Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De wereld rondom ons is de laatste weken stilgevallen, dat zien we in de nieuwsberichten, en horen we van onze vrienden. Hier op het Zonnekouterland is daar weinig van te merken. Het land droogt nu goed op en is aan klaarleggen en inzaaien toe; er moet geoogst wat klaar is, en gezaaid, verspeend en geplant wat nodig is; en er liggen nog heel wat winterklussen te wachten: weiden omheinen en werken aan watervoorziening voor dier en gewas voor ’t komende seizoen… En de boer hij ploegde dus voort (alhoewel dat het hier tegenwoordig zo ploegloos mogelijk aan toe gaat!); en dat hoort zo ook, is altijd zo geweest, want er moet brood op de plank en eten op ieders bord; het geeft houvast, maar brengt ook een hele verantwoordelijkheid met zich mee!

Tot zover het gestage landleven. Op het Zonnekoutererf daarentegen lopen we ons de benen van onder ons lijf; de verkoop van onze producten in winkel en abonnementen staat op stelten; het is me nogal wat de voorbije weken. We waren al een paar jaar aan ‘t proberen ons tanende abonnementenaantal (dat was gezakt van 500 naar nipt 300 pakketten) op te krikken, en onze winkel meer bekendheid te geven; dat lukte met mondjesmaat. Nu op één week tijd een dubbele winkelverkoop en 200 pakketten erbij! Wat een virus zo al niet vermag! Iedereen is thuis en aan de kook, wat maakt dat onze trouwe klanten al veel royaler inkopen, maar dat we ook veel, heel veel nieuwe namen en gezichten mogen verwelkomen, waar we ook wel blij van worden. Meer en meer mensen zoeken en vinden in sneltreinvaart de weg naar onze boerderijwinkel, groenteabonnementen, de nieuwe Local Food Works-website van Voedselteams en de Lousbergmarkt.

‘t Is een hele uitdaging om jullie allen te blijven bevoorraden met goede producten, het vraagt heel wat kunst- en vliegwerk. Op het land is het momenteel immers de magerste periode van het jaar, zodat het speurneuswerk vraagt bij de collega’s om pakket en winkel goed en gevarieerd gevuld te houden.
Om alles coronaveilig te houden voor onze klanten en onszelf hebben we ook een en ander georganiseerd: Elke staat nu met de kassa buiten (heel charmant, tussen ontluikend groen en gekwinkelier van vogelkens, gelukkig wilt het lenteweer ook mee!), terwijl de klanten per drie binnen winkelen. Fruit en groenten, kaas en brood verpakken we zoveel mogelijk op voorhand, en we hebben de winkel nu ook geopend op dinsdagnamiddag (14u-18u) om de klanten beter te kunnen spreiden. Alles begint op zijn plooi te vallen, iedereen wordt het ‘winkelen in nieuwe stijl gewoon.

En…. we hebben nieuwe bakken besteld voor de grote en kleine groentenpakketten. Vanaf volgende week (de grote al deze week) zal het kleine pakket in een nieuwe groene platte bak, en het groot groentenpakket in één nieuwe hoge blauwe bak zitten. De oude kistjes gebruiken we voorlopig nog verder voor gemengd en fruit; alleen verandert het kleur hiervan misschien wel af en toe: zolang de vraag zo groot blijft moeten we roeien met de riemen (bakken) die we hebben!

En dan rest mij nog één grote wens. Toen mijn kinderen klein waren, merkte ik dat elke ziekte die ze doormaakten iets deed met hen; ze kwamen er vaak ‘anders’ uit: gesterkt, gegroeid, wakkerder, bewuster, of met nieuwe vaardigheden. Ik wens dat deze ziekte op wereldniveau met elk van ons ook blijvend iets goed zal teweeg brengen. Dat de dingen waar we nu even stil moeten bij blijven staan niet terug ondergesneeuwd geraken door de drukte van alledag. En… dat de nieuwe klanten die nu kennis maken met ons project, zullen bekoord blijven door onze aanpak en onze groenten, en zo hun steentje blijven bijdragen aan de ontwikkeling van een duurzame landbouw!

Eet smakelijk! An

Samenstelling pakket

Klein: radijsjes en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; kropsla van Hebben; schorseneer van Akelei; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon van Chamrova; broccoli (Es) via Biofresh
Groot: radijsjes en savooi’scheuten’ van de Vroente-Zonnekouter; kropsla en rucola van Hebben; schorseneer van Akelei; wortel van ’t Livinushof; kastanjechampignon van Chamrova; knolselder en broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: radijs van de Vroente-Zonnekouter; kropsla van Hebben; schorseneer van Akelei; kastanjechampignon van Chamrova; broccoli (Es) via Biofresh; peer Conference via BBO; appel Braeburn en bloedsinaas Moro (It) via Biofresh
Fruit: peer Conference via BBO; appel Braeburn (Nl), pompelmoes (Es) en bloedsinaas Moro via Biofresh

Savooi’scheuten’: de laatste frisse, jonge blaadjes van een savooikool die zich begint te vormen. Te verwerken als een boerekool of palmkool. Even stoven en klaar!