Groentesprokkel 15

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ik schrijf jullie vanuit ‘het hoofdkwartier’ van de Zonnekouter. Voor mij zie ik in het groot, in een handschrift dat ik goed ken, de woorden ‘Levend, Voedend, Verbindend’ staan. Drie woorden waarmee An opstond op een goede ochtend ergens begin deze week. Tot hiertoe lijkt het of die 3 woorden kunnen omvatten wat er hier leeft, geleefd en gecreëerd wordt. Rond deze 3 woorden hangen foto’s en nog meer woorden zoals ‘eerlijk, weidevlees, herstellend, pionier, levend organisme’, nog steeds in een herkenbare geschrift; dat van mijn vader deze keer.
Als er iemand mij voorheen vroeg waar mijn vader mee bezig was – wanneer ik al vertelde dat hij de boerderij van zijn ouders niet verderzette- antwoordde ik tot voor kort ‘met marketing …– pauze –… of zoiets’. Om eerlijk te zijn, was ik nooit helemaal zeker van mijn antwoord. Zijn levenslange werk in de wereld van reclame wordt ondertussen ingezet binnen Landwijzer om jonge boeren te helpen uitdrukken waar ze voor staan en om de verbinding met hun ‘klanten’ te leggen. (wat voor diversiteit aan talenten een boer(in) wel niet te ontwikkelen heeft…) Vandaaruit zijn al vele discussies tussen ons twee ontstaan; “maar nee papa, je begrijpt dat niet, het gaat niet om het consumeren of het product maar om de verbinding ermee en nee, niet de klant maar het land en haar bodemvruchtbaarheid zijn koning! enzovoort,… enzovoort…. “ Vaders en hun uitdagende en kritische dochters; bless them!
Ondertussen ben ik dat iets anders gaan zien, iets wat wel vaker gebeurt. Zijn opgedane ervaring in werelden die mij erg afschrikken kunnen dus wel degelijk een inspiratie zijn; binnen de marketingprincipes kan het land wél koning zijn.
Momenten om te eren, waarin je oordelen los kan laten en plots, zoals je in een heldere ochtend iets duidelijk voor je ziet en je begrijpt of herinnert dat alles z’n plek heeft, en ook al wanneer je niet aangetrokken bent door een bepaalde ‘wereld’ die wereld je van alles kan bijbrengen en je eigen ‘wereldje’ kan verrijken.

Graag deel ik jullie ook nog mee dat vandaag hier één van de ‘hoogdagen’ zich afspeelt – de koeien hebben namelijk hun strohuis verlaten en zijn, onder de goedkeurende glimlachen van iedereen hier op de boerderij, met hun kalfjes de weide ingehuppeld.
Wat een geluk om ze weer dichterbij te kunnen zien landschappen verteren nu ook wij meer en meer ons serrehuis uitkomen en buiten spits-, bloem- en Chinese kolen aan het planten zijn naast hen.
Al dat gezelschap is goud waard.
Smakelijk! Jana

Samenstelling pakket

Klein: rucola van de Vroente-Zonnekouter; prei en pastinaak van De Blauwe spie, spinazie van Hebben, oesterzwam van Noppe-Dyck, wortel (Be) via Biofresh
Groot: paksoi, rucola en postelein van Vroente-Zonnekouter; prei en pastinaak van De Blauwe Spie, oesterzwam van Noppe-Duyck, witloof van Van der Hauwert, zuurkool (Nl) en wortelen (Be) via biofresh.
Gemengd: snijsla van de Vroente-Zonnekouter; prei en pastinaak van De Blauwe Spie, oesterzwam van Noppe-Duyck, conference en jonagold Novaja van De Fruittuin, kiwi (It) en appelsien azahar (Es) via biofresh
Fruit: conference en jonagold novaja van De Fruittuin, kiwi (It), pompelmoes (Es) en appelsien (Es) via Biofresh
Aardappel: Twister van De Wassende Maan

Recepten

Gebakken oesterzwammen
‘Scheur’ de oesterzwammen in smalle reepjes, bak ze goudbruin in hete olie en overstrooi met een pikante kruidenmix.

Oesterzwammen-prei
Nodig: 200 g oesterzwammen, 2 preien, boter, look, kruidenzout, peper, (soja)room, (gesnipperde peterselie)
Scheur de oesterzwammen in reepjes en bak ze in boter met look, kruidenzout en peper. Snij de prei fijn en kook in een weinig water met zout (kookwater bijhouden)
Voeg de oesterzwammen bij de prei, met room en peterselie. Eventueel wat kookvocht er bijvoegen en indikken met arrowroot of maïzena.