Groentesprokkel 05

Beste abonnee,
Als boeren staan we altijd al wat dichter bij de kringloop van de seizoenen, bij leven en dood; je leeft dagdagelijks mee in dat grote geheel. Maar seizoenen blijven ook soms onvoorspelbaar…
Walter zijn herfst viel vroeger dan verwacht, al meer dan een jaar neemt hij langzaamaan afscheid van zijn boerenleven. De goesting was er nog volop, maar zijn lijf wilde niet meer mee. Een intensief proces van loslaten, van zijn werk, zijn boerderij, en nu langzamerhand ook van het leven.
Intensief maar ook mooi, het laat ons stilstaan bij wat er echt toe doet. We ervaren dag na dag dat moeilijke en mooie momenten hand in hand gaan, en het saldo is hier vaak positief!
De dag zelf dat zijn prostaatkanker ongeneeslijk werd verklaard kreeg de Zonnekoutercoöperatie groen licht. Ons bijna-verweesde zonnekouterproject, zijn geesteskind, kreeg hierdoor een toekomst. Een donderslag en een lichtpunt op dezelfde dag.
Lien en Katrien werkten hier al mee, en wilden er ook mee verder. En toen het tractorwerk hem echt te zwaar werd verscheen Arne ten tonele. Drie nieuwe jonge krachten die samen met mij al het werk en de zorgen van Walter zijn schouders hebben kunnen nemen. Ze brachten hier een nieuwe, bruisende energie, met veel enthousiasme, warmte en gezelligheid. De nieuwe bureau naast het zaaltje groeide al gauw uit tot een warm nest, een sociale ontmoetingsruimte waar medewerkers en vrienden graag vertoeven. Het voorbije jaar heeft Walter daar ongelooflijk van kunnen genieten. Hoe deze plek een aantrekkingspool werd voor allerhande schoon volk, dat hier graag helpt meebouwen, zijn ideeën verder vorm geeft, en er nog heel wat nieuwe aan toevoegt.
Maar elk van ons had dit jaar ook een eigen intensief proces door te maken, zijn eigen verhouding te zoeken tot dat nakende afscheid. Ik van mijn maatje, de vader van onze kinderen, mijn ‘partner in crime’, en nog zoveel meer…. Onze kinderen van hun vader…
Ook onze nieuwe medewerkers. Die zijn indertijd in Walter zijn kielzog op de Zonnekouter beland, aangetrokken door zijn enthousiasme, zijn boer-zijn, zijn ideeën die ze wilden helpen vormgeven. Nu moest ieder zich in een versneld tempo uiteenzetten met zijn eigen opdracht. Vanuit zijn eigen wijsheid op weg gaan, op eigen benen staan, zelf ervaringen opdoen, met vallen en opstaan, lerend om op eigen en elkaars kracht te vertrouwen. Een proces dat nog volop bezig is. Maar we zijn er allemaal door gegroeid, een stuk volwassener door geworden. En doordat we er met zijn vijven voor gaan maakt het gemakkelijker om dragen.
Er was ook nog veel praktisch werk aan de winkel; de coöperatie moest opgericht, de eigendomsstructuren uitgedacht, vennoten gezocht. En het hele bedrijf zat nog in Walter zijn hoofd; al die ervaringen en weetjes moesten nog overgedragen. Gelukkig hebben we daar veel tijd voor gekregen, en is die hele basis nu verdeeld onder ons vieren: Katrien de serregroenten, de opkweek, de zorg voor de medewerkers; Arne de bodemverzorging, de buitengroenten, machines, de dieren, de klussen; Lien de winkel, de voedselteams; ik de abonnementen, de administratie, de cvba, vzw Land-in-zicht, het grote geheel.
Je zou denken dat Walter zijn rijk gevulde hoofd daar leger door zou worden…. Maar niets is minder waar…. hoe minder zijn lijf kan, hoe actiever zijn denken; de inspiratie blijft komen, de ideeën stromen, hij wil ze alleen met een nog grotere hoogdringendheid dan vroeger in de wereld zetten. Ideeën over hoe het hier verder moet, met ons, met de Zonnekouter, de landbouw, de wereld… Over samenwerkingen, hoe we onze sociale basis kunnen versterken, zodat het project niet onderuit gehaald kan worden door elkaars kleine kantjes.
Uitleggen kan hij nog altijd als de beste… Walter laveert, zolang het nog kan, tussen gezellige drukte van de bureau en de beslotenheid van onze huiskamer, waar het bruist van de levendige, diepe gesprekken, met een intensiteit waar je warm van wordt. Ik wil daar nu ook niet teveel van missen, er bij zijn, hier en nu, met ons gezin. Ik leer tijd maken voor andere prioriteiten… priori-tijd. Wat maakt dat er op ’t bedrijf af en toe iets minder voorrang krijgt… dat moet dan maar zo… Ik krijg er ook ruimte voor, dankzij Arne, Katrien en Lien!
Walter droomde al heel zijn leven van het vormgeven van een project in gemeenschap, waar hij op zijne ‘ouwen dag’ in de zijlijn (op zijn bankske) nog zou kunnen genieten van het gebeuren, van het sociale, omringd door wie er voor hem echt toe doet.
Den ouwen dag kwam vroeger dan hij zich had voorgesteld, maar het genieten, het sociale, de omhulling is er wel. Niet zo gemakkelijk, maar ook zo Mooi…
An

Samenstelling pakket

!!!!! De kiwi’s van vorige week waren overrijp, we compenseren ze volgende week !!!!!
Klein: spruiten van Goed ter Heule; wortelen van ’t Livinushof; pastinaak van De Wassende Maan; rapen van Hanssens; Chinese kool van het Zilverleen; postelein van Hebben; krulandijvie (F) via Biofresh
Groot: veldsla, prei van de Zonnekouter; wortelen van ’t Livinushof; pastinaak van De Wassende Maan; rapen van Hanssens; Chinese kool van het Zilverleen; champignons (Nl), krulandijvie (F) via Biofresh
Gemengd: veldsla, prei van de Zonnekouter; spruiten van Goed ter Heule; wortelen van ’t Livinushof ; paksoi van Hebben; appel jonagored van Van Eykeren; peer Conference (B), sien moro (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer Conference (B), sien moro (It), banaan (Do, FT) via Biofresh