Groentesprokkel 08

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Straks moeten buiten de aardappelen geplant, en de prei gezaaid. En de eerste wortelen. En de schorseneren. Maar eerst moet er nog compost gevoerd. Om de aarde te voeden, zodat die op haar beurt onze groenten kan doen groeien. En ’t mag liefst niet te nat zijn, anders kunnen we ’t land niet meer op. Ideaal, met zo’n droge februarimaand. Maar oeps, straks begint het te regenen. En de compostkar… is een beetje bodemloos geworden, ze is toe aan een ingrijpende restauratie. Maar gelukkig lopen hier vier potige meiden rond die van aanpakken weten om de bodem van de kar helemaal te ontmantelen met koevoet en slijpschijf. En dan onze twee handige kabouters Sven en Jean-Pierre die de kar van een nieuwe bodem voorzien, en tot slot een vindingrijke boer Arne om het geheel af te werken (met wat meer tijd en boterhammen dan voorzien). Woensdag was hij klaar, helemaal schoon glanzend hout (zo heel eventjes, straks, na de eerste compostronde, is daar niet veel meer van te zien), verven doen we later wel, misschien volgend jaar of zo. ’t Is ondertussen al een beetje donker aan ’t worden, en de eerste druppels vallen, maar ’t kan nog net, niets kan Arne nu nog tegenhouden. De compost wordt geladen, uitgestrooid en gespreid. Laat het nu maar even stormen en regenen, straks kan het zaaien en planten beginnen!

karsven kar

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling pakket

Klein: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van de Vroente-Ourobouros; wortelen van ‘t Livinushof; prei van pcbt; mizuna van Hebben, kastanjechampignons van Braeckevelt
Groot: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van de Vroente-Ourobouros; wortelen van ‘t Livinushof; babyleaf van Goed ter Heule; prei van pcbt; mizuna, groene selder van Hebben, kastanjechampignons van Braeckevelt; wortelpeterselie van D’Haens
Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van de Vroente-Ourobouros; knolselder van De Wassende Maan/’t Zilverleen; kastanjechampignons van Braeckevelt, appel elstar (B), peer conference demeter (Nl), wijnsien tarocco (It), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: appel elstar (B), peer conference demeter (Nl), wijnsien tarocco (It), pompelmoes (It), avocado (Es) via Biofresh

Recepten

Aardpeer basisrecept
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes van ½ cm. Fruit een gesnipperde ajuin in olijfolie, voeg de aardpeer toe en stoof op een zacht vuur gaar tot ze zacht en zoet geworden zijn (opletten voor aanbranden). Voeg gesnipperde peterselie, zwarte peper en zout toe. Of voeg wat tomatenpuree, tijm, peper en zout toe en laat nog even stoven. Lekker in combinatie met rijst en prei.
De aardpeer kan gestoomd worden, is heerlijk te verwerken in soep met een beetje postelein of peterselie, kruiden met peper en zout, maar ook gestoomd of gestoofd in een beetje olie.
Gekookt, koud in een vinaigrette of warm als groente, gebakken in boter met room, in ragout met saus, in puree of als beignets.

Gestoofde zuurkool met aardpeer:
Nodig: 100g gesnipperde ajuin, 200g aardpeer in 3mm dikke plakken gesneden, 300-400g zuurkool, evt stukjes gebakken spek en geweekte rozijntjes.
Smoor de ui even met de topinamboer in wat olie, blus na enkele minuten met wat water, doe het deksel op de pan en stoof 10-15min op een laag vuurtje. Roer de zuurkool (en eventueel de andere ingrediënten) erdoor en stoof nog eens 10 minuten. Goed roeren, en op smaak brengen met zout en peper.