Groentesprokkel 01

Beste abonnee, klant, sympathisant,

Het nieuwe jaar dient zich aan: groeizaam, warm en vochtig. Ergens wel iets om blij van te worden, want doordat de groenten blijven groeien, schenkt het land ons nu wat het deze zomer niet kon door te warm en te droog. Daardoor zijn we al een hele week continu groenten aan het oogsten van het Zonnekouterland: voor de Kollebloempakketten en winkel, de Ourobourospakketten en markt, de Lousbergmarkt, onze pakketten en winkel. In plaats van in alle rust onze plannen voor het komende jaar uit te kunnen werken, en de vele winterklussen op te nemen die al een heel jaar liggen te wachten om gedaan te worden…
2020 wordt immers een jaar vol nieuwe uitdagingen.. Door het nieuwe land in Gottem en Bunderstraat, krijgen we iets meer adem om de Zonnekouter nog meer naar agroforestry om te vormen. De bomen op de Bunderwei zijn geplant, nu nog fruitbomen en grasklaver op de Bunderakker, de voederbomen op de Zonnekouterweiden, en de randbeplanting in Gottem. De groententeelt wordt uitgebreid naar de twee nieuwe percelen (dit jaar is Gottem bio, volgend jaar de Bunderstraat). Dit vraagt veel creativiteit, denkoefeningen, overleg en werk: de wetmatigheden in de vruchtwisseling moeten blijven kloppen (anders krijg je meer ziektedruk in de groenten), we moeten het werk georganiseerd krijgen op de verschillende locaties, we moeten onze nieuwe plannen afstemmen met onze Vroentecollega’s zodat ons gezamelijk teeltplan klopt. En in de Bunderstraat moet de stal klaargemaakt worden voor jongvee, kippen en varkentjes, er moet een waterreservoir gegraven, drinkwatervoorziening en omheiningen op de wei, en nog tientallen andere dingen.
Hoe doe je zoiets op drie verschillende plekken zodat het allemaal één Zonnekoutergeheel blijft, en het werk overzichtelijk en behapbaar? Goed nieuws is in ieder geval dat Jan in april zijn Landwijzeropleiding afrondt en voltijds mee op de kar stapt, dat zal ons al meer draagkracht geven.
Maar de grootste uitdaging wordt dus nog om in de komende maanden tijd te vinden voor al die winterse bezigheden en plannen, want dat legt de basis voor een goed seizoen!
Geniet van jullie extra groot pakket.
An

Samenstelling pakket

Het spelt meel van De Kollebloem is gemalen door de wind op de oude staakmolen van Herzele, in een molen van 500 jaar oud, op 3km van de Kollebloemboerderij, op een apart koppel molenstenen dat alleen voor het biologisch graan wordt gebruikt!

Klein: veldsla, prei, spruiten, postelein, selder van de Vroente-Zonnekouter; knolselder, rode biet, courgettencurry, speltmeel van de Vroente-Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; oesterzwam van Noppe-Duyck
Groot: veldsla, prei, spruiten, postelein, selder, kervel van de Vroente-Zonnekouter; knolselder, rode biet, courgettencurry, speltmeel, speltgraan van de Vroente-Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; oesterzwam van Noppe-Duyck; passata van Antico
Gemengd: veldsla, spruiten van de Vroente-Zonnekouter; knolselder, rode biet, courgettecurry van de Vroente-Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; oesterzwam van Noppe-Duyck; appel jonagold, peer doyenné van Van Eykeren; fruitbeleg woudvruchten (O’Bio); appelsien(Es) , kiwi (It), gedroogde abrikozen (Tu) via Biofresh
Fruit: appel jonagold, peer Lukas van Van Eykeren; fruitbeleg woudvruchten (O’Bio); appelsien(Es) , kiwi (It), clementine (It), avocado (Es), notenmengeling via Biofresh
Aardappel: Rode Alouette voor de 14daagse evenweekse pakketten

Recepten

Speltsalade met groenten
Nodig: 2 koppen speltkorrel, 1 venkel of 1 wortel, 150g snijbonen of gare linzen, 2 rode ajuinen, wat stukjes zongedroogde tomaat, parmezanschaafsel of stukjes geitenkaas of feta, olijfolie, enkele blaadjes salie en eventueel kappertjes.
De speltkorrel heeft enige tijd nodig om te garen. Je kan de speltkorrel een nacht op voorhand te laten weken, dan hoef je ze de dag zelf slechts 30 à 40 min te koken. Indien je ze niet voor weekt, duurt het garen een uur of langer. Het koken doe je volgens het principe: ‘één volume graan op twee volumes water’. Spelt blijft hoe dan ook een beet hebben, dus wacht niet tot het spelt helemaal zachtgekookt is.
Snij de ajuin, de venkel/wortel en de snijbonen in kleine stukjes. Stoof de ajuin glazig, voeg dan de andere groenten toe en stoof beetgaar.
Bak de kappertjes samen met de salieblaadjes in nog wat olie. Wanneer de spelt beetgaar is kan je deze onder de gestoofde groenten mengen. Werk af met de kappertjessalie-olie en de parmezaan of andere kaas. Smakelijk!
In de winter kan je in plaats van venkel en bonen ook de courgettecurry gebruiken, die moet je niet stoven, maar meng je op ’t eind onder de gare spelt!

Speltbananenbrood met speculaas en amandelen
Nodig: 3 bananen, 50g dadels, 200g speltmeel (gezeefd), 2 eieren, 100ml halfvolle melk, 1 zakje bakpoeder, 2 theelepels kaneel, 3 theelepels speculaas/koekkruiden, 2 eetlepels honing, 50g amandelen, olijfolie of boter
Verwarm de over voor op 180 graden. Prak de bananen. Samen met de dadels, de eieren, de melk en de honing kan je de bananen mixen met de mixer of in een keukenmachine. Meng het speltmeel, het bakpoeder, de kaneel en de speculaaskruiden door elkaar. Voeg hieraan het bananenmengsel toe en roer goed door elkaar tot een glad beslag. Roer er dan de amandelen door.
Vet de cakevorm in en vul de vorm met het beslag.
Bak de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten.