Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Mijn dochtertje, Maura, heeft de meeste kriebels aan de zolen van haar zachte voetjes. Het is toch wel eigenaardig, vind je niet, dat een van onze meest gevoelige plekjes zich daar helemaal onderaan ons lichaam bevindt. Onze voetzolen zijn de enige plaats van ons lichaam waarmee we constant in een hecht lichamelijk contact met onze aarde staan. Tijdens deze warmere dagen kan ik het gevoel van kousen, schoenen, laarzen… niet langer verdragen als ik de serre binnenkom. De opgewarmde aarde hunkert net als ik naar die innige aanraking met mijn voetzolen. Het voelt als iets zeer intiems aan om op blote voeten te werken, je voelt de verbondenheid met de grond waarvoor je jarenlang zorg draagt. Je voelt de aarde tot je spreken: hoe veerkrachtig ze zich voelt, hoe ze zich voelt bij je beleid van watergift; ze vertelt je of er genoeg compost opgevoerd is, hoe het met haar innerlijke leven gesteld is…
Ik ben er hoe langer hoe meer van overtuigd dat ik als boer zoveel mogelijk van dat contact nodig heb. ’s Avonds al voel ik of de dauwdruppels verkwikkend of net te koud zullen zijn ’s anderendaags. Op zomerdagen vertelt de zinderende hitte, de hete adem van onze bodem, dat er dringend beregening nodig is. Ik herken blindelings het gevoel van de bodem op onze boerderij, net zo goed als ik de stemmen van mijn kroost uit een menigte joelende kinderen haal.
Tijdens deze mooie lentedagen vraagt de aarde me niet zozeer om zorg. Nu zorgt ze voor mij, door me uit te nodigen om met haar te dansen… en ik aanvaard die uitnodiging met plezier. De natte donkere winterdagen dans ik dan uit mijn systeem; soms tijdens het werk, soms op weg van de serre naar de schuur maar meestal op momenten waarop ik er echt bewust tijd voor kan maken. Tijdens de lente is het niet enkel de zon op mijn huid die me goed doet maar bovenal de aarde onder mijn voetzolen.
De aarde die me verbindt. Met Maura, met de Zonnekouter, met de groenten en met alles wat in, op en rond haar leeft.
Als je in deze tijden dus nood hebt aan een warme en welgemeende omhelzing, trek dan maar alvast je schoenen uit.

Vele groeten,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: prei en spinazie van de Vroente-Zonnekouter; wortel kleurmix van ’t Groenlofhof; slamix van Goed ter Heule; rode biet van De Wassende Maan; witte kool van Staelens; bataat (Nl) via Biofresh
Groot: prei, postelein en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; wortel kleurmix van ’t Groenlofhof; slamix van Goed ter Heule; rode biet van De Wassende Maan; witte kool van Staelens; bataat (Nl) via Biofresh
Gemengd: wortel kleur van ’t Groenlofhof; slamix van Goed ter Heule; witloof van Vanderhauwert; witte kool van Staelens; bataat (Nl), appel Elstar (Nl), sinaas Azahar (Es) en avocado (Es) via Biofresh
Fruit: peer Conference via BBO; appel Elstar (Nl), sinaas Azahar (Es), avocado (Es) en citroen (Es) via Biofresh

Recepten

Bataat met prei en mozzarella
Nodig: 1 kg bataat, geschild en in dikke plakken gesneden; 450 g prei in dikke ringen gesneden, 300 g mozzarella in dikke plakken gesneden, zout, peper, 3 dl warme groentenbouillon, 1 el olijfolie, 25 g boter
Kook bataat een tiental minuten in veel water en giet af.
Leg om en om plakken bataat en prei en mozzarella in een ovenschaal en maak elke laag op smaak met zout en peper. Eindig met een laag bataat bovenaan. Verdeel de bouillon over de schaal en sprenkel olijfolie erover; verdeel klontjes boter erover. Bak voor veertig minuten bij 180 °C tot mooi van kleur en gaar.

Witte kool met uien, gestoofd
Nodig: Een kleine witte kool, 1-2 e.l. olie of boter, 1 t.l. karwijzaad, 1 grote ui in ringen, bouilon (en laagje van 1cm in de pan, ½ t.l. zout, snuifje peper
Snij de kool overlangs doormidden, verwijder de harde stronk, en. snij ze in vrij grove stukken. Verwarm in een apart pannetje op een matig vuur de olie met de karwij en de ui, en smoor ze glazig. Voeg bouillon en zout toe, en giet het mengsel over de kool. Zet het deksel op de pan, breng aan de kook en laat gaarstoven (20-40 min afhankelijk van het seizoen). Houd het vuur laag en bedruip de kool tijdens het stoven 2 keer met het stoofvocht.