Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Vier Vroentewinkeliers en zeven Vroenteboeren en –boerinnen vormden vorige week een goede basis voor een vruchtbare werkdag rond visievorming binnen de Vroente.
Anderhalf jaar na onze opstart, toen onze drie vroentebedrijven plots volwassen werden in hun samenwerking en als kind het kraam op de Lousbergmarkt baarden. Met Judith, Anna en Katia als pionierwinkeliers in de markt. Toen allemaal heel erg op den bots, met de inspiratie en de energie van ’t moment, maar het werkte; vele klanten vonden hun weg naar onze groenten.
Anna vertrok onlangs naar andere oorden, en nu hebben we er Sarah en Charlot bij; hoog tijd om eens allemaal samen te zitten en uit te wisselen waar we eigenlijk als Vroente voor staan, hoe we dat naar buiten willen brengen, hoe winkeliers en boeren zich binnen de Vroente tot elkaar verhouden, welke rol ieder van ons speelt in die samenwerking, en hoe we dat dag in dag uit in de praktijk doen? Hoe brengen we die vernieuwing die we allemaal zo hard willen en nodig vinden, en hoe brengen we ons verhaal aan onze klanten.Terwijl het voor die klanten alsmaar moeilijker wordt om door het bos van goeie en minder goeie initiatieven en uitgemolken woorden als ‘duurzaamheid’, ‘korte keten’, ‘milieuvriendelijk’,… nog de mooie bomen te zien staan. Hoe toon je wat echt en waarachtig is, en hoe maak je het verschil met wat doet alsof?
Het mooie van zo’n dag is dat we eens tijd nemen om er samen over te denken, elkaars ideeën te horen, en vanuit die wederzijdse bevruchting de basis verstevingen van waaruit we samen verder kunnen, met de neuzen in dezelfde richting.
En elkaar beter te leren kennen, elkaars goesting, dromen en verzuchtingen te horen. Want zoveel hebben we ondertussen na al die jaren al geleerd (met schade en schande!), samen boeren en verkopen is meer dan economie en hard werk en cijfertjes; het gaat om mensen, en hoe we ons tot elkaar verhouden: boeren, winkeliers en consumenten. Samenwerken zonder op gepaste tijden de stemvork te laten klinken levert op den duur teveel valse noten op. En dan mogen onze groenten en onze bedoelingen nog zo nobel zijn, het werkt niet meer, de harmonie ontbreekt. Dus: afstemmen is dan de boodschap!
Walter verwoordde het indertijd vanuit zijn gezond boerenverstand: zoals een vruchtbare bodem op een goede manier bemest moet worden om kwaliteitsvolle groenten voort te brengen, zo moeten we onze gemeenschappelijke sociale voedingsbodem bemesten met elkaars ideeën, kwaliteiten en noden, dat maakt onze samenwerking vruchtbaar. Eigenlijk liggen al die gebieden van het leven niet zo ver uit elkaar. Ze vragen allemaal zorg en aandacht, om uiteindelijk vitaal te kunnen groeien en zich ontwikkelen: groenten, dieren én mensen.
An

Samenstelling pakket

Klein: schorseneren van de Vroente-Zonnekouter, witlof van De Wassende Maan; veldsla van Hebben, prei van PCBT; ajuin, wortelen van ‘t Livinushof
Groot: schorseneren van de Vroente-Zonnekouter, witlof van De Wassende Maan; veldsla, rode mosterd van Hebben, prei van PCBT; ajuin, wortelen van ’t Livinushof; broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: schorseneren van de Vroente-Zonnekouter; veldsla van Hebben, prei van PCBT; wortelen van ’t Livinushof; appel Mairac (Nl), appelsien (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Mairac (Nl), peer Xenia (Fr), appelsien (Es), Pompelmoes (Es) via Biofresh
Aardappel: Juliette van ‘t Livinushof

Recepten

Schorseneren basisbereiding: schil ze onder stromend water, dan kleeft het sap niet aan je vingers, en leg de geschilde wortels onmiddellijk in een badje van water en azijn, dan worden ze niet bruin.

Breng water aan de kook met melk en zout, spoel de schorseneren nog eens af in een vergiet, snij ze in blokjes van 5 cm en kook ze gaar (8 minuten voor dunne, 15 min. voor dikke). Kookwater bewaren!
Schorseneren met witte saus: maak een witte ragoutsaus met melk en een deel van het kookwater (peper erbij), en meng die met de gekookte schorseneren. Je kunt dit gerecht ook in de oven gratineren met kaas er op gestrooid.

Schorsenerensoep met prei
Nodig: 1 kg schorseneren , 3 el. azijn , 200 g prei in ringen gesneden , olie, 1 l. Groentebouillon, 3 eierdooiers , 1 bosje fijngehakte peterselie, zout en peper.
Schil de schorseneren onder de kraan, en leg ze direct daarna in water met azijn om verkleuren te voorkomen. Snijd ze daarna in schuine plakken. Bak prei en schorseneren enkele minuten in de olie, voeg de bouillon toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep ca. 5 minuten pruttelen. Neem de schorseneren uit de pan en pureer ze. Roer de eierdooiers door de puree en meng de puree met de soep. Laat de soep niet meer koken. Garneer de soep met fijngehakte peterselie.