Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De lente is het seizoen van de blijde verwachting, en ook van het ‘net nog niet’. Er is veel potentie en veel ‘in de kiem’, maar nog niet volop; een goede oefening in geduld. De serre staat mooi vol met fris helder groen; de radijzen werden afgeoogst en werden al vervangen door courgettes in wording. De warmoes komt er weer volop door, de rucola en de snijsla staan volop, de spinazie werd reeds grotendeels geoogst. Verder staan de rode bietjes en de kropsla vrolijk te groeien en staat de paksoi mooi op rijtjes te blinken. Ik word helemaal blij van al het vers groen uit de serre maar helaas leeft een mens niet van blad alleen. Om nog voldoende gewicht, en dus eten, in jullie pakket te krijgen moeten we nog een beroep doen op winterse wortelen, knollen en bollen om nog wat aan te vullen. Maar we zijn in blijde verwachting. Buiten op de akkers ziet het er nog kaal uit, maar het land werd klaargelegd, de aardappelen gepoot en de tuinbonen, de radijzen, de wortelen en de spinazie gezaaid. Het seizoen komt eraan. Het fruitpakket kent wat weinig variatie deze tijd van het jaar. Het is nog te vroeg voor nieuwe vruchten. Gelukkig heeft de Fruittuin nog inlandse appels en lang leve de citrusvruchten uit Spanje en Italië. Het is nu wachten op de eerste aardbeien uit eigen land, nog een week of 6 (hopelijk) en ze zullen er zijn. Koe Ida en de varkentjes werden afgelopen week geslacht. Dit betekent een ganse dag in de slagerij de slager assisteren bij het worsten draaien, hamburgers slaan en verpakken. Er is nog steeds vlees te koop; biologisch vlees van varken of rund in pakketjes van 5 of 10 kg. Een groot deel ervan is reeds verkocht, maar is nog steeds een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Het leven is aan de rappen. Aanmelden hiervoor kan door een mailtje te sturen of via:https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScU8C7yYT7UeGkYdMsepIoo8DF_ZDWkxKH_xG7I3BSVZZ4ntw/viewform

Smakelijk, Lien

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, radijs en snijsla van de Zonnekouter (Vroente), prei van ’t Goed ter Heule, wortel en rode biet van De Wassende Maan.
Groot: rucola, warmoes, radijs en snijsla van De Zonnekouter (vroente), prei en kervel van ’t Goed ter Heule, witloof van Van der Hauwert, knolselder van de Wassende Maan, oesterzwam van Noppe-Duyck.
Gemengd: courgettecurry, radijs en snijsla van De Zonnekouter (vroente), rode biet van De Wassende Maan, banaan (Fair Trade, Do), appelsien (Es) en clementines (Es) via Biofresh
Fruit: Jonagold van de Fruittuin, banaan (Fair Trade, DO), appelsien (ES), clementines (Es) via Biofresh.
Voor de gemengde pakketten: Afgelopen zomer werden onze courgettes ingelegd in een badje van kruidenazijn en suiker. Het resultaat is een zoetzure courgettecurry te eten als bijgerechtje bij bijvoorbeeld brood of rijst, of ook lekker gemengd onder een verse groene salade.

Zaterdag 2 april tussen 9u30 en 11u30: Voorjaarskoken met Velt

Wij zijn de winter stilaan beu, we willen frisheid op het bord. Dus gaan we creatief aan de slag met wat nu beschikbaar is en geven het een lentetoets.
We zorgen met enkele aanvullende voedingsmiddelen voor onze eigen gezellige lunch. Met een hoofd vol nieuwe inspiratie en bakken zelfvertrouwen in de keuken gaan we de lente tegemoet.
Inschrijven voor deze activiteit kan nog: info.leieland@velt.be
Locatie: De Zonnekouter, Vossenholstraat 9, 9870 Machelen a/d Leie
Contact: Lieve Ferdinande, info.leieland@velt.be, 0476 46 64 01.
Prijs: velt-leden: 20€, niet-Velt-leden: 25€

Recepten

Rode bieten Panna Cotta
Nodig: 2 gekookte bieten, 4el honing, 1 vanillepeul, 200ml slagroom, 200ml (halfvolle) melk, 1 el agar agar of 2 gelatineblaadjes
Pureer de bieten tot een gladde puree. Je kan de puree zeven voor een gladde structuur in de panna cotta.
Zet de pan op een laag vuur en warm de melk en slagroom. Schraap er de vanillepeul in uit en roer het merg door de melk. Roer daarne de honing, agar agar en bietenpuree doorheen. Voeg naar smaak eventueel nog wat honing toe. Draai het vuur uit en laat enkele minuten afkoelen.
Giet vervolgens in potjes en laat eerst afkoelen om vervolgens minstens 2 uur in de koelkast te laten opstijven.