Groentesprokkel 09

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Bij je pakket van deze week zit een foldertje van de vzw Vitale Rassen. Samen met een aantal andere bioboerderijen is De Zonnekouter actief lid van deze vzw. Het belang van zaadvaste vitale groenterassen kan nauwelijks overschat worden, maar wat zijn dat nu eigenlijk?

De grote variatie aan groentesoorten die we vandaag kennen, werd ontwikkeld (‘veredeld’) door veel ervaren boeren, mensen met stielkennis. Door op eigen groenteland gewenste planten uit te selecteren, die zaad laten dragen en dit zaad terug uit te zaaien konden boeren eigen groenterassen ontwikkelen, die aangepast waren aan de omstandigheden van een bepaalde streek. Er werd niet louter op kilo-opbrengst veredeld maar ook op weerstand, groeikracht, smaak, kleur, aroma… Zo ontstond in de hele wereld een grote diversiteit aan ‘Tuindersselecties’ van zaadvaste groenterassen: rassen die je zelf kunt vermenigvuldigen en uitzaaien, de kringloop van zaad tot zaad rondmaken.

Dit verhaal veranderde drastisch in de laatste 50 jaar: nu wordt dit werk gedaan door gespecialiseerde zaadfirma’s, die op grote schaal een beperkt aantal hoogproductieve rassen ontwikkelen. Vaak zijn deze gewassen hun vermogen tot voortplanting kwijtgeraakt en ook gepatenteerd: het levenskrachtige zaad blijft zo in handen van de firma’s, en de boer is van de vrijheid beroofd om zelf zaad te vermenigvuldigen.

Deze nieuwe rassen sluiten ook niet meer aan bij de noden van biologische landbouw: de diversiteit en aanpassing aan verschillende bodems en klimaten is verdwenen, ze zijn gevoeliger aan ziekten, plagen, droogtes, en zijn vaak hun specifieke eigen smaak kwijtgeraakt. Bovendien hebben deze hoogtechnologische zaadfirma’s een batterij biochemici aangesteld die naar hartenlust experimenteren met het genetische materiaal van onze voeding. Waarbij je je terecht kan afvragen wat dit dan teweeg brengt in de voedingskwaliteit van onze gewassen.

Wij boeren van vzw Vitale Rassen nemen de macht over zaadselectie terug in eigen handen. Voor ons domineren smaak, aroma en kleur op uniformiteit en kilo-opbrengst. Voor ons is het belangrijk om gewassen te veredelen zodat ze veerkrachtig zijn in een veranderende wereld (lees: klimaat). De brede genetische basis van onze groenten zorgt voor kwaliteiten zoals veerkracht, vitaliteit en weerbaarheid. En al die goede kwaliteiten in ons voedsel, zou dat dan ook niets bij ons teweegbrengen?

Diversiteit is voor mij haast een heilig begrip; hoe verarmd zou onze wereld en onze ‘heelheid’ als mens niet zijn zonder? Ik ben blij met mensen van zeer diverse pluimage in mijn leven én ik ben blij dat ik ook onze groenten met dezelfde ogen kan bekijken.

Sta deze week dus eens stil bij het feit dat goed nagedacht is (met gezond boerenverstand!) over het ras kervel, postelein, rucola of warmoes in je pakket !

Smakelijk en vele groetjes,

Jan en An

 

Samenstelling pakket

Klein: postelein en kervel van de Vroente-Zonnekouter; wortel kleurmix van ’t Groenlofhof; witloof van Vanderhauwert; rode biet van de Wassende Maan; spinazie van Hebben

Groot:  postelein en kervel van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; prei van het PCG; witloof van Vanderhauwert; broccolini van ’t Groenlof; rode biet van de Wassende Maan; spinazie van Hebben

Gemengd: rucola en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; witloof van Vanderhauwert; wortel kleurmix van ’t Groenlofhof; appel Jonagold en peer Conference via Hebben; mandarijn (It) via Biofresh

Fruit: appel Jonagold en peer Conference via Hebben; bloedsinaas Moro (It), kiwi (It) en mandarijn (It) via Biofresh

Recepten

Warmoeskoekjes (vervang de warmoes gerust eens door spinazie!)

Nodig: 1 pakje van 10 plakjes bladerdeeg, 5 stengels warmoes, 200 g verse geitenkaas, 40 g boter, 2 sjalotten, 2 eieren + eigeel voor het kleuren, 1 teentje look, beetje bieslook, peper & zout
Was en hak de warmoes (blad en stengel) fijn. Pel de sjalot en stoof zachtjes in een pan met wat boter. Voeg eerst de stelen van de warmoes toe en na een aantal minuten ook het blad. Pel de look en pers deze. Meng met de geitenkaas. Voeg vervolgens toe aan de warmoes. Let even stoven op een laag vuurtje, zodat het vocht kan verdampen. Voeg nu de eieren toe en bak tot de eieren gestold zijn. Kruid met peper, zout en bieslook. Laat even afkoelen. Neem het bladerdeeg om van de 10 plakjes 5 grote koeken (of meerdere kleinere) te maken. Leg wat van de vulling op een plakje, leg er een ander plakje deeg op, duw goed dicht en bestrijk met losgeklopt eigeel. Bak ongeveer 20 minuten in voorverwarmde oven op 180°C.

Rodebietenburgers

Nodig: 4 rode bieten, 100g gemalen kaas, 2 eieren, 1tl groentebouillon, 2 sjalotjes, 100g havermout

Schil en kook de bieten gaar. Mix tot een gladde puree. Meng met de gemalen kaas, eieren, groentebouillon, fijngesneden sjalotjes en de havermout. Kruid af met peper en zout. Zet het mengsel even in de koelkast, zodat de havermout het vocht van de andere ingrediënten goed kan opnemen. Maak vervolgens burgers van het mengsel en bak goudbruin in wat olijfolie.