Groentesprokkel 11

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Je las in vorige nieuwsbrieven ongetwijfeld al dat we volop aan het zaaien en aan het planten zijn… Er is toch een speciale zaaiing die haar eigen nieuwsbriefje verdient: de tomaten!
Tomaten zijn niet enkel mijn lievelingsgroente om te eten (sappige zomerdagen proef ik daarin), ook de teelt van tomaten bezorgt me – al van tevoren – een warm en enthousiast gevoel. Op zaterdag 2 maart stond ik extra vroeg op de boerderij, klaar om aan het tomatenseizoen te beginnen.
Al vanaf het begin hebben ze hun eisen, die rode rakkers: we warmen het water een beetje op dat we door de potgrond mengen, zo krijgen de zaadjes exact wat ze wensen. Na een drietal dagen staan de eersten al nieuwsgierig boven te piepen.
Dit jaar zaaiden we toch een groter assortiment rassen. De alom geprezen Saint-Pierre tomaten blijven de koninginnen van onze serre. Ook het aantal trostomaten blijft ongewijzigd (alhoewel we ook enkele veelbelovende nieuwe, zaadvaste rassen uittesten), en we breiden de hoeveelheid romatomaten uit voor de groeiende Gentse vraag (Lousbergmarkt). Maar daarnaast planten we twee lange rijen met een verrassend assortiment kleur- en vormrijke rassen, en ook de kers- en snoeptomaatjes worden gevarieerder. Deze zomer kunnen jullie dus zwarte, gele, rode, ronde, peervormige, gestreepte… maar vooral lekkere tomaten verwachten van ons.
Jan

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, prei, selder van de Vroente-Zonnekouter; snijsla van Groenlof Hof; knolselder van PCBT; pastinaak van De Wassende Maan
Groot: spinazie, prei, selder, kervel van de Vroente-Zonnekouter; landkers van de Vroente-Ourobouros; snijsla van Groenlof Hof; knolselder van PCBT; pastinaak van De Wassende Maan; rode biet via Biofresh
Gemengd: prei, postelein, warmoes van de Vroente-Zonnekouter; knolselder van PCBT; appel topaz, peer concorde van Warmonderhof (NL); banaan (Do, FT) via Biofresh
Fruit: appel topaz, peer concorde van Warmonderhof (NL); appelsien (It) en banaan (Do,FT) via Biofresh

Recepten

Gepaneerde knolselderschijven
Nodig: 1 knolselder, zout, korianderzaadjes (optioneel), bloem, tijm, een ei, paneermeel
Snij de wortels en kop weg en schil de knolselder. Snijd in plakken van 1 cm dik. Kook gaar in water met wat zout en eventueel korianderzaadjes. Laat afkoelen.
Strooi wat bloem in een diep bord en meng er wat tijm door. Klop in een tweede bord een ei los met een eetlepel water. Strooi in een derde bord paneermeel. Haal de knolselderschijven eerst door het meel, vervolgens door het ei en dan door het paneermeel. Bak de schijven goudbruin in een pan.
Combineert goed met gebakken Berloumi en een fris slaatje!

Warmoeskoekjes
Nodig: 1 bladerdeeg, 5 stengels warmoes, 200 g verse geitenkaas, 40 g boter, 2 sjalotten, 2 eieren + eigeel voor het kleuren, 1 teentje look, peper & zout
Haal het groen van de warmoesstengels en hak het wat fijn. Snij de stengels in kleine reepjes. Pel de sjalot en stoof zachtjes in een pan met wat boter. Voeg eerst de stengelreepjes toe en dan het groen van de warmoesbladeren. Pel en pers de look en meng met de geitenkaas. Voeg vervolgens de sjalotten en de warmoes hieraan toe.
Doe alles in een pot op laag vuur gedurende enkele minuten en laat het water verdampen. Voeg nu de eieren toe en bak tot de eieren gestold zijn.
Kruid met peper, zout en bieslook. Laat even afkoelen.
Leg wat van de vulling op een stukje bladerdeeg en leg er een ander plakje deeg op, duw goed dicht en bestrijk met wat eigeel. Laat de koekjes 20 minuten bakken in voorverwarmde oven op 180°C.