Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Er kriebelt hier veel op De Zonnekouter, alsof plots alles in beweging komt. Dat winterlijf, nog wat stram en stijf, maakt zich stilaan op voor een nieuwe lente. De natuur ontwaakt en wij gaan mee op dit ritme.
De serre staat gekleurd in meer dan 50 tinten groen en de gewassen die de winter overbrugd hebben kijken plots veel vrolijker en kleurrijker de wereld in. Ondertussen wordt de venkel geplant en staat de paksoi en spitskool klaar om ook dezelfde weg te kiezen.
Als je door de opkweekserre passeert, ga je spontaan zachter praten, vertraagt je pas en af en toe wordt er zelfs iemand betrapt die er op z’n tenen doorloopt. Het heeft bijna iets sacraals; honderd kiemende plantjes bij elkaar, netjes op rijtjes, allemaal met een passend naambordje. Er gaat een ongelooflijke rust vanuit.
Nu de tomaten, de paprika’s en de courgettes gezaaid zijn en er zelfs hier en daar al eentje zijn kopje boven de aarde durft te steken, is het nieuwe seizoen officieel van start gegaan.
Lien

Samenstelling pakket

Klein: schorseneren, spinazie, rucola van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Van der Hauwert, boerenkool van ’t Goed ter Heule, wortelen van ’t Livinushof
Groot: schorseneren, spinazie, rucola en radijs van de Vroente-Zonnekouter; pompoen van De Wassende Maan, boerenkool van ’t Goed ter Heule, wortelen van ’t Livinushof;
Gemengd: schorseneren, spinazie en kervel van de Vroente-Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; Evelina appel van Warmonderhof (NL), stoofpeer van Warmonderhof (NL), kiwi (It) en wijnappelsien (It) via Biofresh
Fruit: Evelina appel en stoofpeer van Warmonderhof (NL) kiwi (It) en wijnappelsien (It) via Biofresh

Recepten

Rucolasoep
Nodig: 1 aardappel, 300gr rucola, 1 ui, 1 teentje knoflook, 50g mozarellabolletjes, 2el pijnboompitten, peper, zout en olijfolie.
Verhit in een pan met dikke bodem de olijfolie. Schil de ui en aardappel en snijd in kleine blokjes. Fruit de ui en aardappel even en voeg dan de fijngesneden knoflook toe. Doe het deksel op de pan en laat op het laagste vuur 5 minuten sudderen. Blus met de bouillon en breng aan de kook. Laat koken tot de aardappel gaar is. Voeg de rucola toe en laat 1 minuut koken. Mix de soep fijn. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de pijnboompitten goudbruin. Schep de soep in kommen en werk af met mozzarellabolletjes en pijnboompitten. Serveer er eventueel verse rucola bij.

Veggiegratin met schorseneren en kastanjechampignon
Nodig: 1 kg schorseneren, 250 g kastanjechampignons, 0.5 citroen (enkel het sap), 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 50 g geraspte kaas voor gratin, 0.5 L melk, 2 eetl. Boter, 1 eetl. Tomatenpuree, 1 eetl. Bloem, 1 koffiel. mosterd , 2 eetl. Azijn, 2 eetl. Olijfolie, 1 koffiel. tijm (gedroogd), 0.5 koffiel. rozemarijn (gedroogd), peper en zout
Kuis de schorseneren, Snij de champignons in 4, Snipper de sjalot en het knoflookteentje fijn. Verwarm de oven voor op 175 °C. Breng lichtgezouten water samen met het citroensap aan de kook. Voeg de schorseneren toe en kook 20 min. beetgaar. Giet af en laat uitlekken. Verhit intussen de olijfolie in een pan en bak de diepgevroren wokreepjes krokant. Smelt 1 eetl. boter in een steelpannetje en bak de fijngesnipperde sjalot en het knoflook glazig. Roer er de bloem met een klopper onder. Schep er de tomatenpuree bij, roer goed en laat even bakken. Overgiet met de melk en breng al roerend aan de kook. Laat pruttelen tot u een lichtgebonden saus hebt. Roer tot slot de mosterd, de tijm en de rozemarijn onder de saus en kruid met peper en zout. Schep de champignons en de gekookte schorseneren in een ovenschaal en verdeel er de wokreepjes over. Giet er de saus over. Bestrooi met de geraspte kaas. Verdeel er 1 eetl. boter in klontjes over. Bak 25 min. in de voorverwarmde oven.
Verdeel de gratin over 4 borden en serveer met rijst. Werk eventueel af met een takje tijm of rozemarijn.