Groentesprokkel 15

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vorig jaar plantten we op 14 maart de aardappelen. Het was voor het eerst in jaren dat er op de Zonnekouter nog aardappelen geteeld werden. Door het vroege droge voorjaar was het meteen een succes. Of was het beginnersgeluk!?
Natuurlijk is het nog te vroeg om conclusies te trekken maar dit jaar is het eerder een nat en koud voorjaar. We hebben nog weinig kunnen doen op het land en de aardappelen staan voorgekiemd te wachten om de grond in te gaan! Je zou er een beetje zenuwachtig van worden maar geduld is een schone deugd, zeggen ze. En doordat er buiten nog weinig gedaan kan worden, kunnen we doorwerken aan de groentes in de serre die helemaal opfleuren nu de serre af is. We installeerden de beregening opnieuw en ik denk dat zowel de sla- en venkelplantjes even blij waren als wijzelf met de eerste regenbui in de serre!
Maar van zodra het kan, gaan we buiten van start met het zaaien en planten van allerlei gewassen.
En zeker eerst de aardappelen planten! In de sector beweegt er ondertussen ook het een en ander rond aardappelen. Tot voor enkele jaren waren voor biotelers de beschikbare rassen heel beperkt. In het verleden werd er amper geselecteerd op ziekteresistentie en echt geschikte rassen waren er niet echt. Daarom is biologisch aardappelen telen een beetje gokken op goed weer. Wanneer het regent in juni, kan het zomaar zijn dat ‘de plaag’ er in komt en dan is het voorbij met de teelt. Het ene jaar 15 ton per hectare, het andere 35. Gangbare collega’s die ‘goed’ sproeien gaan voor 60 ton en meer. De biosector zou de biosector niet zijn of er wordt aan innovatie gedaan. En zo zijn er nu enkele nieuwe rassen beschikbaar die wel op plaagresistentie geselecteerd zijn. Zo is er de Sevilla van Niek Vos. Deze biologisch-dynamische akkerbouwer uit Nederland raakte gefascineerd door het aardappelverhaal en ging aan het selecteren met oude soorten en nieuwe variëteiten. Na jaren selecteren heeft hij nu de Sevilla en het Livinushof teelde deze patat voor ons. U vond hem afgelopen seizoen enkele keren in het aardappelpakket, in de winkel of op de Lousbergmarkt. Ondertussen is er vanuit Bioforum een convenant opgemaakt rond het telen van robuuste rassen, waarbij plaaggevoelige rassen uitgesloten worden. Allerlei partners uit de biosector ondertekenden deze en zo ziet het ernaar uit dat we in de toekomst heel wat nieuwe aardappelen zullen leren kennen. Via onze aardappelpakketten en winkel kan je deze evolutie zelf meemaken. Groetjes Arne

 

Samenstelling pakket

Klein: babyleaf van de Vroente-Zonnekouter; rode mosterd van de Vroente-Kollebloem; spinazie van Hebben, wortelen, knolselder van PCBT; witlof van de Wassende Maan.
Groot: babyleaf van de Vroente-Zonnekouter; spinazie van Hebben, wortelen, knolselder van PCBT; witlof, rucola, postelein van de Wassende Maan; broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: babyleaf van de Vroente-Zonnekouter; spinazie van Hebben, wortelen van PCBT; witlof van de Wassende Maan; peer conference (Nl), clementines ortanque (Es), pompelmoes (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored (Nl), peer conference (Nl); clementines ortanque (Es) appelsien (It) via Biofresh

Recepten

Spinazie met rozijnen en pijnboompitten.
Nodig: 400 g verse spinazie, 2 e.l. zonnebloemolie, 4 e.l. rozijne, 4 e.l. pijnboompitten, zout, peper.
Snijd de spinazie in dunne reepjes. Blancheer ze 30 – 40 seconden in kokend water. Verhit de olie in een pan en fruit daarin rozijnen en pijnboompitten. Voeg de spinazie toe en bak de groente ca. 3 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.

Gebakken knolselderschijven
Snij wortels en kop weg, schil de knolselder, en snij in schijven van ½-1 cm dik. Breng 1l water met wat zout en evt. 10 korianderzaadjes aan de kook, voeg de selderschijven samen met de schillen toe, laat ze 10 min koken (bijtgaar) en afkoelen in het kookwater. Laat ze uitlekken, wentel ze eerst door wat meel, daarna door beslag (1 geklutst ei, 1dl water,100g tarwemeel, zout), en bak ze in een pan mooi goudbruin.

Roerbakschotel met gerookte tofu
Nodig: Een bussel mosterdblad, 1 ui en 1 teentje knoflook gesnipperd, 1 wortel julienne gesneden (in dunne lucifertjes), eventueel nog wat gesneden spercieboontjes of peultjes, 1 pakje gerookte tofu in blokjes, 1 cm verse gesneden gember, olijfolie, sesamolie, sesamzaadjes, sojasaus, mirin (rijstazijn)
De tofu in een pan zachtjes bakken in een scheutje olie. Sojasaus en mirin toevoegen en dit al omscheppend een beetje laten inkoken. De tofu uit de pan scheppen en apart zetten. Mosterdblad wassen en in stukjes snijden. In de olijfolie de knoflook en de fijngesneden gember fruiten. De ui, worteltjes, en event. de boontjes/peultjes toevoegen en roerbakken. Mosterdblad en tofu toevoegen en nog 3 minuten stoven. Op smaak brengen met sesamzaadjes een paar druppels sesamolie. Serveren met rijst.