Groentesprokkel 09

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Eindelijk zijn de druilige regendagen daar! Na een droge winter vallen dan toch die druppels waarvan ik me af en toe afvroeg of ze nog gingen komen. Er is veel te doen in de serre deze week, waardoor we veel droog zitten en de regen zelf iets gezelligs geeft wanneer ze op het dak tikt.
De lente lijkt ineens weer iets verder weg als de zon minder schijnt, maar in de serre wordt volop zichtbaar dat de dagen lengen en de temperaturen stijgen. De spinazie en rucola zijn oogstklaar (volgende week in ‘t pakket!), de raapstelen en mosterdblad steken trots hun kiemblaadjes boven de grond nadat ze vorige week zijn gezaaid en de radijzen groeien als kool. Het is een welkome verrassing om dat frisse rood te zien opkomen nadat we enkele maanden vooral groen hebben gezien.
Daarnaast hebben we volop veldsla geoogst. Sinds oktober zijn we met dit gewas bezig geweest; eerst werd er dagen achtereen geplant en kort nadat de laatste plantjes in de grond zaten begon het eerste oogsten al. Nu zijn we bij het staartje van de oogst aangekomen, altijd een speciaal moment vind ik. Nog een keer volop genieten door met aandacht te oogsten, het gewas goed in mij op te nemen en er extra veel van te eten (veldsla met goede olijfolie, zeezout en geroosterde zonnebloempitten blijft favoriet). Het wordt ook hoog tijd dat ze weggesneden wordt, want de langere lentedagen geeft een impuls tot bloeien aan de veldsla, hier en daar krijgt er al eentje zin en steekt haar kopje boven de rest uit. Deze week zal nog een laatste keer een (extra groot!) zakje veldsla te vinden zijn in de pakketten, geniet ervan!
Met dat de wintergroenten langzaam verdwijnen voor dit jaar wordt er natuurlijk plaats gemaakt voor frisse Lentegewassen. Plotseling staat onze opkweekruimte vol met nieuwe lekkernijen-to-be. In bakken vol perspotjes is de sla beginnen groeien en zal (op hoop van zegen) de venkel volgen.
Daarnaast staan de pootaardappelen te kiemen om al een kleine voorsprong te hebben wanneer ze straks op het land worden uitgeplant.
En dat is nog maar het begin…
Fijne regendagen en lentestralen, Kim

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, postelein van de Vroente-Zonnekouter, witlof van Vander Hauwert; pastinaak (B), knolselder (B), broccoli (Es) via Biofresh
Groot: veldsla, postelein, kervel van de Vroente-Zonnekouter, witlof van Vander Hauwert; wortelen van ’t Livinushof; knolselder (B), Chinese kool (B), broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, witlof van Vander Hauwert; wortelen van ’t Livinushof; pastinaak (B), appel jonagold (B), appelsien (Es), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagold (B), peer conference (Nl), appelsien (Es), kiwi (It) via Biofresh

Recepten

Prei-Kervelsoep
Nodig: 2 uien, 2 prei, 300g pastinaak, 1 aardappel, 1 bos kervel, groentenbouillon, peper, zout, olijfolie
Fruit de gesnipperde ui in olijfolie, voeg er de prei, pastinaak en aardappelen in stukken gesneden aan toe en laat gaarstoven. Voeg voldoende water toe, alsook de groentenbouillon, laat nog even opkoken en mis de soep. Snipper de kervel fijn en voeg ze bij de soep; laat een 10tal minuten trekken (niet meer laten koken, dan gaat de fijne kervelaroma grotendeels verloren). Breng op smaak me peper en zout.
Posteleinsoep met amandelen
Nodig: 2 el. olie (maïs of zonnebloem), 1 ui, 1 wit van prei, 100 gram knolselder, 200 gram winterpostelein, 1 liter groentebouillon, 50 gram amandelpoeder, 1 eetlepel geroosterde amandelschilfers, 1 blaadje laurier, 1 takje tijm, peper, zout, 1 dl room
Verwarm de olie en laat de gesnipperde ui gedurende 3 minuten fruiten tot ze glazig zijn. Voeg de fijngesneden prei, laurier en tijm toe en fruit nogmaals 3 minuten. Voeg de in blokjes gesneden knolselder toe en breng aan de kook samen met de groentebouillon. Laat de soep ongeveer 10 minuten op een zacht vuur pruttelen tot alles goed gaar is. Hak intussen de postelein fijn, maar houd een bosje apart als versiering. Voeg de gehakte postelein bij de rest en pureer met de mixer tot een gladde soep. Draai zonodig door een roerzeef. Voeg vervolgens amandelpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout.
Kikkererwtensalade met veldsla
Nodig: 100g gare kikkererwten (gekookt met bonenkruid en laurier), 50 g veldsla, 2 e.l. olijven
Saus: 3 e.l. olijfolie, 1 e.l. citroensap, 1 e.l. gehakte peterselie, (kruiden)zout
Maak het sausje, en meng met de gare kikkererwten (laat ze hierin afkoelen). Meng de andere ingrediënten in een schaal en overgiet kort voor ’t opdienen met de saus.