Groentesprokkel 03

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het is niet gemakkelijk om even snel te antwoorden op de vraag: ‘Hoe is het in jullie nieuwe huis?’. Als antwoord op de nikszeggende ‘goed, goed…’ dus deze nieuwsbrief…

Op de meeste dagen voelt het huis aan als een warme spinnende poes op je schoot.
De kille wind buiten die zachtjes kermend de bomen wiegt.
De klapperende deuren binnen, brengen lang vergeten herinneringen terug.
De kunstmatige hartslag van onze pomp in de kelder, legt ons een trager ritme op dan wat we gewoon waren (behalve dan aan de kinderen).
De nachtelijke krijs van de kerkuil uit de kapschuur,
het hongerige getokkel op de ruit; de kip staat elke dag wat vroeger op.
De dagen lengen maar de winter is nog jong…

Soms voelt het huis aan als een koppige kleuter.
Een kuchende, kortademige verwarmingsketel die wanhopig zijn best doet om ons, grillig, te trakteren op een vleugje warmte.
De steekpomp in de kelder van het oude huis liep vroeger ongetwijfeld marathons, nu loopt haar ritme synchroon met dat van de ‘Prélude à l’après-midi d’un faune’ van Debussy.

Al bij al is het er goed wonen, we werken de vermoeidheid van de dingen buiten en brengen een nieuwe dynamiek binnen in de plek.
We dromen van het uitzicht op de bloesems van de vele fruitbomen, op de ademwolkjes van de koeien die ’s winters op stal staan, op de speelse vrolijkheid van varkentjes die elkaar achtervolgen op de bomenweide.
Op het gezang van onze harten tijdens het werk.

Maar eerst en vooral wacht ik geduldig op het helen van mijn wonde, de afsluiter van 2019. De pees geneest goed. Het lidteken blijft een vervagende herinnering aan een beladen jaar.

Jan

Samenstelling pakket

Klein: veldsla en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; roodlof van ’t Groenlofhof; boerekool en oranje pompoen van Goed ter Heule; rode kool van De Wassende Maan; kastanjechampignon van Braeckevelt.
Groot: veldsla, schorseneer en roodlof van de Vroente-Zonnekouter; knolselder en rammenas van de Vroente-Kollebloem; wortel van ’t Livinushof; landkers van ’t Groenlofhof; boerekool van Goed ter Heule; kastanjechampignon van Braeckevelt.
Gemengd: veldsla en schorseneer van de Vroente-Zonnekouter; pompoen van Goed ter Heule; rode kool van De Wassende Maan; kastanjechampignon van Braeckevelt; appel Breaburn, peer Doyenné (Nl) en kaki (Es) via Biofresh
Fruit: appel Breaburn, peer Doyenné (Nl), sinaas Azahar (Es), pompelmoes (Es) en kaki (Es) via Biofresh

Recepten

Schorseneren met champignons

Nodig: 1 kg schorseneren, gaargekookt; 300g champignons, 2 e.l. olijfolie, 2 e.l. tomatenpuree, 1 e.l. fijngehakte dragon, enkele e.l. (soya)room
Schil en was de schorseneren onder stromend water. Leg ze in koud water met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan. Snij de schorseneren in blokjes van ongeveer 5 cm en kook ze gaar in water met wat zout. Stoof ze vervolgens in olijfolie en voeg wat tomatenpuree toe. Stoof de champignonnen mee. Voeg vervolgens dragon en room toe en dien warm op.

Krijg je niet genoeg van schorseneren? In het kerstreceptenboekje vind je een dessert met schorseneren!

Rode salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren).
Snij ondertussen de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.

Geblancheerde boerenkool met tahindressing
Nodig: 1 boerenkool, snuifje zeezout/ voor de dressing: 120 ml tahin, 120 ml water, 1 tl citroensap, ½ teentje geraspte knoflook en ½ tl zeezout
Breng water met een flinke snuif zeezout aan de kook. Haal de harde nerven uit de boerenkoolbladeren en spoel onder stromend water. Gooi ze in het kokend water, laat 1 min koken, en spoel kort onder stromend koud water. Maak de tahinidressing door alle ingrediënten in een hoge beker te mixen met een staafmixer.