Groentesprokkel 16

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Afgelopen nacht heeft het goed nachtvorst gegeven. En dat is spannend voor de aardappelen want die verdragen geen temperaturen onder nul. We zijn er vroeg bij dit jaar met de aardappelen en het loof staat al ruim 10cm boven de grond. Maar zo vroeg zijn, maakt het ook extra riskant door de kans op nachtvorst. Direct na het planten hebben we ze afgedekt met een klimaatdoek, zodat de grond sneller opwarmt en ze op die manier een voorsprong krijgen. We willen namelijk vroege aardappelen! En nu met de vorst ligt er een tweede doek over. Hopelijk blijft de temperatuur onder het doek net boven nul en hebben de aardappelen er geen last van!
Gisteren werden de schorseneren gezaaid. Net als de vroege aardappelen een nieuwe teelt op de Zonnekouter. Voor de gelegenheid haalden we er de handzaaimachine bij van het proefcentrum die zich al bewezen heeft met het nogal lastige schorsenerenzaad. Maar ook ons eigen basic maar oerdegelijk zaaimachientje levert mooie resultaten. Het resultaat zien we pas als het zaad gekiemd is. Ik ben benieuwd!
Ondertussen lopen ook de koeien op het grasklaverperceel. Grasklaver is bij ons een rustgewas voor de bodem. Het zorgt voor een goede doorworteling en haalt stikstof uit de lucht. Binnenkort wordt de grasklaver ingewerkt en planten we er prei. Afgelopen jaar bevestigde de mooie dikke prei wat de voordelen van grasklaver in de vruchtwisseling zijn. Maar vooraleer we ze infrezen, mogen de koeien nog eens alles goed kort eten.
Groetjes
Arne

Begin mei starten we een nieuw afhaalpunt in Sint Martens Leerne, in de Geboortewinkel Mammies & Pappies, Leernsesteenweg 117, Deinze. Wo 26 april doen we er een infoavond, om 20u in het depot. Mocht je weet hebben van mensen in de buurt die het zou interesseren, laat je het hen weten? Bedankt!

Samenstelling pakket

Klein: kropsla, paksoy van de Vroente-Zonnekouter, pijpajuin/look van de Vroente-Ourobouros; kastanjechampignons van Chamrova; prei van PCBT, rode biet(B) via Biofresh
Groot: kropsla, eikenbladsla, paksoy, rood mosterdblad van de Vroente-Zonnekouter, peterselie van de Vroente-Kollebloem; kastanjechampignons van Chamrova; prei van PCBT, rode biet(B), knolselder (B) via Biofresh
Gemengd: kropsla, warmoes van de Vroente-Zonnekouter; prei van PCBT; kastanjechampignons van Chamrova; rode biet (B), appel elstar (Nl), kiwi (It), pompelmoes (Es) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), kiwi (It), appelsien (Es), mango (BF) via Biofresh

Recepten

Rode bietenkwark met komijn en verse munt (te gebruiken als broodbeleg of bij granenkoekjes)
Nodig: 850g rode bietjes, 500g magere kwark, zeezout, olijfolie, gemalen komijn, gemalen peper, verse muntblaadjes
Kook de rode bietjes in de schil tot ze zacht zijn. Giet het water af en laat ze afkoelen; dan kun je gemakkelijk de schil er afwrijven. Snij de bietjes in stukjes en doe ze in de blender. Voeg de kwark, wat zout, olie en de kruiden toe aan de blender en mix alles tot een gladde smeerbare substantie.

Ovenschotel met warmoes
Nodig: 1 kg. warmoes fijngehakt, olijfolie,100 g ricotta of witte kaas,3 eierdooiers, 500 g champignons in plakjes,1 teentje knoflook fijngehakt,30 g parmezaanse kaas, broodkruim, peper en zout.
Stoof de champignons in olie in de wok. Voeg de warmoes toe, roer alles en neem de pot van het vuur. Voeg de witte kaas en de parmezaan toe, kruid met peper en zout, en klop de eierdooiers erdoor. Wrijf de ovenschotel goed in met olie en bestrooi hem ook met een deel van de broodkruim. Doe het mengsel in de ovenschotel, strooi de rest van de broodkruim erover en sprenkel er ook wat olie over. Doe gedurende 30 a 40 min. in een voorverwarmde oven op 190 graden.