Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De koeien hadden het al een tijdje gehad met hun stal. Ze hadden hem heel de winter plichtsgetrouw volgescheten, de mest in het stro gestampt, zodat ze nu ver een meter hoger stonden dan toen ze in de herfst op stal gingen. Na deze indrukwekkende bijdrage aan onze bodemvruchtbaarheid stonden ze nu heelder dagen reikhalzend vol lentekriebels uit te kijken naar ’t verse gras van de geburen, dat in ’t voorjaar toch altijd een kontje hoger staat dan onze biologische grasmat. Koud kunstje, kwestie van genoeg kunstmeststikstof te strooien, dan schiet het gras de hoogte in: lang, te zacht, en een beetje smakeloos. Maar wacht maar koetjes, uiteindelijk zal onze kruidige grasmat jullie tien keer meer smaken dan die waar je naar stond te lonken vanuit je stal.
Net zoals de boer hebben ze geduld moeten uitoefenen; wachten op een bodem die genoeg zou opwarmen zodat al dat minuscule bodemleven in actie kon schieten en stikstof vrijmaken voor ’t gras. En ook op hier en daar een reparatie aan hun omheining; kwestie van dieren en groenten gescheiden te houden. Om dan vandaag eindelijk, eindelijk terug de wei op te mogen. De moeders gulzig grazend met brede happen, en de kalfjes op een eerste wilde ontdekking, staart in de lucht, in volle galop. Heerlijk, koeienfeest!

En ja, deze lente musiceren niet alleen de vogeltjes; op de Zonnekouter kun je ook komen luisteren naar de bezielde flamenco van Myrddin De Cauter.
Op vrijdag 21 april om 20u30. Inschrijven noodzakelijk (mailen naar dezonnekouter@skynet.be), betalen (10 euro) doe je ter plaatse.

Samenstelling pakket

’t Was niet de bedoeling, en een beetje schaamtelijk, maar Biofresh heeft ons bij gebrek aan Nederlandse Conference-peren zonder overleg Argentijne peren bezorgd… Ze in de gracht kieperen maakt hun voetafdruk alleen maar groter, dus hebben we ze toch in jullie pakket gestoken. Na Biofresh op hun blote knieën te laten beloven dit niet meer te doen…

Klein: snijsla, raapsteel van de Vroente-Zonnekouter, landkers van de Vroente-Ourobouros; witte kool van de Wassende Maan; prei van de Vroente-Kollebloem; knolselder via Biofresh
Groot: snijsla, raapsteel, rood mosterdblad van de Vroente-Zonnekouter, witte kool van de Wassende Maan; prei van de Vroente-Kollebloem; knolselder (B), wortelen tricolor (B), champignons (Nl) via Biofresh
Gemengd: spinazie, raapsteel van de Vroente-Zonnekouter, van de Vroente-Ourobouros; witte kool van de Wassende Maan; knolselder (B), appel elstar (Nl), peer Anjou (Arg…) kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar (Nl), appelsien (Es), pompelmoes (It), peer Anjou (Arg…), banaan (Do, FT) via Biofresh
Aardappelen: Juliette (vaste koker) van ’t Livinushof voor de evenweekse pakketten

Recepten

Raapsteeltjes stamppot
Nodig: ½ kilo aardappelen, bosje raapstelen, 2 dl melk, zout, peper, snufje nootmuskaat
Snijd de ondereinden van de bosjes raapstelen af, was ze goed uit, laat ze uitlekken en hak ze fijn. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, stamp ze fijn en roer ze met hete melk, zout, peper en nootmuskaat tot puree.
Meng de rauwe groente door de puree en laat het mengsel onder voortdurend roeren weer even goed heet worden. Lekker met een uitgebakken speklapje!

Koolcurry van witte kool (bij een rijstgerecht opdienen)
Nodig: een gesnipperde ui, een halve geschaafde kool, een paprika in stukjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en soyasaus of zout.
Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de paprika, curry, soyasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min). Je kunt er ook op het einde blokjes gekookte aardappel onder bakken: een Indische delicatesse!