Groentesprokkel 02

Beste abonnee, klant, sympathisant,

2018 heeft ondertussen al de omvang van een jong kiemplantje bereikt; te laat voor nieuwjaarswensen is het dus nog nét niet! Het hele Zonnekouternest wenst je een bijzonder vruchtbaar, groeikrachtig en prachtig jaar toe. Wij geloven er alvast in dat 2018 veel verwondering en voldoening te bieden heeft (wij herkennen dat: potentie in een kiemplantje).
Misschien merkte je het al op via een of ander sociaal netwerk, maar vorig jaar eindigde toch wel in mineur hier op de boerderij: onze trotse serre begaf het onder het gewicht van decimeters dikke sneeuw. Dit eerder onprettige voorval, liet ons even stilstaan bij de onvoorspelbare kracht van de natuur waarmee we dagelijks samenwerken. Gelukkig zijn we met een hecht team: de koppen werden bijeen gestoken en een paar dagen later stonden hier maar liefst 40 vrijwillige helpers klaar om onze serre (die bijzonder goed leek op een kunstwerk van Arne Quinze) te demonteren. Heerlijk was het om die toevloed aan warme hulp te ontvangen.
We plaatsten ook een oproep aan allen om ons financieel te helpen bij de opbouw van de nieuwe serre (zie website www.dezonnekouter.be). Vele schouders maken de last minder zwaar, weet je wel… (en een dikke merci aan allen die hierin reeds hebben bijgedragen)
December werd ook het afscheid van Jana (zie vorige nieuwsbrief).
Gelukkig kregen we eind vorig jaar ook zicht op een prachtig nieuw stukje grond, niet zo ver hier vandaan en januari is bovendien de start van mijn gedeelde toekomst met de Zonnekouter (iets wat me toch wel bijzonder gelukkig maakt).
In ieder geval zaaiden wij dit jaar een heel bijzonder zaadje. We weten niet hoe de bloem eruit zal zien op het einde van dit jaar en dat hoeven we ook nog niet te weten. Elke dag verzorgen we ons plantje en geven we het de beste kansen om uit te groeien tot de prachtigste bloem die er is. Dankjewel om hier ook in bij te dragen, we kunnen jullie inbreng in ons verhaal niet minimaliseren.

Vele groeten en tot op de Zonnekouter,
Jan

Samenstelling pakket

Klein: spruiten, opgelegde tomaten, pompoen sweet mama van de Vroente-Zonnekouter, rammenas van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; bloemkool van PCBT; chinese kool, wortelen, oesterzwam via Biofresh
Groot: postelein, spruiten, opgelegde tomaten, pompoen sweet mama van de Vroente-Zonnekouter, rammenas, opgelegde currycourgette van de Vroente-Kollebloem; aardpeer van de Vroente-Ourobouros; bloemkool, prei van PCBT; chinese kool, wortelen, oesterzwam via Biofresh
Gemengd: opgelegde tomaten, pompoen sweet mama van de Vroente-Zonnekouter, aardpeer van de Vroente-Ourobouros; bloemkool van PCBT; appel santana van Warmonderhof; chinese kool, wortelen, wijnsien (It), peer Conference (B), clementine (It), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel santana van Warmonderhof; wijnsien (It), peer Conference (B), clementine (It), avocado (Es), kiwi (It), gedroogde mango (Rapunzel) via Biofresh
Aardappelen: voor de evenweekse pakketten

Recept

Rammenas of zwarte radijs is een pittige, radijsachtige groenten. De smaak is scherper dan deze van radijsjes. Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs. Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën, wat de smaak uiteindelijk toch milder maakt dan verwacht. Ze is uitstekend te combineren met venkel, ui, een hardgekookt ei of noten, augurkjes en een slasaus.U krijgt een fris en pittig belegde boterham als u er een paar dunne plakjes rammenas op legt en ze eventueel bestrooit met kruidenzout. Ook kunt u rammenas gekookt gebruiken. Bijvoorbeeld in blokjes of reepjes gesneden in een gebonden soep met onder andere prei, kerrie en mosterd. Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje, of apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook.