Groentesprokkel 08

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Wintertijd op de boerderij. Op het land zijn plots bijna de laatste savooien en spruiten opgeoogst. En in de serre is nu de laatste veldsla en selder op. Voor sommige gewassen begint het opnieuw. Er zijn al wortels en radijsjes gezaaid en de warmoes, plukspinazie en kervel herleven. De winterpostelein groeit al de hele winter goed en geeft ons welkome, frisse blaadjes in tijden van knollen en bollen. Volgende week komt het eerste plantgoed toe en Lukas zaait vandaag verschillende soorten sla.

Ook is er tijd voor het denk-, puzzel- en rekenwerk. We maken een teeltplan en bestellen zaad. Het is belangrijk dat dit goed en volledig gebeurt want in het drukke groeiseizoen moeten we hier op kunnen vertrouwen en het zaai- en plantschema blindelings kunnen volgen.

We maken ook een ‘masterplan’. Wat willen we realiseren, dit jaar en de komende jaren? Welke richting willen we uit met het bedrijf, hoe ontwikkelen de bedrijfstakken zich en hoe richten we de gebouwen in? Deze en andere vragen en thema’s zetten we neer op papier om een lijn te krijgen in wat we allemaal doen en waar we prioriteit aan geven.

Er is ook tijd voor verdieping en studie. In maart ga ik naar een studiedag over begrazing en nog een andere over de verkoop van hoevevlees. We geloven sterk in de voordelen van grasgevoederd rundsvlees voor de gezondheid van de mens en voor het milieu. Daarom krijgen onze runderen voortaan geen krachtvoer meer te eten. Meer hierover later. We zullen er ook over vertellen op onze nieuwe website. Dit is ook een werk die deze lente gerealiseerd wordt. We kijken er naar uit!

Groetjes,
Arne

Samenstelling pakket

Klein: postelein en spruiten van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; prei van het PCG; boerenkool van De Wassende Maan; mizuna van Hebben; bataat (Nl) via Biofresh

Groot:  postelein, savooi en warmoes van de Vroente-Zonnekouter; wortel kleurmix van ’t Groenlofhof; prei van het PCG; boerenkool van De Wassende Maan; mizuna van Hebben; bataat (Nl) via Biofresh

Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; prei van het PCG; mizuna van Hebben; appel Natyra via Hebben; peer Conference (Nl), sinaas Lane Late (Es) via Biofresh

Fruit: appel Natyra via Hebben; peer Conference (Nl), sinaas Lane Late (Es), avocado Hass (Es) via Biofresh

Recepten

Onderstaande gerechten zijn goed als een bijgerecht. Ideaal te combineren met een lekker slaatje van mizuna en postelein uit het pakket!

 

Geroosterde aardpeer met feta

Nodig: 500g aardperen, 1el olijfolie, 2el boter, 2 teentjes geperste knoflook, 75g verkruimdelde feta, peper en zout, verse peterselie

Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de aardperen schoon. Snij in plakjes van een halve centimeter. Meng de aardperen goed met de olijfolie, peper en zout en verspreid op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zet 25 à 30 minuten in de oven. Smelt de boter in een pannetje en voeg de geperste knoflook en peterselie toe. Giet de boter over de geroosterde aardperen en strooi er de verkruimelde feta over als afwerking.

 

Gepofte bataat met prei en pittige oreganoyoghurt

Nodig: 2 stuks bataat, 2 preien, een kwart van een savooikool in fijne reepjes gesneden, 1 fijngehakte groene peper (zonder zaadjes), 2tl balsamicoazijn, 2tl sojasaus, 100g yoghurt, een teentje geperste knoflook, 1/2tl gedroogde oregano, 1el pompoenpitten.
Verwarm de oven voor op 200°C. Schrob de zoete aardappelen (= bataat) goed schoon, schillen is niet nodig. Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal en plaats 40 minuten in de oven. Schep de yoghurt om met de gehakte groene chilipeper, look en gedroogde oregano. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en zet even opzij. Snij de prei fijn. Spoel ze, samen met de reepjes savooikool grondig. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de prei en savooi tot deze gaar zijn. Voeg de sojasaus en balsamicoazijn toe en kruid bij met peper en zout. Maak een snede in de gepofte zoete aardappel en druk beide helften met een vork open. Schep er de groenten in en werk af met een grote schep yoghurtdressing en pompoenpitten en enkele blaadjes fris groen.