Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant

Seizoenen… zelfs al krijgen ze het moeilijker om het jaar in vier te delen, ze blijven toch maar mooi het ritme dirigeren voor het werk op de boerderij.
Wij trokken de winter in met een immense dankbaarheid voor De Zonnekouter. Dankzij hen konden we vorig jaar landen om de boerendroom die al jaren speelt, in werkelijkheid te brengen. Intussen is een jaar voorbij gevlogen en de verbinding tussen De Zonnekouter en De Nomaderij wordt sterker. Elkaar aanvullen, het is een fijne bezigheid! En het mag gezegd worden; De Nomaderij heeft deugd van de steun en de wijsheid van De Zonnekouter.

De winter hebben we nog maar net uit onze ogen gewreven en daar staat de lente al te drummen. Bij ons maakt het nieuwe seizoen haar entree die doet denken aan een oerknalletje… Plots is de stal gevuld met lammetjes. Een vers aangeplante voederhaag slalomt in de graasweide, de melkstand is helemaal opgeblonken, de geiten en hun kroost proeven op mooie dagen al eens van het frisse gras en als naarstige vogels bouwen we een extraatje aan de kaasmakerij.
Weldra, wanneer de lente goed op weg is, komt Vivaldi zijn schoonste versie van “La Primavera” spelen en duiken we de kaasmakerij in om het samenspel tussen de bodem, het gras en de geiten tot een smakelijke uiting te brengen. Er zal kaas worden geschept, gezouten, gedraaid, geproefd dat het een lieve lust is.
Nu drinken de lammeren de melk tot wanneer ze volop aan het ruwvoer zitten. Het is een bewuste keuze om de geiten zoveel mogelijk geit te laten zijn. En bovendien is onze kaas op die manier een echt seizoensproduct. Nog even geduld dus voor de eerste verse versies van het jaar (we voorzien de start van de productie rond begin april).
Seizoenen… zijn ze er niet om te kunnen verlangen en achterwege te kunnen laten? Ze zorgen er voor dat we als boeren producten kunnen leveren, net wanneer ze op hun best zijn. En wanneer we het ritme van de seizoenen kunnen aanhouden, dan wordt ons werk vakmanschap.
Dat het goesting geeft, dat tweede seizoen!

Eet smakelijk, Leen (kaasmaakster van de Nomaderij)

PRODUCTEN VAN

° RAUWMELKSE GEITENKAAS (bio)– vers en gerijpt: vanaf april in de winkel van De Zonnekouter.
Interesse om kaas te bestellen, meegeleverd met uw groentepakket?
Laat hier uw gegevens achter, we houden u op de hoogte:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxqF6grv84yIOkq1v-urgHxt_x5W-j6w7cQH2go_vZA8lvSg/viewform?usp=sf_link

° GEITENLAMSVLEES – De bokjes kweken we zelf op, ze krijgen 2 maanden moedereigen melk en grasklaver. We laten de lammeren slachten in een kleinschalig slachthuis. Begin mei bieden we PAKKETTEN GEITENLAMSVLEES aan.
Interesse? Laat hier uw gegevens achter, we houden u op de hoogte:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxqF6grv84yIOkq1v-urgHxt_x5W-j6w7cQH2go_vZA8lvSg/viewform?usp=sf_link

Samenstelling pakket

Klein: veldsla van de zonnekouter (vroente), prei van ’t Goed ter Heule, wortel van Livinushof, knolselder van De Wassende Maan, witte kool van Dieleman en andijvie (Fr) via Biofresh
Groot: haverwortel, veldsla en postelein van de zonnekouter (vroente), prei van ’t Goed ter Heule, wortel van Livinushof, witte kool van Dieleman, oesterzwam van Noppe-Duyck, andijvie (Fr) via Biofresh.
Gemengd: rucola van de zonnekouter (Vroente), witloof van Van der Hauwert, witte kool van Dieleman, oesterzwam van Noppe-Duyck, appel jonagold van de Fruittuin, pompelmoes (Es) en appelsien (Es) via Biofresh.
Fruit: appel elsar en jonagold van de fruittuin, avocado (Es), appelsien (Es) via Biofresh

Recepten

De Baarderige haverwortel of Tragopogon porrifolius, in de (oude) volksmond ook gekend als witte schorseneer, blauwe of paarse morgenster, boksbaard, oesterplant of salsifis kent zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied, en werd tot in het midden van de zestiende eeuw overal in Europa verbouwd, tot het onterecht verdrongen werd door de zwarte schorseneer. De planten op het land zien eruit als kleine fijne preiplanten, en de jonge scheuten worden door sommigen ook gewaardeerd in salades.
De wortel is een aangename afwisseling met de gekende zwarte schorseneer, en hoewel geen naaste familie, kan u het in de keuken op dezelfde manier behandelen. Dus ook onmiddellijk na het schillen in water met een scheutje citroensap leggen om verkleuring tegen te gaan. Maar eenvoudiger is het de wortel in zijn geheel te koken. Na het koken komt de schil los door er zacht over te wrijven (zoals bij rode biet). Je handen worden er minder vuil van.

Witte kool met pompoen

Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 e.l. olie, 1-2 t.l. karwijzaad of ½ t.l. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.

Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Verwarm op een matig vuur in een pan met dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.

Variatie: Jagerskool (zonder pompoen): Laat eerst in de olie 50g magere spekblokjes uitbakken en smoor een fijngesneden teentje look en gekneusd mosterdzaad (ipv komijnzaad) met de ui mee.