Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,

In onze sector wordt vaak geroepen dat boeren geen vakantie nemen, en er wordt ons vaak op de vingers gekeken als we dat wel eens wagen. Maar ja, als stagiair mogen we ons wel een keertje laten gaan. Een goeie gelegenheid om eens te kijken hoe het in Frankrijk met de landbouw gaat.
Je zou verwachten dat het seizoen al een stukje verder zit dan hier, dat alles schoon groen staat, en dat de boeren heen en weer over hun velden aan het crossen zouden zijn. Maar dat is amper het geval. Onze zuiderse buren hebben evenveel pech gehad als wij. Het is in het zuiden bekend dat februari DE maand is dat het droog genoeg is om de grond te kunnen bewerken. Maar de tractoren blijven maar stil staan, wachtend tot de buien ophouden. Het weer is er inderdaad niet fantastisch.

En dan kom ik terug in Belgie, en is het hier prachtig blauwe hemel, 28 graden, en alles op het land staat te juichen onder de zon! Het is bijzonder wat je kan missen in een week vakantie… De serre staat ineens vol met lentense lekkertjes, raapsteel en snijsla worden al geoogst terwijl de paksoy te roepen staat: “Oogst mij ook!”. De snijbonen staan al te zoeken naar houvast aan de touwtjes tussen de sla die de grond al bijna bedekt. De lege vakken die er in de winter zo somber en plat uitzagen, staan nu vol met trotse groene en rode kleuren.

De dieren vragen ook wat natuurlijk, er wordt nu voor gezorgd dat ze binnen enkele dagen weer in het sappige gras kunnen liggen, spelen en eten. Vooral eten natuurlijk… De schapen hebben al voorrang gekregen om ruimte te geven aan de kuikens die nu voorzichtig maar zeker een pootje buiten zetten.
En nu snap ik het ineens waarom boeren zo weinig vakantie kunnen krijgen: er beweegt zo veel op het land. Dingen die met het blote oog nog niet te merken zijn veranderen met de flits van een dag. Zelfs als stagiair is het al moeiljik om te volgen als je een dagje op school moet zitten en zo allerlei gebeurtenissen mist. Dus les geleerd, nooit in de lente op vakantie gaan!

Groetjes,
Lukas

Samenstelling pakket

Klein: snijsla, rucola, raapsteel, prei van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak, aardpeer van De Wassende Maan; spinazie van Koen Weyers
Groot: raapsteel, prei van de Vroente-Zonnekouter; rode kool, pastinaak, aardpeer van De Wassende Maan; spinazie van Koen Weyers, bloemkool van Vander Hauwert
Gemengd: rucola, raapsteel, prei van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak, aardpeer van De Wassende Maan; appel Cripps Pink (F), wijnsien (It), banaan (FT, Do) via Biofresh
Fruit: appel Cripps Pink (F), wijnsien (It), avocado (Es), banaan (FT, Do) via Biofresh

Recepten

Aardperen-spinaziepasta in de wok
Nodig: 400g spinazie, 1 ajuin in ringen, 1 gesnipperd teentje look, enkele aardperen, oesterzwammen, geroosterde pijnboompitten, olijfolie. Gekookte pasta, pesto (daslook of basilicum), blokjes mozzarella, Parmezaanse kaas.
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes. Roerbak in een wok de aardperen, de look en de ajuin in olijfolie, tot ze bijna gaar zijn. Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak ze mee.
Snijd de spinazie in dunne reepjes. Blancheer ze 30 – 40 seconden in kokend water en laat uitlekken. Meng de pasta met de pesto, de spinazie, de mozzarella en de pijnboompitten eronder. Kruiden met kruidenzout en zwarte peper, bestrooi met Parmezaanse kaas.

Lentesalade van raapsteeltjes
Nodig: 100 gram raapstelen, 2 hardgekookte eieren, 1 teentje knoflook, 1 rode ui, 6 eetlepels olijfolie, 1 blikje ansjovis filets, 2 eetlepels balsamico azijn, stukjes gedroogde tomaat), 1 theelepel franse mosterd, snufje zout, 10 zwarte olijven, 5 radijsjes (of rucola of geraspte rammenas)
Klop een dressing van de knoflook, de olie, de azijn, de mosterd en peper en zout naar smaak.
Schep de raapstelen, de in ringen gesneden ui, de gedroogde tomaat, de in plakjes gesneden radijs, en de ansjovis door elkaar. Schenk de dressing erover. Garneer met de olijven en partjes ei. Serveer met stokbrood en gezouten boter.