Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Sedert september doe ik stage op de Zonnekouter. Dit in het kader van mijn leertraject bij Landwijzer. De lessen bij Landwijzer zorgen voor de theorie, de Zonnekouterboeren tonen en leren mij de praktijk. Ik deel heel graag enkele grote en kleine Zonnekouter wist je datjes die ik hier opsteek!

Wist je dat…
… ik als stagiair mee zorg voor de bodem. Een bodem die de planten voedt en op haar beurt gevoed wordt met compost van eigen oogstresten en eigen koeienmest.
… alle grond kerende bewerkingen op de Zonnekouter vermeden worden? Dit om het voedselbodemweb zo intact mogelijk te laten?
… 30 kg spruiten plukken in een uur (dus 5 kg in 10 minuten) iets is om trots op te zijn?
… diezelfde spruiten van hierboven allemaal in een badkuip gewassen worden vooraleer ze in de pakketten gaan?
… in de winter duikhandschoenen gebruikt worden om spruiten uit een bad ijskoud water te halen?
… natuurlijke ‘plagen’ zoals bijvoorbeeld bladluizen overwonnen worden door boeren die vertrouwen hebben in het eco-biodiverse-systeem van de Zonnekouter?
… je bij het ellenlange rijen beter achter jou kijkt naar wat je reeds gedaan hebt, dan voor jou naar wat je nog moet doen?
… stevig doorwerken perfect kan samengaan met lachen & dromen. Dit werkt het best op je knieën in de zandige bodem van de Zonnekouter.
… elke dag op de Zonnekouter gestart wordt met koffie en een kleine dagplanning
… ‘geen sporen nalaten’ de nieuwe leuze is onder de medewerkers om de Zonnekouter zo opgeruimd mogelijk te houden?
… we drie weken terug ongeveer 4500 tomatenzaadjes zaaiden en dat deze zullen leiden tot een paar duizend planten?
…er verwarmde zandbakken in de serre zijn om de juiste kiemtemperatuur voor zaadjes te regelen?
… er in de Zonnekouter zaad gewonnen wordt van heel wat eigen en zaadvaste groenten? Hierdoor krijg je bedrijfseigen groentes die aangepast zijn aan de bodem en de omgeving.
… er voor het kweken van zaad voor prei gekeken wordt naar: dikte van de prei, de rechtheid van de stengel en naar hoe gemakkelijk hij schoongemaakt wordt?
… alle kalfjes die geboren worden in 2021 een naam krijgen die begint met een Q? We verwelkomden reeds Queeny en Quasimodo. Andere suggesties kunnen doorgestuurd worden naar ons emailadres!
…. ik een boek zou kunnen schrijven over wat ik nog niet wist maar dat ik hier moet stoppen omdat het blaadje te klein zou worden?

Geniet van de groenten zoals ze genieten op de Zonnekouter om ze te telen!
Wouter

Samenstelling pakket

Klein: radijs en pastinaak van de Vroente-Zonnekouter; postelein van ’t Groenlof; prei en pompoen via Monde des Mille Couleurs; broccoli (Es) via Biofresh
Groot: radijs van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Vanderhauwert; slamix van de Zaailling; prei en pompoen via Monde des Mille Couleurs; witte kool van Dieleman (Nl); wortelpeterselie en broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter; postelein en plukspinazie van de Zaailling; pompoen via Monde des Mille Couleurs; peer Doyenne via BBO; avocado (Es) en clementine (Es) via Biofresh
Fruit: peer doyenne via BBO; appel Elstar (Nl), clementine (Es) en bloedsinaas (It) via Biofresh

Recepten

Pompoengnocchi
Nodig: 1 pompoen van ongeveer 1,3kg (of 600g gekookt), 400g bloem, 200g vastkokende aardappelen (Alouette), peper en zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de aardappelen en de pompoen en verwijder de zaadlijsten van de pompoen. Snij de groenten in blokjes van 2 op 2 centimeter en verdeel ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster ongeveer 25min in de oven. Stamp de pompoen en aardappelen en meng er de bloem onder. Kneed zachtjes tot een stevige deegbal. Pak een stuk deeg en rol er een lange sliert van, die je vervolgens in stukjes van een centimeter lang snijdt. Leg de gnocchi’s op een bebloemde bakplaat. Zet de bakplaat minimaal 1 uur in de koelkast zodat ze stevig worden. Kook ze vervolgens in kokend water tot ze boven komen drijven. Meng de gnocchi met zelfgemaakte pesto en verse ricotta. Werk af met enkele blaadjes rucola.