepjes snijden en mengen met een vinaigrette (kruidenazijn, mosterd, zout, peper en olijfolie). Heerlijk bij pasta’s!

Gestoofde knolselder met kruiden/kwarksaus
Nodig: 500g knolselder, 1 e.l.olie, 5-10 korianderzaadjes, zout
Saus: 100g kwark, 3 e.l. zure room of villi, 2 e.l. bieslook of 2 t.l. tijm, 2 e.l. gesnipperde peterselie, zout
Schil de knolselder, snij ze in blokjes. Verwarm in de olie al roerende tot ze helemaal ‘geolied’ zijn, maar nog niet verkleurd. Voeg een bodem water, zout en koriander toe en laat in 10-15 min bijtgaar stoven (opletten voor aanbranden). Vermeng alle sausingrediënten en schep deze romige saus door de knolselderij. Verwarm nog even maar laat niet meer koken.

Korstgebak van geraspte wortelen
Nodig: 200g geraspte wortelen, 4 s.l. meel, 1 ei, 50g geraspte gruyère, paneermeel, 1 s.l. olie
Meng de wortelen met de kaas, het meel en het ei. Olie een vuurvaste schotel in en vul hem met dit mengsel. Bestrooi met het paneermeel en sprenkel er enkele druppels olie over. Laat gedurende ongeveer ¼ uur gratineren.