Groentesprokkel 15

Beste klant, abonnee, sympathisant,

Het is me wat, onze boerderijbegroting rondkrijgen in een tijd met vooral veel vraagtekens. Hogere prijzen die misschien klanten gaan afschrikken, hogere kosten en lonen… Het roept ook wel wat angst bij mij op. Zijn we wel goed bezig, moeten we niet gewoon terugplooien op onze zekerheden, enkel doen wat heel rendabel is, de rest laten voor wat het is? Ons mooi project dat de Zonnekouter extensiever en duurzamer aan het maken is (met meer land en bomen, ruimere vruchtwisseling, en genoeg medewerkers om werkstress te vermijden) even ‘on hold’ te zetten, tot in betere tijden? Een gedachte die mij (samen met De Zonnekouter) ineen doet krimpen, en mijn angst versterkt … zoals altijd blijkt angst een slechte raadgever.
Maar waar vind ik dan goede raad? Ik neem even adempauze, en ga wandelen tussen de groenten en koeien. Wat vindt de Zonnekouter daar dan zelf van? Wat zou Walter hiermee gedaan hebben?
Met mijn voeten op de levende Zonnekouteraarde komt er een ander antwoord bij mij binnen waardoor mijn angst oplost als sneeuw voor de zon, en ruimte maakt voor goesting en energie: eigenlijk zijn we wél goed bezig. We telen voeding die ons (en jullie) gezonder en weerbaarder maakt. We zorgen met onze rechtstreekse afzet en seizoensgebonden teelten voor een lage energiekost. Onze grasgevoederde koeien hebben geen buitenlands graan nodig, en dragen bij aan de opbouw van onze bodem. Heel onze boerderij is als levend ecosysteem deel van onze natuurlijke omgeving, en zo klimaatvriendelijk als maar zijn kan.
Op betere tijden moeten we niet wachten, we maken die zelf! En dat kunnen we enkel doen door onze waarden te blijven koesteren (wat een mooi woord!), dag in dag uit, te bouwen aan een verhaal dat helemaal klopt, dan kan onze toekomst écht veranderen! En dit is iets wat ik zelf in handen heb, hier op onze 17 ha Zonnekouterland: hier kan ik, samen met heel onze ploeg, het verschil maken. En ook samen met onze klanten uiteraard, want zonder jullie staan we nergens!
Deze brief is dan ook een uitnodiging naar jullie. Een uitnodiging om je niet te laten leiden door angst, maar te koesteren wat en wie je dierbaar is, wat écht belangrijk is in je leven. Mee helpen vernieuwing zaaien, meewerken aan de basis van een betere wereld, door bewust te eten, te kopen, te reizen, te feesten,… Dat hoeft niet aan de andere kant van de wereld, maar hier en nu, dichtbij, rondom ons; de rest van de wereld heeft daar ook baat bij. Als je goed rond je kijkt, zie je hoe overal kleine initiatieven geboren worden, met veel zorg en bewustzijn voor mens en aarde. Ga er naar op zoek (nee, ze komen niet vaak in het nieuws…), verbind je ermee, steun wat aan het groeien is, koester ze!
Hierbij roep ik ‘koe-steren’ dan ook uit als werk-woord van het jaar! Smakelijk, An

Samenstelling pakket

Klein: snijsla en paksoi van de Zonnekouter (Vroente), koriander van Ourobouros (Vroente), andijvie van de Kollebloem (Vroente), knolselder van Dieleman en Bloemkool (Nl) via Biofresh.
Groot: raapsteeltjes, snijsla en paksoi van De Zonnekouter (Vroente), koriander van Ourobouros (Vroente) en andijvie van de Kollebloem (Vroente), prei van ’t Goed ter Heule en van De wassende maan, venkel (It), courgettes (Be) en wortelpeterselie (Be) via Biofresh.
Gemengd: snijsla en paksoi van de Zonnekouter (Vroente), knolselder van Dieleman, prei van ’t Goed ter Heule en van de wassende maan, radijs van de Zaailing, washington appelsienen (It), chirimoya (Es) en mandarijn met blad (It) via Biofresh.
Fruit: jonagold van de Fruittuin, banaan (Do, Fair Trade), washington appelsien (It), mandarijn mat blad (It) via Biofresh.

Recepten

Lasagne met paksoi en yoghurt
Nodig: 1 gesneden paksoi, 2 gesnipperde uien, een scheutje olie, 9 tot 12 lasagnebladeren, 4dl yoghurt, 1dl room, 2 eieren, 3 geperste teentjes knoflook, kruidenzout, basilicum, oregano, 200 geraspte oude kaas, een kopje broodkruimels
Stoof de paksoi met de ui in olie gaar. Klop de yoghurt met room, ei, knoflook, kruidenzout, basilicum en oregano. Neem een ruime schaal en leg er een laagje groente met ui in. Strooi er een beetje geraspte kaas en kruimels over. Leg er een laag lasagne plakken op en schep hierop weer groente. Giet er een scheutje van de yoghurtsaus over, strooi er kaas en kruimels over en leg er weer een laagje lasagne op. Druk de plakken goed aan en leg hierop de rest van de groente, een scheutje saus en kaas met kruimels. Leg de laatste plakken lasagne op het geheel. Druk ze goed aan en giet er de overige saus op. Bestrooi met het laatste restje kaas en kruimels. Zet de schaal ongeveer 45 min in een voorverwarmde oven op 200°C.

Gegrilde paksoi salade met paddestoelen
Nodig: 2 paksoi, 1 teen look, stukje gember van ca 1 cm, 1tl sesamolie, 2 el sojasaus, sap van een citroen, 2el sesamzaadjes, 225gr paddenstoelen, olijfolie en satéprikkers.
Halveer de paksoi in de lengte n in de breedte. Snij de gember en de knoflook fijn, meng samen met de sesamolie en de sojasaus en het citroensap. Roer er eventueel een kl suiker onder.
Bak de sesamzaadjes in een droge pan goudbruin. Maak de paddenstoelen schoon en besprenkel met olijfolie. Grill de paksoi samen met de paddenstoelen in een grillpan (dit kan ook prima op de barbecue bereidt worden). Rijg de paddenstoelen en de paksoi aan de satéprikkers zodat ze niet door het rooster vallen. Schenk voor het serveren de dressing erover en bestrooi met de sesamzaadjes.