Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Bij ons op de boerderij starten we elke donderdag met een inspirerende tekst en een rondje.
Dit betekent dat iedereen die op de Zonnekouter werkt, verzamelt op het erf. En we zijn met veel, want op donderdag gaat de winkel open tegen de middag dus dan is het alle hens aan dek om onze groenten en die van collega boeren uitgestald te krijgen en de rekken aan te vullen. Donderdag is ook de pakketten-dag: enkele honderden bakken worden dan gevuld met groenten en fruit, helemaal voor jullie! En “team land” is er sowieso ook dagelijks, is het niet om te oogsten dan wel om de gewassen te verzorgen.
In het rondje overlopen we de nieuwtjes en bijzonderheden van de afgelopen of de komende week. Wat er gebeurde op het land, hoe het loopt met de abonnees, wat er beweegt bij de dieren, wat er wijzigt in de winkel, … Zo proberen we alle mensen uit de verschillende bedrijfstakken te horen, te kennen en te waarderen. Elke keer heel boeiend.
Op de boerderij staat de tijd niet stil. Varkens werden geslacht, nieuwe varkentjes zijn aan het groeien. We oogstten de afgelopen dagen 1,2 kilometer (!) radijs in de serre en busselden volop rucola en winterpostelein . Het land werd bemest en de eerste zaaiingen gebeurden buiten: radijs en rettich, spinazie en wortels, maar ook prei (voor plantgoed van winterprei) en tuinboon gingen de grond in. De wortels werden afgedekt met vliesdoek om een vlotte kieming te verzekeren. Verder staat de teller van de geitenlammeren in de Nomaderij op 95 en maken de koeien zich klaar om te kalveren… de Zonnekouter leeft!
Deze nieuwsbrief is een beetje het wekelijkse rondje met jullie, de abonnees. Alleen soms jammer dat we jullie stem niet horen of jullie input niet rechtstreeks hebben. Bij deze een warme uitnodiging: altijd welkom op de boerderij voor een rondje: kom een kijkje nemen op het land, in de stallen en in de winkel. Wissel maar uit met de winkelier en de boeren, we kijken er naar uit!
Een fijn weekend,
Wouter

Samenstelling pakket

Klein: courgettescurry (zoetzuur) van de zonnekouter (Vroente), mizuna van Ourobouros (Vroente), groene selder van Hebben, paksoy van Mille Couleurs, wortel van De wassende Maan, radijs van de zonnekouter of venkel (It) via Biofresh.
Groot: Courgettecurry zoetzuur, radijs, postelein en spinazie van de zonnekouter (Vroente), paksoy en zoete aardappel van Mille Couleurs, groene selder van Hebben, pastinaak en wortel van de Wassende Maan.
Gemengd: radijs, prei en postelein van de Zonnekouter (Vroente), groene selder van Hebben, appel elstar van de Fruittuin, pers wijnappelsien (It), kiwi (It), clementines (Es) en avocado (Es)
Fruit: appel elstar van de Fruittuin, pers wijnappelsien (It), kiwi (It), clementines (Es) en avocado (Es)

Recepten

Afgelopen zomer werden onze courgettes ingelegd in een badje van kruidenazijn en suiker. Het resultaat is een zoetzure courgettecurry te eten als bijgerechtje bij bijvoorbeeld brood of rijst, of ook lekker gemengd onder een verse groene salade.

Raapsteeltjes, mizuna of mosterdblad met oesterzwammen
Nodig: 1 bosje raapsteeltjes, 1 bakje oesterzwammen,look, sojasaus, zwarte peper, olijfolie
Trek de oesterzwammen in reepjes en bak ze met een teentje look uitgeperst goudbruin in de olijfolie. Kruiden naar smaak met sojasaus en peper. Raapsteeltjes wassen, in reepjes snijden, toevoegen en even roerbakken.

Paksoi of mosterdblad in de wok met tomaat en cashewnoten
Nodig: 1 paksoi of een grote bos mosterdblad, 2 uien, 2 tl komijn, 2 tl kerrie, 100g cashewnoten, bouillon, 3 tomaten, evt 1 el garam masala
Paksoi/mosterdblad wassen, in dunne repen snijden en uit laten lekken. Ui, komijn en kerrie in wat olie fruiten. Noten erbij, even meebakken. Bouillon toevoegen. Tomaten in stukjes erbij. Paksoi/mosterdblad toevoegen en al roerend in 5′ beetgaar bakken. Op smaak brengen met zout, peper en garam masala.