Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Het voorjaar gaat zijn gang. We zaaien en planten dat het een lieve lust is. Doorheen de winter hebben we iedere teelt voorbereid en nu laten we ons leiden door tabellen, teeltfiches, agenda’s en zaaischema’s. Uiteraard gecombineerd met een stevige dosis ervaring, intuïtie en aanpassingsvermogen. Maar eenmaal het seizoen gestart is, dan gaat het een vaart met zelf een dwingend kantje dat al dan niet vanzelfsprekend lijkt. Het ritme in de landbouw wordt bepaald volgens het weer, het onkruid, de noden van de dieren etc. Dat bleek ook twee jaar geleden toen corona ons doen en laten bepaalde. Hier op de boerderij was dat niet zo. Geen lockdown waarbij we eindelijk tijd hadden om boeken te lezen die al te lang op het boekenrek lagen, maar wel het teeltseizoen opstarten. Nu met de oorlog in Oekraïne in deze lente is het ook een kwestie van het boerenjaar opstarten, ook al is alles spannend met de huidige inflatie en dergelijke. Vanzelfsprekend of niet, vorige week werd ons wel duidelijk dat het allemaal relatief is. We kregen bezoek van Alexis en Macha. Een jong koppel met een biologisch landbouwbedrijf in het zuidoosten van Oekraïne. Samen met hun kinderen en ouders ontvluchtten ze hun land, grond, bedrijf, familie en vrienden. Voor hun is alvast het teeltseizoen verloren. Maar ook daarna is het onzeker wanneer en in welke omstandigheden ze kunnen terugkeren en hoe ze weer opstarten. Dynamisch, vindingrijk en gedreven startten ze als eerste-generatieboeren een aantal jaren geleden met hun bedrijf. Al zoekende kwamen ze uit op de teelt van bataat of zoete aardappel en zwarte bessen. Ondertussen zijn ze grotendeels toegelegd op de productie van plantgoed voor bataat. Dit jaar hadden ze verwacht voor het eerst er iets aan te verdienen. Ze gaven zelf aan nu in twee realiteiten te leven. Die van het thuisland waar het oorlog is en waar ze sommige vrienden en familie niet kunnen bereiken, een realiteit waarvan ze niet weten wat voor een impact het nog allemaal kan hebben op hun leven. En dan anderzijds de realiteit van het landen in Zulte, dankbaar voor de veilige omstandigheden en het samenzijn als gezin met jonge kinderen. En een tuintje waarin ze alvast begonnen eigen groentes te telen en een composthoop aan te leggen wat velen van ons ook deden toen de coronacrisis uitbrak. Een teken van hoop die ze aangrijpen in deze paastijd. Ik wens jullie ook allemaal een zalig Pasen.
Groetjes, Arne
PS: Wie nieuwsgierig is naar de zoete aardappelen van Alexis en Macha kan kijken op shatobatat.com

Samenstelling pakket

Klein: warmoes en snijsla van de zonnekouter (Vroente), kervel en prei van ’t Goed ter Heule, witloof van Marc Van der Hauwert, kastanjechampignons van Noppe-Duyck.
Groot: Snijsla, rucola en spinazie van de zonnekouter (Vroente), rode kool van Dieleman, lenteraapjes van Ivan Vandaele, prei van ’t Goed ter Heule, wortelen en rode biet van De Wassende Maan, Mechelse bloemkool via Biofresh
Gemengd: warmoes en snijsla van de Zonnekouter, pastinaak en wortelen van De Wassende Maan, kastanjechampignons van Noppe-Duyck, jonagold van de Fruittuin, avocado (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: jonagold van de Fruittuin, kiwi (It), avocado (Es), perssinaas (Es), pomoelmoes (Es) en Cherimoya via Biofresh.
De Cherimoya is een tropische vrucht, oorspronkelijk uit de Andes, maar voor in jullie pakket geteeld in Spanje. De vrucht is rijp wanneer je het vruchtvlees licht kan indrukken en wanneer de schil van groen naar zwart begint te kleuren. Om de vrucht te eten snij je hem doormidden en verwijder je de pitten. Deze zijn niet eetbaar. Vervolgens kan je het vruchtvlees uitlepelen. Cherimoya heeft een zoete aromatische smaak, een combinatie van aardbei, framboos en ananas.

Recepten

Warmoes met yoghurt: lekker bij een rijstschotel
De warmoesstengels moeten iets langer stoven dan de bladeren. Snij dus eerst de brede stengels in dwarse reepjes, en stoof ze een vijftal minuten in een pan met olie en een beetje water. Voeg daarna de bladeren toe (in stukken gesneden), samen met wat zout of sojasaus en zwarte peper. Kruiden met geelwortel of curry en look. Laat nog een tiental minuutjes stoven tot alles gaar is. Als het vuur uit is roer je er een dl yoghurt doorheen.

Warmoes met Pasta:
Nodig: 1 bussel warmoes, look, (soja)room, blokjes spek, 4 tomaten, caseresse of andere korte pasta
Stoof de look even op en voeg de stukjes warmoesstengels bij. Na vijf minuten voeg je ook het blad van de warmoes erbij. Laat sudderen tot alles mals is en mix de warmoes. Bak ondertussen het spek op. Kook de pasta gaar. Meng de warmoes, het spek en de pasta onder elkaar. Voeg een beetje room bij. Snij de tomaten in stukjes en voeg deze als laatste onder het geheel. Niet meer opwarmen nadat de tomaten werden toegevoegd.