Groentesprokkel 06

Beste abonnee,

In het pakket is de winter is nu echt wel aangebroken; we oogsten bijna de laatste veldsla, savooien, spruiten, de wintervoorraden slinken zienderogen. Het eigen aanbod is beperkt en ook bij collega’s mindert de variatie. Maar ondertussen kijken we al uit naar nieuw leven: de eerste radijzen werden gezaaid in de nieuwe serre. Altijd een heugelijke gebeurtenis! Het doet dromen van een ganse serre vol met helder fris groen.
En zo ben je als boer nauw verbonden met alle levensprocessen: processen van leven en dood, afscheid nemen en loslaten. De winter toont het ons.
Tegelijk kan je het hier en daar al zien: de eerste krokussen steken hun kopje boven de grasmat uit. Het geeft vertrouwen dat er nieuw leven komt.
Het zijn mooie tekenen voor wat er zich allemaal op de boerderij afspeelt. Ondertussen probeer je je eigen weg verder te zetten, verder je pad te bouwen en richting te geven. Je eigen verhaal te schrijven in de geest van wat Walter en An hier hebben neergezet. Het is een heel proces. Het leert je zoveel. Het is een intense, maar boeiende tijd, met veel kostbare en warme momenten.
Lien

Samenstelling pakket

– De kiwi’s van twee weken terug waren overrijp, we compenseren ze deze week met minder rijpe exemplaren
– De paksoi van Dirk Hebben heeft wat last van bladvlekkenziekte, een kwaaltje dat vlugger voorkomt op die teerdere bladgroenten in verwarmde serres; anderzijds is het toch wel leuk om in dit seizoen wat groen erbij te hebben!

Klein: veldsla, prei van de Zonnekouter; rammenas van de Kollebloem, witlof van Vander Hauwert; paksoi van Hebben; rode kool van ’t Livinushof; knolselder van het Zilverleen en Beaucarne
Groot: veldsla, prei van de Zonnekouter; rammenas van de Kollebloem, witlof van Vander Hauwert; paksoi, mizuna van Hebben; knolselder van het Zilverleen; broccoli (Es) via Biofresh
Gemengd: rammenas van de Kollebloem, witlof van Vander Hauwert; mizuna van Hebben; knolselder van Beaucarne; rode kool van ’t Livinushof; appel topaz
van Van Eykeren; peer conference (Nl), mandarijn (It), gratis kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; mandarijn (It), appelsien (It), gratis kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Aardappel: voor de even-weekse pakketten: Biogold van ’t Livinushof

Recepten

Rammenas broodbeleg
Nodig: 2 el. geraspte rammenas, 2 hardgekookte eieren, 1 augurk, 1 kop tamari-plattekaassaus (= 1 kop yoghurt of platte kaas + 2 el. tamari + 1 gesnipperde sjalot + 2 el peterselie + 1 el bieslook)
Snij de augurk in blokjes, plet de eieren en meng dit alles door de saus.
Rammenas tegen hoest en griep
Elke week 1 a 2 keer een beetje rammenas salade of plakje rammenas op de boterham helpt je beter de winter door !
Hoestdrank: maak een holletje in de rammenas, vul dit met honing en lepel dit gedurende de dag leeg. Maak het holletje groter en vul dit opnieuw, en ga zo door, tot er alleen de schil over is en de hoest verdwenen.

Gebonden knolseldersoep
Nodig: 150-250g geschilde knolselder in 1 cm dikke plakken, ¾ l water, 10 korianderzaadjes; 20-30g boter, 40g meel; ½ e.l. oregano of 1 t.l. piment, 1 e.l. gesnipperd selderijblad, 2 e.l. room of villi
Kook de knolselderschijven gaar in water + koriander + de mooiste knolselderschillen (10-15 min).
Haal de schijven uit het water en zeef de bouillon.
Maak met boter, meel en de bouillon een witte ragoutsoep (zoals je een witte saus maakt, maar dan dunner); snij de knolselder in kleine dobbelsteentjes en voeg ze bij de soep. Breng op smaak met kruiden en room.

Gemengde salade van rauwe wintergroenten
Nodig: 50g wortel en 100g knolselderij, in luciferdunne stokjes gesneden (of grof geraspt), 100g veldsla, vinaigrette, 1 e.l. room of villi, evt. 4 gehakte walnoten
Klop de room door de vinaigrette en schep er de gesneden wortelgroente door. Snij de veldsla in reepjes en meng ze samen met de walnoten door de wortelgroente. Garneer met de hartjes van de veldsla.