Groentesprokkel 10

Beste abonnee, klant, sympathisant,

De laatste weken broeit het thema ‘levenskracht’ op de Zonnekouter.
Iets waar het hele biodynamische verhaal rond weeft: als bd-boer zoek je het jaar rond wegen om de levenskracht, de vitaliteit op je bedrijf te versterken: door een goede bemesting met levende compost, een goede zaadvaste rassenkeuze, het juiste zaai- en oogstmoment, het gebruik van preparaten… Hierdoor maak je de bodem evenwichtig en gezond en de gewassen vitaal en weerbaar. We willen het graag doen en geloven. Maar, kritische Belgen die we zijn, willen we dat allemaal ook zelf leren zien en ervaren. Dat wordt pas echt boeiend: hoe kun je die vitaliteit waarnemen, voelen, zien, proeven, ruiken?

Op het land is het misschien nog het gemakkelijkst: de groei van planten spreekt immers boekdelen. Je moet ‘alleen maar’ wakker genoeg rondlopen op je land, leren waarnemen, er de tijd voor nemen om goed te kijken: hoe gezond is je gewas, en hoe weerbaar is het in minder goede omstandigheden? Zo simpel, maar ook zo moeilijk. De veldsla die de laatste jaren staat te blinken, terwijl ze er vroeger toch wat schimmelig bij stond. De bloemkool die op sterven na dood geplant werd, en toch in de bodem nog de kracht vond om uit te groeien. De puntpaprika’s die van geen ophouden weten, en volhangen met een rijke oogst aan zoete vruchten. Die ene partij venkel die veel te vroeg in bloei schiet (te veel stress, het enige dat-ie nog kan is zich zo rap mogelijk proberen voortplanten), terwijl die andere partij rustig uitgroeit tot dikke lekkere knollen. Het spiegelt allemaal hoe het met je bodem en je werk als boer gesteld is. Met dan telkens die vraag: hoe kunnen we onze gewassen meer veerkracht, meer vitaliteit geven. Niet onbelangrijk in tijden van veranderend klimaat, maar wellicht ook een meerwaarde voor onze klanten…
Spannender wordt het immers na het oogsten: kun je dan ook nog waarnemen, proeven, ruiken, voelen wat dat gewas op het land ontwikkeld heeft, merk je nog iets van die vitaliteit? Is het lekkerder? Karaktervoller? Of niet?
Wat buiten kijf staat: hoe verser geoogst, hoe vitaler, daar is iedereen het wel mee eens. Maar als die ene sla langer bewaart in de koelkast dan de andere, is die weerstand tegen verval, verrotting, ook geen teken van levenskracht?
En hoe zit het met de smaak? De bemesting laat zich proeven: een teveel aan stikstof doet de planten te hard groeien en zorgt voor fletser smakende groenten. Een evenwichtige bemesting daarentegen haalt het beste in de plant naar boven: ze groeit langzamer, en blijft in haar eigen kracht.
Ook het juiste oogstmoment is belangrijk: vergelijk maar eens een zongerijpte tomaat met een halfrijp geoogste; of een aromatisch bosje goed uitgegroeide kervel met een reukloos bosje ‘baby’kervel; of een dieprode vol-zoete rode biet met een smakeloze doorgeschoten bietenknol.
Maar zegt die smaak dan ook iets over de vitaliteit? Of is ’t gewoon lekker?
En die vitale planten, doet dat dan ook iets met ons als we die opeten, maakt dat ons ook op één of andere manier vitaler? Of maken we onszelf maar iets wijs?
In ieder geval boeiend om er mee bezig te zijn, om met die vraag te leven. We proberen dat nu, op de Zonnekouter, door elkaar elke morgen te vertellen wat we de dag ervoor op het land hebben gedaan, gezien en ervaren. Heel leerrijk om dat samen te doen en ervaringen uit te wisselen, zo helpen we elkaar om wakkerder op het land en in ons werk te staan.
En… wat doet dat met u als consument? Wat beweegt er zoal bij u als u onze groenten ruikt, proeft, kookt, eet, bewaart? Dat intrigeert ons wel! Sta er eens even bij stil, mail het ons, laat het ons weten, daar leren wij ook mee bij. En dan kunnen we ook eens een nieuwsbrief vullen met jullie ervaringen!

Voor wie warm wordt van dit onderwerp: er is zopas een boeiend boekje hierover uitgekomen: ‘Barstensvol leven – een pleidooi voor vitale voeding’, geschreven door Petra Essink en Paul Doesburg, uit Christofoor; te bestellen bij www.barstensvolleven.nl. Een aanrader!
Smakelijk! An

Samenstelling pakket

Klein: spinazie, rucola van de Vroente-Zonnekouter, rode ui, wortelen, witte kool van ‘t Livinushof; prei van pcbt
Groot: spinazie, rucola, radijs van de Vroente-Zonnekouter, rode ui, wortelen, witte kool van ‘t Livinushof; prei van pcbt, schorseneren via Biofresh
Gemengd: rucola van de Vroente-Zonnekouter, witte kool van ‘t Livinushof; prei van pcbt, knolselder (B), appel topaz demeter (Nl), peer conference (B), banaan FT (Do) via Biofresh
Fruit: appel elstar (B), peer conference demeter (Nl), wijnsien moro (It), banaan FT (Do) via Biofresh
Aardappelen: Biogold 2de keus van ’t Livinushof voor de evenweekse pakketten
Vorig jaar was een slecht aardappeljaar; de inlandse bioaardappelen zijn zo goed als op. We konden nog een voorraad tweedekeus op de kop tikken, we geven een kilo extra in uw zakje om de schilverliezen te compenseren.