Groentesprokkel 15

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Groenten telen en verkopen is één zaak, maar met onze boerderij streven we toch naar dat tikkeltje meer. Dat kan je natuurlijk nooit alleen: het is zo belangrijk om je te laten inspireren en te leren uit de zoektochten van andere gelijkgezinden.
Die “missie” heeft enkele van ons vorige week in Sicilië gebracht. De uitnodiging kwam van Dirk De Muynck; wie ooit al één van zijn olijfoliedegustaties heeft meegemaakt kent hem als een zeer gepassioneerd en geëngageerd man. Wie dat nog niet heeft gedaan kent misschien zijn pasta’s, olie en wijn die hij importeert en wij verkopen, zowel in de boerderijwinkel als op de Lousbergmarkt. En wie ook dat niet kent, tja, die heeft wat in te halen.
Hoe dan ook, Dirk nodigde ons uit om kennis te gaan maken met de producenten in Sicilië. Een rondtocht van vijf dagen die ons leidde van een burgercollectief tegen de maffia, een ontmoeting met een biologische landbouwcoöperatieve die verbouwt op gronden die op de maffia geconfisqueerd zijn, en een bijzonder inspirerende kennismaking met een biologische bakker en pastamaker die in een godverlaten dorp de heerlijkste broden en pasta’s maakt van oude graansoorten en op die manier onder meer de leegloop van zijn land wil tegengaan (en daar zelfs in slaagt), tot een tocht door de olijfgaarden, aan de hand van de olijfboer zelve.
Jongens toch, wat is het inspirerend om te zien, te voelen en te proeven dat er ook 2.000 kilometer van hier mensen zijn die net als wij met de middelen die zij hebben strijden voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Het mag dan wel een klein (maar zeer lekker) druppeltje zijn, het is alvast voor ons een druppeltje dat heel veel energie en inspiratie geeft om ten volle te blijven gaan voor onze idealen. Als we door lekkere pasta te eten die mensen en organisaties een duwtje in de rug kunnen geven, dan zou dit wel eens op een indigestie kunnen uitdraaien.
U hoort het, enthousiasme te over. Wordt komende weken wellicht vervolgd. En deze zomer, wanneer bakker Maurizio op zijn beurt ons verblijdt met een bezoek. Kunnen wij ook eens tonen wat we in ons mars hebben… .
Lien

Samenstelling pakket

Lente… een pakket vol ‘blaarkes’! We hadden het mooi gepland (t); eerst snijsla, die is vlugger te oogsten dan de uitgegroeide sla’s, maar het warme weer heeft anders beslist. De snijsla was wel vroeger klaar, maar nu op haar grootst, en heel snel ingehaald door de kropsla… En sla heeft een onwrikbare wetmatigheid: klaar is oogsten, want volgende week is hij doorgeschoten of rot. Dus…. jullie zullen ze allebei moeten helpen opeten, hopelijk met veel plezier! Met daarbij nog onze laatste plukspinazie (die wil nu ook wel doorschieten), paksoi (nog zo’n vlugge en dwingende klant) en raapstelen (die wil dan nog graag eens hergroeien voor we er tomaten planten).

Klein: snijsla, raapsteel, kropsla, paksoy, spinazie van de Vroente-Zonnekouter, winterbloemkool van de Vroente-Ourobouros; wortelen (B) via Biofresh
Groot: snijsla, raapsteel, kropsla, paksoy, spinazie van de Vroente-Zonnekouter, winterbloemkool van de Vroente-Ourobouros; pijpajuin van de Vroente-Kollebloem; wortelen (B), courgette (It) via Biofresh
Gemengd: paksoi, snijsla, kropsla van de Vroente-Zonnekouter; wortelen (B), courgette (It), appel topaz (Nl), banaan (Do, FT), appelsien (Es), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz (Nl), rabarber (B), appelsien (Es), avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: Juliette (vaste koker) van ’t Livinushof voor de wekelijkse pakketten

Recepten

Paksoi ovenschotel
Nodig: 750g aardappelen, 400g rundergehakt, 15g boter, 1 ui, 1 lookteentje, 500g paksoi, zout, peper, 2 t.l. kerriepoeder,100g geraspte kaas
Schil de aardappelen, snijd ze in plakjes en kook ze in een pan met een beetje water en zout 5 minuten. Laat ze uitlekken. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de paksoi schoon en snijd ze in reepjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin het gehakt rul. Voeg dan de ui, knoflook, zout, peper en kerriepoeder toe en bak dit een paar minuten. Voeg dan de paksoi toe en bak dit enkele minuten mee. Vet een ovenschaal in en schep hierin het gehakt-paksoi mengsel en verdeel de aardappelschijfjes hierover. Bestrooi de schotel met geraspte kaas en zet deze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.