Groentesprokkel 04

Beste abonnee,
Het is gelukt! De uitbreiding van de serre is een feit. Afgelopen week is de huidige serre met de helft verlengd. Nu kunnen we meer voor- en najaarsteelten produceren, maar ook de zomergewassen zoals tomaten en komkommers; én meloenen. De opkweekruimte breidt uit en we kunnen een ruimere vruchtwisseling hanteren. Er is zelfs ruimte voor een groenbemester ingeplant, wat dikwijls niet gebruikelijk is, maar in combinatie met de ruime vruchtwisseling en de compost willen we zo de bodem optimaal houden en de ziektedruk laag houden!
Ondertussen heeft ook de zeug gebigd. Voor de tweede keer, maar helaas geen groot succes. Na de eerste keer is het kraamhok geoptimaliseerd met de hoop op verbetering. Hoewel ze rustig en zorgzaam is, lijken haar moedereigenschappen toch niet voldoende. De drie biggetjes die overblijven zullen dan wel toepasselijk Knir, Knar en Knor heten, maar het is toch tijd voor bezinning of we het wel nog een derde keer moeten proberen met onze zeug.
Tegelijkertijd was het een gezellige drukte hier op de Zonnekouter de laatste tijd. De koffiemachine en waterkoker draaiden overuren en er werden heel wat stoelen bijgeschoven tijdens de lunch. De mensen die de serre kwamen bouwen waren er de hele week en ook bekenden die kwamen hielpen hiermee. Greet en Louis van het Netwerk Zelf Zaden Telen en Mieke van Bingenheimer Saatgut kwamen kijken naar onze bloemkoolplantjes en andere gewassen en overleggen over zaadvaste groentenrassen. Louis, een bevlogen en inspirerende Landwijzerdocent had het over het ‘forever young gevoel’ van onze bloemkoolplantjes en over hoe amazing onze veldsla is! En voor Jana, onze stagiaire kwamen twee docenten voor stagebegeleiding. Een voor het teeltplan en een voor de economische kant van de zaak. Voor mezelf ook boeiend om erbij te zijn en die zaken eens te bekijken met iemand van buitenaf. En terwijl we buiten hier gezellig druk bezig zijn op de Zonnekouter, ontvangt Walter vrienden en collega’s om rond de kachel te zitten en te filosoferen over hoe het verder moet. Hoe de landbouw van de toekomst er kan uitzien en hoe we sociaal met elkaar kunnen zijn, op de Zonnekouter en in de wereld.
En zo komt het dat we hier met een lach op ons gezicht de koeien voeren, de bloemkool water geven, veldsla snijden en samen eten en drinken!
Groetjes, Arne

Samenstelling pakket

We kochten deze week witlof bij het Landhuis (project autonome ecologische volxtuin in het Gentse), ze hadden een partij in de aanbieding, en we ondersteunen dit project graag. Bij levering zagen we echter dat de kwaliteit niet optimaal is (we zijn natuurlijk die van Marc Vander Hauwert gewoon…)

Klein: veldsla, groene selder (’t zijn de laatste, en we hadden er wat tekort, we hebben moeten aanvullen met bleekselder van Biofresh), savooi, prei van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; witlof van het Landhuis
Groot: veldsla, spruiten, savooi, prei van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; aardpeer van Ourobouros; witlof van het Landhuis
Gemengd: veldsla, savooi van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; aardpeer van Ourobouros; appel topaz van Van Eyckeren, pompelmoes (Es); kiwi (It); clementines (Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eyckeren, avocado (Es); appelsien (It); kiwi (It); clementines (Es) via Biofresh
Aardappel: volgende levering op 5/2 (op 12/2 voor evenweekse pakketten)
Brood: 1ste vbrood; 2de vbrood; 3de vbrood

Recepten

Gebakken aardperen met peterselie
Nodig: 200g aardperen, olijfolie of ghee (geklaarde boter),peper, kruidenzout, peterselie
Schrob de aardperen grondig schoon en snijd ze in schijfjes. Bak ze in de olie of in de ghee, breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met verse peterselie.

Rode bietensoep of borsjt 1: een echte winterse soep
Nodig : 1 grote ui, 2 à 3 bieten, bouillon, sap van 1 citroen, venkelzaad, peper. Verder kunnen ook nog prei, selder, wortelen, knolselder…
Stoof de ui glazig. Schil ondertussen de bietjes, snij ze in blokjes en voeg ze (samen met de andere groenten) bij de ui. Laat enkele minuutjes meestoven en voeg dan water toe en bouillon. Laat koken en voeg het venkelzaad erbij.
Mix de soep wanneer de bieten gaar zijn, en breng op smaak met citroensap en peper. Voeg zo nodig water toe. In je bord kun je ook een beetje yoghurt, villi in de soep mengen, dit geeft een heerlijke frisse smaak aan de soep; sojaroom maakt de smaak wat zachter.

Savooi-aardappelpuree
Kook 300g savooi (haal de dikste nerven eruit en de donkergroene bladeren eraf) met 300g aardappelen gaar. Giet af en pureer. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en werk af met melk of room. Je kan deze bereiding ook op voorhand klaarmaken en grillen in de oven (bestrooid met gemalen kaas)