Groentesprokkel 01

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Vorige maand kwam Luc Ambagts, van de Vereniging voor biologisch-dynamische landbouw en voeding, ons interviewen op De Zonnekouter. Met als resultaat een indrukwekkend artikel “Oog hebben voor wat zich aandient” in het Nederlandse vaktijdschrift ‘Biodynamisch perspectief’, een mooi geschetst beeld van ons project. Ik geef je graag de inleiding als proevertje:

““Een week nadat ik bij Walter Coens (60) en An Verboven (53) van De Zonnekouter op bezoek was geweest, zag ik in een winkel voor tweedehands-boeken ‘Sociale Toekomst’ liggen. Ik kocht het boek, met een serie lezingen van Rudolf Steiner over sociale driegeleding. Het gaat over het onderscheiden in de samenleving van het geestesleven, rechtsleven en economisch leven, over de noodzaak arbeid en inkomen uit elkaar te houden, over de rechtvaardige prijs die je betaalt wanneer je iemand in staat stelt hetzelfde nog een keer te produceren. Dit boek had op de tafel gelegen tijdens mijn gesprek met An en Walter in hun woonkamer. Walter pakte het regelmatig op. Bijvoorbeeld toen hij vertelde over zijn bezoek met een groep Vlamingen aan Dottenfelderhof, een groot BD-bedrijf nabij Frankfurt. “Daar heb ik geleerd hoe je kunt samenwerken.” En toen hij het had over de nieuw gevormde coöperatie waarin hij nu samen met zijn vrouw An en drie jonge vennoten – Arne, Lien en Katrien – het bedrijf vorm geeft. “In het begin heb ik gezegd ‘Laten we allemaal onze uren opschrijven’. Maar je snapt wel, dat was met twee maanden gedaan. Dat moest anders. Toen hebben we afgesproken dat iedereen doet wat nodig is. De een woont op het bedrijf, de ander niet. De een heeft kinderen, de ander weer niet. Als iedereen zegt wat hij nodig heeft, dan is dat wat hij krijgt. En over een jaar spreken we dat opnieuw af. Is er niet genoeg, dan gaan we naar onze klanten. Economie is heel eenvoudig. Je schrijft onder elkaar wat je moet hebben om die kool te produceren. Dat tel je bij elkaar op en dat is dan de prijs. Als de klant volgend jaar weer kool wil hebben, dan moet hij dat willen betalen.”
Op bladzijde 46 van Sociale Toekomst staat: ” … je [zult] ontdekken dat deze drie levensgebieden – geestesleven, rechts-, staats- of politiek leven en economisch leven – tot in onze tijd chaotisch in elkaar zijn gaan overlopen… Omdat ze in elkaar overlopen zijn onze huidige sociale wantoestanden ontstaan.” Dat werd gezegd in 1919 en geldt nog steeds. Sociale driegeleding is goed om te bestuderen, maar je moet het vooral dóen. Walter: “We zijn vrije mensen. Maar dan heb ik ook zelf de verantwoordelijkheid. Niet de priester, of een baron.
Dan kan je veel gaan vergaderen, dan wordt het intellectueel, dat wordt oersaai. Je moet plekken hebben waar je op sociaal gebied kan oefenen. Boerderijen zijn bij uitstek de plek om zoiets te realiseren”. An: “Het brengt mensen zo fundamenteel naar de basis. Daar zijn mensen ook naar op zoek.” ”

… en de rest kan je verder lezen (mét foto’s) op : www.bdvereniging.nl/dynamischperspectief/dp201506.pdf
An

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, daikon, prei, savooi van de Zonnekouter; aardpeer, rode biet van de Kollebloem
Groot: veldsla, daikon, prei, savooi, wortel oxhella van de Zonnekouter; aardpeer, rode biet van de Kollebloem; venkeltjes (!) van Ourobouros
Gemengd: veldsla, prei, savooi van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem; peer conference, appel topaz van Van Eyckeren, wijnsien (It), kiwi (It) via Biofresh
Fruit: peer conference, appel jonagored van Van Eyckeren, wijnsien (It), kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Aardappel: Raja van de Kollebloem

Recepten

Rode biet met veldsla en zonnebloempitten
Nodig: 500 g gekookte rode bietjes, 4 el olijfolie extra vierge, 1 1/2 el balsamicoazijn, 2 tl appelstroop, peper, zout, 5 el zonnepitten, 75 g veldsla
Ontvel de bietjes en snijd ze in blokjes. Klop een dressing van de olie, de azijn, appelstroop, peper en zout naar smaak. Rooster de zonneblempitten in een droge koekenpan lichtbruin, en laat ze afkoelen. Schep de bieten met de veldsla en de dressing door elkaar en bestrooi met de pitten.

Gebakken aardperen met peterselie
Nodig: 200g aardperen, olijfolie of ghee (geklaarde boter),peper, kruidenzout, peterselie
Schrob de aardperen grondig schoon en snijd ze in schijfjes. Bak ze in de olie of in de ghee, breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met verse peterselie.