Groentesprokkel 13

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Voor iedereen die eens wil weten wat wij hier zoal uitsteken op een gewone doordeweekse dag: een weekje zonnekouter door mijn ogen.

Maandag oogst ik samen met Arne voor de Vroente. Ik ontferm mij over de bladgewassen in de serre en Arne gaat het land op voor de prei. Messen worden geslepen en kisten op de oogstkar gezet. Als ik de serre binnenkom passeer ik eerst de opkweek. De tomaten staan  te groeien, de sla te kiemen, ook de venkel strekt zich een beetje, snijbonen komen bijna boven,…. Alles wordt even bekeken tijdens het water geven, na een weekend is er altijd veel veranderd. Dan ga ik verder de serre in om te oogsten. De warmoes, die overwinterd heeft in de serre, geeft weer. De kervel is bijna aan het opschieten maar kan ook nog een laatste keer geoogst worden. De spinazie is terug in gang geschoten. Tegen dat we klaar zijn met bestelling is het dringend tijd om te eten; omelet met warmoes. ‘s Middags planten we de laatste kropsla in de serre, vanaf nu is het buiten te doen voor de sla.

Dinsdagochtend gaan we met iedereen even het land op voor een rondje: elk gewas wordt eens nauwgezet onderzocht en we maken een lijst van alles wat deze week moet gebeuren. Ook is het een goed moment om te beslissen welke groenten oogstrijp zijn en jullie pakket in kunnen. De rest van de dag zijn we bezig in de serre: de postelein staat in bloei en moet plaats maken, het onkruid tussen de wortelen en sla wordt geschoffeld, alles wat dorst heeft krijgt eens goed water. Buiten wordt ook nog een deel van de grasklaver ingefreesd waar deze week nog de eerste buitensla geplant zal worden.

Woensdag ben ik er niet maar wordt ik altijd op de hoogte gehouden van de hoeveelheid werk die er wel niet verricht wordt zonder mij. Jan en Arne oogsten een hele dag en halen een snelheid van 27.1 kilo prei per uur, niet onbeduidend. En hebben even tijd om eens bij te kletsen zonder mij.

Donderdag is het pakkettendag. Dan zit er meer volk aan de koffie ‘s ochtends dan normaal. Vrijwilligers die mee de pakketten komen maken, een werkje dat toch een hele dag in beslag neemt. Ondertussen ruik ik dat de spruiten geklepeld worden zodat ze stilletjes vergaan en er pompoenen kunnen komen. Ook de savooikolen worden nog een laatste keer geklepeld want deze week gaan de vroege aardappelen hopelijk nog de grond in (als de tractor tenminste hersteld is …).

En morgen ligt nog helemaal open. Maar 1 ding is zeker, de groentepakketen zullen er staan!

De groeten, Hanne

Samenstelling pakket

Klein: warmoes, prei de Vroente-Zonnekouter; postelein, groene eikenblad van Hebben; knolselder van PCBT; witloof van Vanderhauwert; rode biet via Biofresh
Groot: spinazie, prei van de Vroente-Zonnekouter; boerenkool van Groenlof Hof; knolselder van PCBT; postelein, groene eikenblad van Hebben; witloof van Vanderhauwert; rode biet via Biofresh
Gemengd: spinazie van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Vanderhauwert; rode biet via Biofresh; appel Topaz van Warmonderhof (NL); pastinaak (B), wijnappelsien (It), peer conference (B), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz van Warmonderhof (NL); conference peer (B), kiwi (It), appelsien (It), pompelmoes (It) via Biofresh

Recepten

Witloof met sinaasappelsaus
Nodig: 6 stronkjes witloof, 1 tl geraspte gember, 1 sinaasappel, 1 appel, 1 eetl ahornsiroop of honing, peper en kruidenzout
Blancheer of stoom het witloof bijtgaar, rasp ondertussen de sinaasappelzest en pers het sap eruit, snijd de appel in kleine blokjes. Bak het witloof aan in wat olie samen met de gember, voeg de appel en de sinaaszest toe. Blus met sinaassap en ahornsiroop, laat alles stoven tot het sap wat is ingedikt.

Geblancheerde boerenkool met tahindressing
(uit het Avalon-kookboek)
Nodig: 1 boerenkool, snuifje zeezout/ voor de dressing: 120 ml tahin, 120 ml water, 1 tl citroensap, ½ teentje geraspte knoflook en ½ tl zeezout
Breng water met een flinke snuif zeezout aan de kook. Haal de harde nerven uit de boerenkoolbladeren en spoel onder stromend water. Gooi ze in het kokend water, laat 1 min koken, en spoel kort onder stromend koud water. Maak de tahinidressing door alle ingrediënten in een hoge beker te mixen met een staafmixer.

Rode bietenkwark met komijn en verse munt
(te gebruiken als broodbeleg of bij granenkoekjes)
Nodig: 850g rode bietjes, 500g magere kwark, zeezout, olijfolie, gemalen komijn, gemalen peper, verse muntblaadjes
Kook de rode bietjes in de schil tot ze zacht zijn. Giet het water af en laat ze afkoelen; dan kun je gemakkelijk de schil er afwrijven. Snij de bietjes in stukjes en doe ze in de blender. Voeg de kwark, wat zout, olie en de kruiden toe aan de blender en mix alles tot een gladde smeerbare substantie.