Groentesprokkel 07

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Er zijn een paar weken per jaar die ik de allermooiste vind en dit is er duidelijk een van. In vorige nieuwsbrieven schreef ik al over de verschillende ritmes in de natuur. Deze week is weer zo’n week waarin dat alles overduidelijk wordt. De Aarde ademt langzaam terug uit en blaast het planten-, dieren-en mensenleven opnieuw haar energie in; je voelt het zinderen van in je grote teen tot in je vingertoppen.
Ik zit nu binnen (het is te nat om buiten een nieuwsbrief te schrijven) en als ik naar buiten kijk, zie ik de krokusjes en zelfs al een enkel madeliefje het gras tooien met frisse kleuren. De vogeltjes schudden de winterkou uit hun veren en beginnen vrolijk te kwetteren; ze krijgen duidelijk zin in een nieuw seizoen. De zon strooit haar gouden licht over de akker, alles ziet er direct veel aantrekkelijker uit, ook wij krijgen er weer zin in! De spinazie die we buiten zaaiden voelde dat haar moment gekomen was en staat nu heel pril maar veelbelovend bovengronds te pronken, nog onder een beschermend dekentje. De worteltjes wachten nog even af, die doen er wat langer over om aan het kiemen te beginnen. En in de serre ziet alles plots veel groener: selder, kervel, postelein, radijsjes en spinazie kregen er de voorbije dagen terug een eerste fris blaadje bij.
’t Ziet er veelbelovend uit, maar het zal wel nog een duren voor alles groot genoeg is voor in jullie pakketten. En de wintervoorraden slinken overal zienderogen, de zomerdroogte laat zo zijn sporen na! Hier is het al gedaan met savooien, spruiten, pompoenen en veldsla. Binnen de Vroente zijn rode biet, knolselder, boerenkool en palmkool ook al op, maar ook buiten de Vroente wordt het een hele uitdaging om de komende maanden het pakket samen te stellen!

Op deze Valentijnsdag nemen we afscheid van Leen als tijdelijke medewerker in de boerderijwinkel en in de pakkettenploeg. Leen, je hebt ons fantastisch uit de nood geholpen, het was een korte maar héél mooie tijd om je tussen ons te hebben. Ik wens je met mijn hele hart een mooie toekomst toe in Limburg,

En beste lezer, vergeet vooral niet je deur uit te stappen om te genieten van deze bijzondere overgangstijd!
Jan

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei, schorseneren van de Vroente-Zonnekouter; groene pompoen, pastinaak, witlof van de Wassende maan
Groot: veldsla, prei, schorseneren van de Vroente-Zonnekouter; groene pompoen, pastinaak, witlof van de Wassende maan; wortelen van ’t Livinushof
Gemengd: veldsla, schorseneren, groene selder van de Vroente-Zonnekouter; pastinaak van de Wassende maan; wortelen van ’t Livinushof; appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), banaan (DoFT) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer concorde (Nl), appelsien (It), pompelmoes (Es), banaan (Do,FT) via Biofresh via Biofresh
Aardappelen: Sevilla van ’t Livinushof voor de wekelijkse abonnees

Recepten

Groententaart met schorseneren
Schorseneren laat zich goed combineren met champignons en bladerdeeg, denk aan het klassieke vidé-koekje, maar dan met schorseneren. Een groentetaart is anders ook altijd een succes:
Nodig: bladerdeeg, schorseneren, champignons, peterselie, (rijst)room, 4 eieren, geraspte kaas, peper en zout en olijfolie.
Ontrol het bladerdeeg en bak het voor in de oven. Schil de schorseneren onder stromend water (tegen het plakken!). Stoof de schorseneren goed op tot ze zacht zijn. Snijd de paddestoelen in stukjes en bak ze op. Vul het bladerdeeg met de schorseneren en de paddestoelen. Maak een mengsel van de eieren, room, fijn geknipte peterselie, peper en zout en giet dit over de schorseneren. Werk af met wat geraspte kaas. Nu enkel nog afbakken in de oven.

Pastinaaksoep:
Nodig: 1 grote pastinaak, 150g pompoen, 2 takjes selderij, 1 ui, look, 1dl melk, laurier, tijm, bouillon
Snij de groenten en kook ze gaar in een weinig water met de look en de kruiden. Voeg de bouillon toe met voldoende heet water en pureer. Voeg melk toe en laat goed warm worden (niet meer koken).

Pastinakenkoekjes
Nodig: 250g pastinaken, geschild en fijngeraspt; 1 ei geklutst met 1 el. olie en 2 el. kwark; 2 el. meel, 1 el. fijngesnipperde peterselie, 1 tl. citroensap, zout
Kneed alle ingrediënten tot een smeuïge massa (stevig kneden). Vorm er 4-6 platte koekjes van en bak ze in de koekenpan in een laagje olie aan beide kanten knappend bruin. Doe dit langzaam: 10 minuten op een zeer matig vuur.