Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ken je dat gevoel, het vuur dat in je brandt net voor die nieuwe stap in je leven? Eindelijk, na maanden waakvlammen, is het hevig in me beginnen oplaaien; volgende woensdag ondertekenen we de akte van onze aankoop in de Bunderstraat!

Dinsdag, op onze wekelijkse vergaderavond, sprak An de bevrijdende woorden: “Zouden we het niet eens hebben over inhoud, nu de Zonnekouter vanuit een locatie, er binnenkort twee extra satelieten bijkrijgt (grond in Gottem, bio vanaf 2020 en Bunderstraat, bio vanaf 2021).”
Voor mij betekende die zin veel, al besefte ik dat niet meteen. Het dromen over toekomstplannen had een bestaansreden gekregen, het (frustrerende) wachten is eindelijk voorbij en het vuur laait op.

We tekenen met ons zessen (An, Lien, Arne, Marie, Hanne en ik) binnenkort onze landbouwdromen op het grondplan, elk apart en vrij van geest. Dit is hét moment om eens totaal geen rekening met elkaar te houden. Tijdens deze fase zijn we zelf verplicht om volledig vrij en onafhankelijk te denken en te dromen. Daarna leggen we onze plannen samen en kunnen we open met elkaar in gesprek gaan, op zoek naar de droom die ons allen verbindt.
Ik kijk daar heel hard naar uit, het voelt een beetje als een nieuw project opstarten maar dan met mensen die een deel van je zijn geworden.

Na de vurige dagen zullen dagen volgen waarin we allen op wolkjes lopen. Maar dat is een verhaal voor een volgende nieuwsbrief, die ongetwijfeld weg zal hebben van een (eindelijk zal ik nog eens een excuus hebben!) sprookje!

Warme groeten,

Jan

Samenstelling pakket

Klein: rood mosterdblad, rucola van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van de Wassende Maan; wortelen, rode kool van PCBT; spinazie van Hebben; broccoli (It) via Biofresh
Groot: rood mosterdblad, rucola, opgelegde tomaten van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van de Wassende Maan; wortelen, rode kool van PCBT; pompoen van Eric Krosnebrink; kastanjechampignons via Biofresh
Gemengd: rucola van de Vroente-Zonnekouter; knolselder, rode kool van PCBT; appel Evelina van Warmonderhof; prei (B), peer Xenia (Nl), kiwi(It) via Biofresh
Fruit: appel Evelina van Warmonderhof; peer Xenia (Nl), wijnsien (It), banaan (FT, Do) via Biofresh

Recepten

Lentesalade met wortelen, mosterdblad en rucola
Nodig: ajuin, look, een of meer stoofgroenten (wortelen, spinazie, mosterdblad, knolselder, venkel, warmoes, champignons…), en één of meer soorten rauw blad (rood mosterdblad, spinazie, rucola, snijsla, raapsteeltjes, landkers …), tofu (gekruid met tomaten of basilicum, of gerookt is een meerwaarde), zonnebloem- of pompoenpitten, verse kruiden (bieslook, kervel, olijfolie, balsamico, zout, peper
Snij de stoofgroenten in kleine stukjes en fruit ze al roerend gaar in olijfolie, met wat zout, peper, evt sojasaus, tijm/marjolein en look. (Je kan ook een overschotje van je kooksels van de dag ervoor gebruiken). Meng de tofu er in blokjes onder. Doe in een grote slakom en laat wat afkoelen. Was de bladgroenten, zwier ze droog scheur of snij in stukken en leg ze op de gewokte groenten. Rooster de zonnepitten en strooi ze erover. Voeg nog wat balsamico, kruidenzout, olijfolie en gesnipperde kruiden naar smaak toe en meng alles door elkaar.

Rode salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g (veld)sla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).
Snij ondertussen de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de sla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.