Groentensprokkels week 9

Beste abonnee,

Heb je het al gevoeld? Gehoord misschien? Of wie weet wel zachtjes geproefd. Het is nog wat flauw, maar heel subtiel toch al aanwezig. Het kriebelt een beetje en als je goed luistert voel je het zelfs wat fladderen. Soms maar heel zachtjes en soms helemaal tot achter je oren. Maar ze is er al. En niet enkel ík heb het te pakken. Als je goed om je heen kijkt, zie je dat ook anderen er al volop mee besmet zijn. Het is geen erge ziekte, het doet geen pijn, maar het brengt wel wat in beweging.
Ja, ze is er! De lente! Ook de lijsters en de meesjes zijn volop in de weer. Je vraagt je af wat ze een ganse winter hebben uitgespookt om nu zoveel energie te hebben. En ook ík ontwaak stilaan, maak me wakker uit een soort van winterslaap.
Nog even en de ramen worden weer opengegooid, het stof weggeblazen, de tapijten gewassen en de kussen opgeklopt. Straks barst alles plots open. Het voelt nog even ‘als stilte voor de storm’, maar het zal weer snel gaan. En alweer was die winter veel te kort. Hoe kan het ook anders? Maar de goesting om ertegen aan te gaan is volledig klaar. Reuzespannend die boel! Wat zal dit nieuwe seizoen weer geven? Wat zal er allemaal op ons afkomen? We hebben nog zoveel te leren en te ontdekken! (gelukkig maar)
Maar ondanks het gekriebel is ná carnaval de vasten begonnen. Landbouwkundig een moeilijke periode: de wintervoorraden zijn nu zo goed als volledig op, de variatie in het aanbod is hoe langer hoe kleiner, we moeten steeds verder gaan om jullie pakketten te kunnen vullen. Het wordt wachten op die eerste radijsjes, raapsteeltjes en worteltjes. Ze zijn al gezaaid en komen al stilletjes boven. We kunnen er al van dromen!
Eet smakelijk, Lien

… En bij gebrek aan veel eigen groenten, even over het fruit….
Voor het inlandse fruit hebben we een sterk verhaal; we kopen rechtstreeks bij fruittelers uit de regio, maken daar afspraken mee; Katrien heeft trouwens ook toekomstplannen om ook hier op de Zonnekouter wat meer fruit (bovenop de aardbeien en de kleine boomgaard) te telen.
Maar in de winter wordt het altijd een beetje lastig hier in ons klimaat, zo enkel met appelen en peren het halve jaar door. Komt daarbij nog dat straks de inlandse appelen op zijn, en dan wordt het aanbod wel erg mager tot de eerste aardbeien, rabarber en bessen beginnen. We vullen onze pakketten dan ook graag aan met (uiteraard biologische) Spaanse of Italiaanse appelsienen, clementines, pompelmoezen, kiwi’s, (soms Franse) en avocado’s; en af en toe Dominicaanse bio-Fair trade bananen.
Voor dit buitenlands fruit hebben we geen directe band met de fruitboeren; we kiezen wel expliciet om het fruit van zo dichtbij mogelijk te laten komen (appelen uit Nieuw-Zeeland of Chili steken we niet in de pakketten), en kiezen de smakelijkste rassen voor zover we dit via de groothandel in de hand hebben.
Vorige week kwam er een meerwaarde opduiken in de vorm van Hannelore en Ronald, twee ex-landwijzercursisten die met hun bedrijfje ‘Onder de appelboom’ wel aan die rechtstreekse band bij ons én over de grenzen werken. Zie www.onderdeappelboom.be Zelf telen ze niet, maar vermarkten fruit en verwerkte producten recht van bij de boer. Ze kennen enkele projecten en telers in Spanje (appelsienen) en Zuid-Oostenrijk (appelen in ’t late voorjaar) waar ze rechtstreeks fruit van importeren. Deze week krijgen jullie zo appelsienen ‘Lane late’ van Frutas Oscar Morell: zie www.oscarmorell.com: Spaans fruit mét een verhaal!

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, prei van de Zonnekouter; rammenas van de Kollebloem; rode kool van ‘t Livinushof; pompoen van Claes; rode biet via Biofresh
Groot: veldsla, prei, pompoen, kervel van de Zonnekouter; rammenas van de Kollebloem; rode kool van ‘t Livinushof; pompoen van Claes; rode biet, champignons via Biofresh
Gemengd: veldsla van de Zonnekouter, rammenas van de Kollebloem; witte kool van ‘t Livinushof; pompoen van Claes; appel topaz van Van Eykeren; appelsien Lane Late (Es), pompelmoes (It), avocado (Es) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; peer Conference van Ter Linde; appelsien Lane Late (Es), kiwi (It), avocado (Es) via Biofresh
Brood: 1ste zuurdesem voltarwebrood ; 2de koekenbrood ; 3de rijstbrood

Recepten

Rode salade met warme lookaardappeltjes
Nodig: 500g gekookte aardappelen, ¼ rode kool, 150g veldsla, 1 (rode)ui, 1 teentje look, 3 e.l. olijfolie, vinaigrette, zout
Snij de gare aardappels in schijfjes of blokjes, bestrijk een bakplaat met olijfolie en pers de look erover uit. Verwarm de oven op 200°C, verdeel de aardappelen over de bakplaat en grill ze goudbruin (af en toe keren). Snij ondertussen de kool en de ui in zeer dunne reepjes, meng ze met de veldsla, en overgiet met vinaigrette. Bestrooi de aardappelen met kruidenzout en schep ze door de salade.

Rammenassalade
Nodig: 1 rammenas van ongeveer 200 g, 1 eetlepel gehakte walnoten,4 els olijfolie fijnste kwaliteit (extra virgine), 1 kl balsamicoazijn, versgemalen zwarte peper en zout
Schil de rammenas en snijd hem in ultrafijne stokjes (julienne). Meng er de walnoten, olijfolie en balsamico onder. Kruid met versgemalen peper en eventueel wat zout.