Groentesprokkel 07

Beste abonnee, klant, sympathisant,
We kunnen er niet omheen, de lente hangt in de lucht! Vorige week was ik op reis naar Zuid-Tirol. Ik vertrok met een wintergevoel en nu lijkt het alsof ik in de lente terug gekomen ben. De warme temperatuur en het droge weer doet ons ontwaken. Lentekoorts! Er worden lammetjes geboren, het gras lijkt al wat groener, de eerste krokussen bloeien, de bijen komen al eens uit hun kast! Al het zaadgoed werd geleverd en ook het plantgoed voor de vroege aardappelen. En meteen zijn we in actie geschoten. De eerste zaaisels zijn een feit en dat is voor ons het echte startschot van een nieuw seizoen. Wortels, raapstelen, mosterdblad en radijsjes zitten in de grond. In de opkweek staan de eerste perspotten met sla! De plantaardappelen legden we open in houten kistjes met lattenbodem zodat er overal licht aan kan en we houden ze warm. Dit heet voorkiemen en dient om de planters een voorsprong te geven wanneer we ze over een maand gaan planten. Het voorjaar brengt ook wel een spanning met zich mee met als grote vraag: wanneer kunnen we het land op? Het grondwater staat na de winter op z’n hoogst en de grond is verzadigd. Ook al is het dan goed weer, in het vroege voorjaar is de grond nog nat en moet je er af blijven. Maar we hebben lentekoorts, het kriebelt in de vingers en willen in gang schieten. Het land bemesten, de grond bewerken, zaaien en planten! Maar we hebben de serre en daar kunnen we al volop aan de slag. Dit jaar lijkt verder misschien wel een uitzondering. Het regende niet zo veel afgelopen winter en met het goede weer kunnen we waarschijnlijk hier en daar al het land op met de tractor. De weides, de grasklaver waar dan de eerste sla komt, en het perceel waar de vroege aardappelen komen probeer ik deze week nog te bemesten. Eerst moet de mestkar nog in orde gebracht worden. Het houtwerk is helemaal rot en dient vervangen te worden. Met z’n allen sprongen we er deze week op. Nu is ze helemaal ontmanteld en straks leg ik er een nieuwe bodem en zijwanden in. Klaar voor actie!
Ook op de Kollebloem is het lente. Ruben werd deze week vader van een zoontje. Hoera!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Twee weken geleden zat er veel rot in de clementines. We hebben ze proberen uitsorteren, maar het resultaat was nog niet denderend, ze bewaarden helemaal niet goed. Deze week compenseren we met wat extra fruit.
Klein: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, witlof van Vander Hauwert; rode kool, pompoen van de Wassende Maan; rode biet (B), koolraap (B) via Biofresh.
Groot: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, witlof van Vander Hauwert; rode kool, pompoen van de Wassende Maan; wortelen van ’t Livinushof; rode biet (B), koolraap (B), prei (B) via Biofresh.
Gemengd: veldsla van de Vroente-Zonnekouter, pompoen van de Wassende Maan; wortelen van ’t Livinushof, appel jonagored Van Eykeren of appel Braeburn (B); rode biet (B), appelsien (It), peer doyenné via Biofresh
Fruit: appel Braeburn (B), peer conference (Nl, demeter), appelsien (It), kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Aardappelen: Biogold van ‘t Livinushof

Recepten

Koolraap: Onder de rode, gele of groenige ruwe schil zit hard oranje-geel vruchtvlees. Dit geurig vlees kan gekookt, gestoomd of gestoofd worden en heeft een zachte en bijzonder aromatische smaak; die komt het best tot zijn recht als je de groente simpel stooft met een klontje roomboter (± 20 min). Verder kan je de groente tot puree maken, opvullen of zelfs frituren. Snij van de knol eerst de harde houtige bovenkant weg ! Kruiden met kerriepoeder, nootmuskaat of verse groene kruiden als salie en tijm.
Koolraappuree met kruiden, of gegratineerd met een krokant korstje
Nodig: 600g koolraap, 2 dl water, 1 laurierblad, 1 tl. karwij- of venkelzaad, of ½ tl. marjolein, ¾ tl. zout, ½ dl room (liefst zoete, vb soja- of haverroom), 1 tl. thermomeel (gerst of haver) aangemaakt in water
Schil de koolraap en snijd in blokjes. Breng het water met de kruiden en het zout aan de kook en laat de blokjes koolraap hierin goed gaarkoken in ca. ½ uur. Verwijder het laurierblad en pureer de blokjes door ze fijn te stampen, door een roerzeef te wrijven of te mixen. Bind de puree met het meel. Laat alles nog een keer doorkoken, breng de puree op smaak met de room.
– Strooi er verse kruiden (peterselie, selderijblad, kervel) overheen
– Of doe in een ovenschotel: Voor de korst: 30 g. boter , 60 g. bloem of gebuild tarwemeel , kruidenzout, 15 g geraspte oude kaas, 75 g feta , 1/2 el sesamzaad. Meng alles en maak hiervan een kruimelig deeg. Strooi het over de gevulde ovenschotel en bak het 25 min. op 200ºC in een voorverwarmde oven. Lekker met een salade van veldsla of winterpostelein.