Groentesprokkel 12

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Terug naar Zuid-Tirol. De afgelopen jaren schreef ik al eens iets over deze prachtige streek in het noorden van Italië waar ik een zomer koeien melkte in de alpen en aansluitend werkte bij Günther, een bioboer in het dal. Een tijd om nooit te vergeten en gelukkig houd ik nog steeds contact met Günther waarbij we elkaar onderhouden over de ontwikkelingen op onze boerderijen. Günther is niet zomaar de eerste de beste en misschien wel de meest bevlogen bioboer die ik ken. De reden dat hij biologisch ging boeren, is zijn bezorgdheid omwille van het opkomend pesticidengebruik in zijn streek. Als eerste actie liet hij zijn hooi dat naast een gangbaar perceel lag, onderzoeken op residuen. Toen bleek dat er verschillende gifstoffen terug te vinden waren, bood hij zijn hooi te koop aan op een lokaal marktje. Een beetje een statement want iedereen weet dat het niet alleen voor zijn hooi het geval zou zijn. Het bleef er niet bij en na redelijk wat ophef in de gemeente werd er een referendum gehouden. De bevolking koos resoluut voor een pesticiden verbod. De burgemeester stond er ook achter en het verbod vond zijn ingang. De gangbare boeren leken niet gediend met deze zaak en gingen in beroep want blijkbaar mag zoiets niet op gemeentelijk niveau beslist worden waardoor er nog steeds gespoten mag worden. Erg jammer maar ondertussen kreeg de zaak meer aandacht en zo heeft het Umweltinstitut München onderzoek gedaan naar pesticiden in de lucht. Blijkt dat ook in dieper gelegen zijdalletjes in de alpen verder weg van boomgaarden en akkers, nog steeds pesticiden terug gevonden worden. Ook pesticiden die zogezegd niet via de lucht verder verspreid worden. Klopt de toelatingsprocedure voor pesticiden van de EU wel, vraagt het Umweltinstitut zich af? Ondertussen doen ze hetzelfde onderzoek ook in Duitsland. En hoewel Zuid-Tirol een specifiek gebied is dat als boomgaard van Europa heel veel fruitteelt heeft met een hoog pesticidengebruik, vraag ik me af hoe het zou zijn in onze streek? We hebben toch ook niet de minst intensieve landbouw en nu het voorjaar terug oranje roundupvelden en ook voortuintjes toont, dringt het me opnieuw wat meer binnen. Misschien zou een onderzoek hier ook wel op zijn plaats zijn. Voorlopig zijn we blij met elk perceel dat we kunnen omschakelen naar bio en doen wij ons best door voldoende hagen en bomen rond onze akkers te planten. Wat op zich dan ook weer goed is voor ons hele landbouwecosysteem.

Groetjes Arne

Recepten

Pasta met pesto van postelein en gebakken aardpeer
Nodig: 2 à 3 grote aardperen, 500g pasta (fusilli, caserecce, cavati), voor de pesto: 1 bussel postelein, ± 250g Parmezaanse kaas, peper en zout, pijnboompitten (of ander noten), olijfolie, teentje look
De aardpeer hoeft niet perse geschild te worden, het is voldoende deze goed af te schrobben onder stromend water. Snij de aardpeer vervolgens in blokjes. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de aardpeer tot die zacht is.
Laat water koken voor de pasta.
Terwijl de aardpeer op het vuur staat, maak je de pesto.
Doe een deel van de kaas, de pijnboompitten, de look, de olijfolie en de postelein in een blender of hakmolen. Breng op smaak met peper en zout en voeg naar smaak nog extra kaas, pitjes of olijfolie toe. Doe dit tot je een lekkere gladde massa hebt.
Wanneer de pasta beetgaar is, meng je de pasta met de pesto van postelein en de aardpeerblokjes. Werk af met enkele blaadjes postelein.

Witte kool met pompoen
Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 e.l. olie, 1-2 t.l. karwijzaad of ½ t.l. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.
Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Verwarm op een matig vuur in een pan met dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.

Samenstelling pakket

Klein: kervel, postelein van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof; wortel, witte kool van het PCBT; pompoen van Krosenbrink.
Groot: kervel, postelein, prei van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Kollebloem; ajuin van ’t Livinushof; wortel, witte kool van PCBT; pompoen van Krosenbrink; witloof van Vanderhauwert
Gemengd: kervel, spinazie van de Vroente-Zonnekouter; wortel,witte kool van PCBT; pompoen van Krosenbrink; appel Evelina van Warmonderhof (NL); appelsien, avocado via Biofresh
Fruit: appel Evelina, peer Concorde van Warmonderhof (NL); bloedsinaas en avocado via Biofresh