Groentesprokkel 01

Beste abonnee, klant, sympathisant,
Het nieuwe jaar steekt zijn kopje boven. 2016 is voorbij. Ook de Zonnekouter is niet gespaard gebleven van de nodige turbulentie. Afgelopen jaar zal voor ons helaas herinnerd blijven als het jaar waarin Walter ons verliet. Het was ook een jaar waarin we fysiek en mentaal op heel wat vlakken tot aan onze grenzen zijn gegaan. Het Lousberg-project mag dan wel een fantastisch project zijn dat de Zonnekouter en de Vroente naar een heel ander niveau tilt en waar we een fijne samenwerking aan overhouden, het heeft wel de nodige energie gekost om alles op zo’n korte tijd uit de grond te stampen.

De kerstvakantie kwam voor ons dan ook niets te vroeg. Voor u als abonnee en/of klant kwam onze vakantie misschien wat ongelegen, maar we hadden dit zo broodnodig om even onze batterijen op te laden. De winter is dan ook de enige tijd in het jaar waarin het land het even toelaat om de stekker eruit te trekken – zomervakantie is niet aan de boeren besteed, dan moet er gewied en geoogst worden.

Maar nu zijn we terug, nog altijd een beetje in winterslaapstemming, maar vol goede moed en voornemens. Geen wilde plannen dit jaar, maar zorg dragen voor wat er is en verder werken met deze prachtige ploeg, aan dit prachtige project. Voor uw prachtige groenten.
Lien

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, savooi, pompoen, opgelegde tomaten, opgelegde snijbonen van de Zonnekouter, rammenas van de kollebloem, van de witloof van Van der Hauwert, wortelen van het Livinushof.
Groot: prei, savooi, veldsla, pompoen, selder, opgelegde tomaten en snijbonen van de Vroente-Zonnekouter, rammenas van de Kollebloem, pastinaak van Ourobouros, witloof van Van der Hauwert, wortelen van het Livinushof.
Gemengd: spruiten, veldsla, pompoen, opgelgede tomaten van deZonnekouter, witloof van Van der Hauwert, wortelen van het Livinushof, frambozencoulis van O’Bio, topaz en conference peer van Van Eykeren; moro wijnappelsienen (It) en kiwi (It) via via Biofresh
Fruit: frambozencoulis van O’Bio, topaz en conference van Van Eykeren; moro wijnappelsien (It), kiwi (It), avocado (Es) en vijgen rapunzel (Tr)via Biofresh
Aardappelen: de wekelijkse aardappelen op 20/01

Recepten

Opgelegde snijbonen: Deze bonen zijn niet helemaal zachtgaar; best nog een klein kwartiertje stoven met een ajuintje
Snijbonen op zijn Grieks

Nodig: 1 kg snijbonen; 25cl olijfolie, 3 grote uien (gesnipperd), 1 bokaaltje (250 ml) tomatensaus, 3 tomaten (ontveld), vers selderieblad (fijngesneden), verse peterselie, oregano, knoflook, verse munt (naar smaak)
Snij de bonen schuin in reepjes, en fruit de ui in de olijfolie. Voeg de snijbonen en de rest van de ingrediënten toe. Voeg een beetje (2 dl) water toe, genoeg om de bonen te kunnen koken. Aan de kook brengen en zachtjes laten pruttelen tot de bonen gaar zijn.

Pastei van rammenas en wortelen

Nodig: 2 sl. geraspte rammenas, 2 koppen geraspte wortelen, 2 el. olijfolie, sap van 1 citroen, ½ kl. zeezout
Maak van alle ingrediënten een goedgemengd en gelijkmatig broodsmeersel

Slaatje van rammenas met walnoten

Nodig: 1 rammenas van ongeveer 200g, 1 el. gehakte walnoten, 4 el. olijfolie extra virgine, 1 kl balsamicoazijn, versgemalen peper en zout
Schil, de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne), of rasp ze. Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout.

Potage fermière

Nodig: 300g witte bonen, 700g gekuiste en in stukken gesneden pompoen, 2l water, 1 ajuin met 2 kruidnagels opgeprikt, 1 teentje look, bouquet garni met peterselie, een nootje boter, 4 soeplepels room, peper, zout
Laat de witte bonen 1 nacht weken! (= cruciale fase die vaak vergeten wordt, waardoor het recept naadloos verandert naar een boonloze versie). Bonen afgieten, spoelen en in het water laten koken op een laag vuurtje met de ajuin, look en bouquet garni. Na een tijdje afschuimen, de pompoen toevoegen, en laten verder koken. Als alles gaar is, kruidnagel en boucquet garni verwijderen, en door de roerzeef gieten. Op smaak brengen, boter en room er doorheen roeren, en bestrooien met gehakte peterselie.