Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Alles verandert en is constant in beweging. Ook in onze koestal is het niet anders. Annabel werd naar het slachthuis gevoerd (voor de duidelijkheid: niet naar Tielt, maar naar een biologisch slachthuis in Ath). Zij is de laatste raszuivere Maine-Anjou koe van de Zonnekouter, de leidster van de kudde. Tien jaar geleden werd ze hier geboren. Jarenlang vruchtbare mest geproduceerd en voor heel wat mooie kalveren gezorgd. Maar nu is ze onvruchtbaar en afgeschreven: rationele argumenten om het dier af te voeren. En dit brengt toch wel wat onrust met zich mee binnen de kudde. Trouwens niet enkel de overige koeien zijn wat van hun melk, ook een doorwinterde boer blijft er niet volledig onaangeroerd bij.
Koeien zijn erg sociale dieren en houden van rust en regelmaat. Ze voelen goed aan wat er aan de hand is, communiceren met elkaar, hebben voorkeuren en kiezen hun vriendinnen en hebben – net als kleine kinderen op de speelplaats – soms echte kliekjes. Nu hun leidster weg is, moeten ze zich terug organiseren en zal er een nieuwe koe deze rol moeten vervullen. Mogelijk zal koe Brenda deze nieuwe taak op zich nemen.
Zo gaat dat nu eenmaal op een boerderij: alles loopt door en is constant in beweging.
Eet smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: radijs van de Vroente-Zonnekouter, wortelen en sjalot van ‘t Livinushof; witoof van Van der Hauwert, kropsla van Hebben, pastinaak van PCBT, broccoli via Biofresh (Es).
Groot: radijs en warmoes van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van Vroente-Ourobouros, witloof van Van derHauwert, wortelen van ‘t Livinushof; prei van pcbt; kropsla van Hebben, broccoli via Biofreh (Es)
Gemengd: radijs en warmoes van de Vroente-Zonnekouter, prei van het PCBT, aardpeer van Vroente-Ourobouros , appel elstar (B), sienaasappel (ES) en Banaan (FT, demeter, Do) via Biofresh
Fruit: appel elstar (B), sienaasappel (Es), Banaan (DO, FT, demeter, kimi (It) via Biofresh

Recepten

Broccolisalade
Kook de broccoli bijtgaar. Maak een sausje van 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels kwark, ½ theelepels curry en een mespunt zout, en giet dit vlak voor het opdienen over de afgekoelde broccoli. Strooi er wat fijngeknipte tuinkruiden over (bieslook, peterselie, pimpernel), en eventueel wat kleine stukjes tomaat, augurk of gekookt ei.

Broccoli met sinaas
Nodig: 500 gram broccoli, 3 els olijfolie, 1 teen knoflook, gepeld en geplet; 2 els vers sinaasappelsap, 1 el kookvocht (eventueel), zwarte peper uit de molen, water en zout
Snij de roosjes los van de broccolistronk, schil de stronk en snij in blokjes.
Blancheer de broccoli in een paar minuutjes beetgaar in gezouten water, en giet af. Verhit de olijfolie in een pannetje, met de geplette knoflookteen. Verwijder de teen na een halve minuut. Doe de broccoli in een opdienschotel, en besprenkel met de hete olijfolie en sinaasappelsap. Strooi peper erover, en dien meteen op.

Aardpeer-warmoesspaghetti in de wok
Nodig: 1 paprika, 1 gesnipperd teentje look, warmoes, enkele aardperen, champignons, seitan, olijfolie. Gekookte spaghetti, pesto.
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes. Snij de witte stengels uit de warmoes, en snij ze in stukjes. Roerbak in een wok de aardperen, de look en de warmoesstengels in olijfolie, tot ze bijna gaar zijn. Snij de paprika, de seitan en de champignons in stukjes, en laat even meebakken. Voeg daarna het gesneden warmoesgroen toe, en roerbak alles gaar. Meng de spaghetti met de pesto eronder. Kruiden met kruidenzout en zwarte peper.

Gebakken aardperen met peterselie
Nodig: 200g aardperen, olijfolie of ghee (geklaarde boter),peper, kruidenzout, peterselie
Schrob de aardperen grondig schoon en snijd ze in schijfjes. Bak ze in de olie of in de ghee, breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met verse peterselie.