Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De overgang van rust naar meer drukte en werk, van donker naar lichter, van winter naar lente is duidelijk voelbaar op De Zonnekouter.
Het is genieten van de zachte overgang van winterwerk naar zaaien, planten, onkruid wieden,… Zo hebben we vorige week sla, venkel en paksoy aangeplant in de serre en ondertussen is er ook sla en venkel gezaaid voor al een volgende planting! De wortelen beginnen stilletjes aan te kiemen en de raapstelen en mosterdblad zouden al gewied mogen worden… Er zijn rode bietjes geplant en vorige week heeft Katrien de tomaten voorgezaaid, daarmee is ‘hét seizoen’ echt wel van start gegaan.
Ik probeer deze dingen zoveel mogelijk op te volgen om zelf een goed beeld te krijgen van ‘de planning’. Want een planning is zeker nodig als je alles zelf wilt zaaien om op de goede momenten te kunnen oogsten, zodat niet alles tesamen oogstrijp is maar de oogst gespreid komt. Een uitdaging om zo een planning te maken en uit te voeren!

Buiten is het nog heel rustig, er staat nog een partij prei op het veld die nog een beetje moet aandikken, maar de spruiten en savooien lopen op hun einde. De groenbemesters (de winterrogge en grasklaver) doen hun werk en bedekken de bodem, als een soort winterdeken om de bodem te beschermen tegen allerlei factoren van buitenaf.
Ook genieten is het van al het nieuwe leven bij de dieren, de lammetjes huppelen rond en de biggen zitten goed in hun verse stro en in hun buitenloop!
Het leuke aan deze periode is dat je je echt kan verbinden met de dieren omdat ze op stal staan. ‘s Ochtends voeren Koen en ik afwisselend de koeien,schapen, konijnen, varkens en kippen. Ik denk wel dat ze ons ondertussen beginnen te herkennen als ‘de stagaires van de Zonnekouter’.

We hebben in de winter vaak gefantaseerd over hoe we in het zonnetje buiten in een t-shirt de sla staan te schoffelen. Die momenten komen alleen maar dichterbij en als (toekomstig) boerin leef je daar echt naartoe en kijk je daar naar uit!
Smakelijk!
Jana

Samenstelling pakket

Klein: rode kool, wortelen van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert, wortelpeterselie van D’Haens, kropsla van Hebben; prei (B) via Biofresh
Groot: savooi (allerallerlaatste) van de Zonnekouter; rode kool, ajuin, wortelen van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert, wortelpeterselie van D’Haens, kropsla van Hebben; prei (B), venkel (It) via Biofresh
Gemengd: rode kool van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert, kropsla van Hebben; appelen jonagored van Van Eykeren; prei (B), appelsien (It), mandarijn (It) via Biofresh
Fruit: appelen jonagored van Van Eykeren; appelsien (It), mandarijn (It), avocado (Es) via Biofresh
Aardappel: biogold van ‘t Livinushof voor de evenweekse pakketten

Recepten

Rode kool salade
Nodig: 1 stuk rode kool (of de helft witte en de helft rode), 2 e.l. krenten, 2 e.l. geroosterde zonnebloempitten. Een vinaigrette met 4 e.l. saffloerolie, 1 e.l. frambozenazijn, een scheutje appelsap en ½ gehakte ajuin.
Snij (of schaaf) de kool in heel dunne reepjes, meng ze met de vinaigrette, en laat minstens 1 uur trekken. Voeg de krenten toe en bestrooi met zonnebloempitten.
Wortel-hazelnootsoep (www.dezonnekeuken.be)
Nodig: 0,7 kg wortelen in stukjes, 20g fijne havervlokken, 35 groentenbouillon zonder gist, gemalen komijnzaad, gemalen venkelzaad, milde curry; haverroom, 3el hazelnootpasta.
Voeg alle ingrediënten in 1,5 l water, en breng het op een zacht vuur aan de kook. Laat koken tot de wortelstukjes zacht zijn. Voeg wat haverroom en de hazelnootpasta toe, en mix alles tot een gladde soep.
Worteltaart
Nodig: 750g wortelen, 1ajuin, 2 eieren, 2dl sojaroom, gember, curcuma, kerrie, peterselie, zout, olie, verse korianderblaadjes, 1 recept korstdeeg
Snij de ajuin fijn. Verwarm de olie en laat de ajuin glazig worden. Laat de gember even meesmoren. Rasp de wortelen grof, doe ze bij de ajuin, voeg curcuma en kerrie toe en laat stoven tot halfgaar. Meng de groenten met room, eieren en peterselie. Voeg eventueel nog wat kerrie en zout toe. Rol het deeg uit en doe het in de taartvorm. Prik er gaatjes in met een vork.
Verdeel het wortelmengsel over het deeg, en bak 30 à 40 min bakken op 180°. Versier met korianderblaadjes.