Groentensprokkels week 8

Beste abonnee,
Er zijn het laatste jaar heel wat nieuwe abonnees en teamleden bijgekomen, dus misschien is ’t goed om jullie nog eens in te wijden in de geheimen van de groentenbewaring, zodat je zo weinig mogelijk laat verloren gaan van de oogst.
Jullie groenten zijn vers geoogst, dus in principe gaan ze wel een week mee als je ze op de juiste manier behandelt. Let wel: de kwaliteit van verse bladgroenten gaat het vlugst achteruit (ze verliezen ook snel aan voedingskwaliteit en smaak), dus is het een goed idee om soms je menu wat aan te passen, en die in ’t begin van de week op te eten.
Een aantal groenten worden met loof geleverd: bv venkel, jonge rode bieten, koolrabi, radijzen, wortelen. De gewassen bewaren het langst zonder loof (verdamping gebeurt vooral via de bladeren), dus best afsnijden. Bij koolrabi en radijzen kun je het loof verwerken in soepen of wokgerechten, van het venkelloof kan je een lekkere bouillon trekken (laten meekoken in de soep/viswaterzooi en uitvissen); konijnen of kippen houden is ook een alternatief…

* Bladgroenten hebben vlug last van uitdroging (door warmte of door het klimaat in de koelkast); je kan ze best koel en vochtig bewaren: in nat katoen of in een plastieken zak (of gekuist in de slazwierder) in de koelkast. Ze hebben ook al een rit achter de rug, en staan soms in een iets te warm depot; als je ze thuis nog even opfrist in water voor je ze opbergt, dan bljven ze langer fris.
– Verse kruiden (bieslook, peterselie, kervel): in nat katoen of plastieken zak, of snipperen en in een afgesloten plastieken potje in de koelkast bewaren.
– Veldsla wordt geleverd in papieren zakjes die ook water opslorpen; laat ze hier dus niet inzitten, in water leggen, wassen, kuisen en zwieren, en in de zwierder (of een andere gesloten verpakking) in de koelkast zetten; dan heb je de rest van de week frisse sla klaarstaan. Kropsla, rucola, raapsteeltjes, mizuna… kan je ook op die manier gekuist bewaren, of anders steek je de opgefriste groente in een plastiekzak in de frigo.
– Paksoy, warmoes, selder, andijvie gaat een kleine week mee in de groentebak van de koelkast (ook best even opfrissen)
– Spinazie: hoe verser hoe beter, ze bewaart nog wel een viertal dagen in de plastieken zak in de koelkast
– De meer ‘uitgerijpte’ bladgroenten (prei, kolen,..) zijn minder delicaat; ze bewaren vrij goed en kunnen gewoon in de groentebak in de koelkast (behalve dan als ze doorgesneden zijn). Om het langst geniet te hebben van je kolen gebruik telkens de buitenste bladeren; de kern blijft dan intact en blijft wekenlang houdbaar.
* Wortelgewassen als wortelen, rode biet, knolselder, pastinaak, raapjes… bewaar je best in de groentebak in de koelkast. Ongewassen wortelen gaan langer mee dan gewassen. Je kunt deze laatste ook in een bak met aarde (of in een kuil in de grond, alhoewel de muizen daar soms zeer blij mee zijn) in de kelder bewaren. Ajuinen, sjalotten en look daarentegen bewaar je droog en op kamertemperatuur.
* De meeste rijpe vruchtgewassen (tomaten, pompoenen, paprika) bewaar je best op kamertemperatuur, anders verliezen ze aan smaak, of gaan ze vlugger rotten. Onrijpe vruchtgewassen daarentegen (prinsessenboontjes, courgettes) horen dan wel weer thuis in de groentebak in de koelkast.
* Aardappelen horen thuis in een donkere koele kelder (of iets dat dit benadert; de koelkast is te koud, en aardappelen die te koud krijgen, worden vlugger (te) zoet).

Samenstelling pakket

Klein: veldsla, savooi van de Zonnekouter; aardpeer van D’Haens; wortelen paars van Vandevijver; pompoen van PCBT Beitem; zuurkool van de Wassende Maan; champignons (B) via Biofresh
Groot: veldsla, prei, savooi van de Zonnekouter; aardpeer van D’Haens; wortelen paars van Vandevijver; pompoen van PCBT Beitem; zuurkool van de Wassende Maan; andijvie (Fr), champignons (B) via Biofresh
Gemengd: veldsla, van de Zonnekouter; aardpeer van D’Haens; pompoen van PCBT Beitem; zuurkool van de Wassende Maan; appel jonagored van Van Eykeren; peer Conference (B), kiwi (It), pompelmoes (It) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), wijnsien moro (It), pompelmoes (It), citroen (Es) via Biofresh
Brood: 1ste roggebrood; 2de rijstbrood; 3de voltarwe desembrood
Aardappelen: volgende levering op 14/3

Recepten:

voor al wie er van overtuigd is dat hij geen zuurkool lust….

Zuurkool met aardpeer en spek (winters zoetzuur)
Nodig : een grote gesnipperde ajuin, rozijnen (even weken in water), aardpeer in schijfjes, stukjes spek, zuurkool, zout en peper
Smoor de ajuin goudbruin in olie, voeg de aardpeer toe en laat 15 min. zacht stoven. Voeg de zuurkool toe en stoof nog enkele minuten. Bak de stukjes spek in een aparte pan, voeg toe aan de zuurkool met de geweekte rozijnen, zout en peper en laat nog even stoven.

Zuurkoolsalade met wortelen en noten

Nodig: 200 g zuurkool, 50 g geraspte knolselderij, 50 g geraspte wortel; klein stukje fijngesneden prei, 1 el. yoghurt-met-mayonaise; 1 el. appel- of perendiksap; grofgehakte noten (bijv. amandelen en/of walnoten), kruidenzout
Verdun de mayonaise met het diksap en meng deze goed door de groenten. Garneer de salade met de nootjes.
Zuurkoolsalade met wintergroen en aardpeer
Meng 300g zuurkool met stukjes appel, wat veldsla, postelein, geraspte aardpeer, 2 el. mayonaise, 2 el. yoghurt en ½ el. mosterd, geroosterde zonne/pompoenpit, kruidenzout.

Smakelijk! An