Groentesprokkel 03

Beste abonnee, klant, sympathisant,
In de winter is de werkdruk op het land heel laag en dat maakt dat het lijkt dat je veel tijd hebt. Toch raakt die tijd makkelijk ingevuld met allerlei zaken die uitgesteld worden tot die ‘rustige wintertijd’ waardoor het dan toch enigszins druk lijkt. Zo hadden we gisteren collegiale toetsing. Hierbij zitten we twee keer per jaar samen met collega’s van andere boerderijen om elkaar te ‘toetsen’. Dit keer was het aan ons en zo ontvingen we De Wassende Maan, Ourobouros en de Blauwe Spie hier op de Zonnekouter. De toetsing heeft niet zozeer met bio te maken. Dat ons bedrijf bio is, wordt gegarandeerd door de minstens jaarlijkse controle. De collegiale toetsing wordt georganiseerd vanuit de ‘Vereniging voor biologisch-dyanmische landbouw en voeding’. Hierbij wordt gekeken naar zaken die je bedrijf typeren. Zoals hoe er met de grond wordt omgegaan, het gebruik van biologisch-dynamische preparaten, hoe gezond is de economische situatie, hoe staat de boerderij in haar omgeving… Dit wordt samen met de collega’s bekeken die zorgen voor een andere, frisse maar ook kritische blik. Bovendien is het een leuke manier om collega’s te ontvangen en te ontmoeten!
De afgelopen weken stonden ook in het teken van onze serre die inzakte door de sneeuw. Begin deze week kwam de serrebouwer langs om te kijken naar de afbraakwerken die we gedaan hebben en hoe de planning kan opgemaakt worden met al het materiaal dat gerecupereerd is. Maar het staat vast dat ze in februari heropgebouwd wordt. Alle hens aan dek maar begin maart zaaien we tomaten en planten we de eerste sla en paksoy! Daar gaan we van uit!
Al snel nadat de serre het begaf onder de sneeuwlast wisten we dat ze terug opgebouwd moet worden en liefst zo snel mogelijk. De hoeveelheid en diversiteit aan groentes die door de serre geteeld kunnen worden, zijn terug te zien in de pakketten en de winkel en dus belangrijk voor de Zonnekouter. Dat dit wellicht gaat lukken is voor een groot deel te danken aan jullie. Eerst en vooral waren er de twee dagen tussen kerst en nieuwjaar waarbij een grote groep bekenden kwamen helpen met het afbreken en sorteren van de enorme hoeveelheid buizen. Een niet te overzien werk werd door de grote groep realiseerbaar. Voor ons een keerpunt. De serre die op de grond lag, maakte ons ook terneergeslagen. Door de afbraak konden we weer vooruit kijken. Om deze ramp te financieren deden we een oproep om aandelen te kopen in onze coöperatieve vennootschap. Velen van jullie tekenden in en momenteel zijn reeds 130 aandelen verkocht van de 200 die we vooropstelden, nog maar 70 te gaa! Dit is waar we voor gingen en wat we hoopten maar toch durf je zoiets niet te dromen.
Daarom wil ik bij deze iedereen uitdrukkelijk bedanken; vrienden, familie, collega’s, klanten en sympathisanten voor de steun en hulp die we de afgelopen weken kregen. Dit geeft me zin voor het komende teeltseizoen en zet me aan om de Zonnekouter verder uit te bouwen! ‘Blijven zaaien en maaien’ zei iemand mij na het overlijden van Walter. Ik kijk er al naar uit!
Groetjes
Arne

Samenstelling pakket

Vorige week kregen jullie onze opgelegde tomaten in jullie pakket.
Op het deksel staat een nummer, dit is de productiedatum, en niet de houdbaarheidsdatum. Na productie zijn deze tomaten jaren houdbaar (officieel 1 jaar). Eigenlijk, zolang het deksel mooi vacuum gezogen is (dus in de meeste gevallen), blijft de bewaring optimaal. Een opgebold deksel daarentegen geeft het signaal dat er van binnen iets niet pluis is; dat kan gebeuren als het deksel door een schok wat losser is komen te zitten, dan kan de inhoud beginnen gisten. Moest dit het geval zijn, geef ons een seintje, dan krijg je een andere pot. Geniet van de inhoud; de tomaten zijn nog niet gepeld, maar door het steriliseren is de pel los komen te zitten, waardoor je ze er eenvoudig kan afplukken.

 

Klein: rode biet van de Vroente-Kollebloem; savooi, knolselder, witlof van de Wassende Maan; veldsla van Hebben, prei van PCBT
Groot: rode biet van de Vroente-Kollebloem; savooi, knolselder, witlof van de Wassende Maan; veldsla van Hebben, prei van PCBT; ajuin van ’t Livinushof
Gemengd: savooi van de Vroente-Zonnekouter; rode biet van de Vroente-Kollebloem; knolselder van de Wassende Maan; veldsla van Hebben; appel Topaz van Warmonderhof; peer conference (B), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: appel Topaz van Warmonderhof; peer conference (B), kiwi (It), appelsien (It) via Biofresh

Recepten

Savooi-aardappelpuree
Kook 300g savooi (haal de dikste nerven eruit en de donkergroene bladeren eraf) met 300g aardappelen gaar. Giet af en pureer. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en werk af met melk of room. Je kan deze bereiding ook op voorhand klaarmaken en grillen in de oven (bestrooid met gemalen kaas)