Groentesprokkel 14

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Ik weet niet hoe het met u zit, maar als er een zin is die ik de laatste tijd nog maar moeilijk aanhoren kan, is het ‘Het Nieuwe Normaal’. Het is een zin die stilaan zure oprispingen en nerveuze tics in mij veroorzaakt.
Desondanks was het toch de inspiratie tot dit schrijfsel. Recent, tijdens het werken hier op de boerderij, kwam opeens de vraag ‘maar wat dan met het Oude Normaal?’ in mijn gedachten. Stelt u zich eens voor: u bekijkt de tekens op dit blad met uw ingebouwde lichtsensoren, uw ogen. Zij vangen het licht dat op de pagina weerkaatst wordt en vormen die informatie in uw hersenen om tot betekenis. Zeer gewoontjes. U heeft echter niet alleen ogen, maar een hele ingewikkelde machine die u, alleen maar door het te denken, allerlei dingen kan laten doen. Ik kan u nu vragen uw ogen te sluiten, en dan gebeurt dat gewoon.
Ik kan u ook vragen naar een raam te gaan, en naar buiten te kijken. Als het dag is, hangt daar, in de lucht ‘Het Zonneke’, een waanzinnig hete vuurbol die zijn licht en warmte zomaar op gezette tijden over ons heen strooit, doodgewoon. Is het nacht, dan hangt daar de maan, die geeft zelf geen licht, maar weerkaatst het, als een reflector aan het kosmische fietswiel.
Misschien ziet u daar buiten ook een auto of een tractor, een machine die wij vullen met miljoenen jaren geleden gestorven en samengeperste organismen, en door die te doen ontploffen gaat de machine vooruit, als vanzelf. En dat is gewoon, normaal, iedereen doet het dagelijks zonder er bij stil te staan.
Nu, voordat ik me al te erg laat meeslepen, moet ik misschien tot de kern van dit betoog komen, namelijk dat het alledaagse, het ordinaire, in wezen buitengewoon wonderbaarlijk is, als we maar even onze aandacht daaraan schenken. We plakken met zijn allen vast aan een bol, die aan onvoorstelbare snelheden door de ruimte knalt. Op deze eigenste seconde delen zich ontelbare cellen, alles op de aarde groeit en sterft een beetje, nu, op dit moment. Een vogel zingt, de trilling in de lucht die hij veroorzaakt vindt een weg naar jouw oren.
Tot slot wil ik graag nog kwijt dat ik nu eindelijk begrijp waarom Juf Sonja in het derde leerjaar steeds maar tegen me zei; “Jannes, jongen, doe maar normaal, da’s al zot genoeg”. Want zo is het, we zijn dagelijks getuige van de meest banale mirakels. Het was de meest waardevolle les die ze mij kon leren.
Van harte,
Jannes

Samenstelling pakket

Klein: snijsla van de Vroente-Zonnekouter; prei van de Vroente-Kollebloem; warmoes en lenteraapjes van Milles collines des fleurs, ajuin (Be) en wortelpetertselie (Be) via Biofresh
Groot: snijsla van de Vroente-Zonnekouter; prei van de Vroente-Kollebloem; plukspinazie van ’t Groenlof; lenteraapjes van Milles collines des fleurs, witloof van Van der Hauwert, knolselder (Be), wortel (Be) en ajuin (Be) via Biofresh
Gemengd: snijsla van de Vroente-Zonnekouter; warmoes van Milles collines des fleurs, witloof van Van der Hauwert, wortelpeterselie (Be), sinaas valencia (It), conference (Nl) en rode pinova (Nl)via Biofresh
Fruit: conference (Nl), avocado (Es), banaan (Ft, Do) en Sinaas (It) via Biofresh

Recepten

Lauwwarme couscoussalade

Nodig: 150g couscous, 3dl bouillon, 25g boter, kaneel, gemalen korianderzaad, 150gr pompoenpitten, 500gr wortelpeterselie, bladpeterselie grof gehakt, ½ sinaasappel, ½ citroen, ½ dl olijfolie.
Pompoenpitten en wortelpeterselie roosteren
Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de wortelpeterselie in blokjes van 2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Hussel de groente even goed door. Spreid de pompoenpitten uit op een tweede bakplaat. Schuif beide platen in de oven. Haal de pompoenpitten er na 10 minuten uit en laat de wortelpeterselie nog 10 minuten (in totaal 20 minuten) roosteren, tot ze beetgaar zijn.
Doe de couscous, de boter, kaneel en korianderzaad in een schaal, giet er het hete water of bouillon op en dek de schaal af met een passende deksel of huishoudfolie. Laat de couscous 8 minuten wellen. Verwijder de deksel of folie en roer de couscous rul met een vork.
Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en de sinaasappel af, voeg die toe aan de couscous. Pers het sap uit beide halve vruchten en voeg er de olijfolie aan toe. Roer deze dressing luchtig door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.