Beste abonnee,
Bij ‘t begin van het nieuwe teeltseizoen is het altijd goed om samen met de andere Vroenteboeren terug te blikken op het vorige. Bracht alles op naar behoren, waren er geen te grote problemen in het grote geheel? Zijn er groentenprijzen die naar ons aanvoelen te laag zijn in verhouding tot ons werk, de kosten of de opbrengst?
Het klimaat hebben we uiteraard nooit in de hand: vorige winter was erg streng, en de lente kwam erg laat op gang (wat resulteerde in een lagere oogst van vruchtgewassen); maar we kregen anderzijds een lang zacht najaar en een vorstvrije winter cadeau (goed voor de groei van de herfst- en wintergroenten, maar dan weer niet altijd zo goed voor de ‘beestjes’: onze late wortelen en de Kollebloemprei kregen er de volle laag van…).
Onze toppers van vorig jaar: zomerwortelen, courgette, daikon, venkel, veldsla, prei en postelein; minder succesvol waren dan weer de pompoenen, roodlof, winterwortelen, paprika… doordat we een grote diversiteit aan gewassen telen, wordt een mindere oogst van het ene gewas vaak gecompenseerd door een betere oogst van een andere teelt. Maar op ’t einde van de rit moet de totale productie van ons land wel voldoen aan onze verwachtingen én noden (én jaarlijks stijgende kosten). Op die basis kunnen we dan onze groentenprijzen en pakketprijzen bepalen. Een heel andere aanpak dus dan het ‘gewone’ marktmechanisme, waar de prijs bepaald wordt door de goedkoopste aanbieder, of door de schaarste van het product; en waarbij niemand zich de vraag stelt hoe die producent het klaarspeelt om zo goedkoop te zijn (ten koste van wat en van wie allemaal…), en hoelang die het nog gaat overleven… Bij de Vroentebedrijven daarentegen zorgt u als consument ervoor dat wij voor een waardig inkomen op een verantwoorde manier lekkere groenten voor jullie kunnen telen. Waarvoor dank!
Groot: prei, spruiten, veldsla van de Zonnekouter; mizuna, warmoes van Hebben; wortelen van ’t Livinushof; witlof van Vander Hauwert
Gemengd: savooi van de Zonnekouter; rode biet van de Kollbloem; mizuna, warmoes van Hebben, appel jonagored van Van Eykeren; peer conference (B), wijnsien (Es), banaan (Do, FT) via Biofresh
Fruit: appel jonagored van Van Eykeren, peer conference (B), appelsien (Es), banaan (Do, FT), kiwi (It) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de rozijnenbrood; 3de voltarwebrood
Aardappelen: roda raja van ‘t Livinushof
Komatsuna-witlofsalade
Nodig: 100 g komatsuna (harde stelen verwijderd), 2 witlof gesneden, ½ appel in schijfjes, 75 g cottage cheese (Hüttenkäse), 1 el. pompoenpitten, geroosterd
saus: 2 el. mayonaise, 1 el. yoghurt of villi, mosterd naar smaak
Appel, witlof en komatsuna mengen. Enkele lepels saus op de salade scheppen. Kaas en pitten eroverheen strooien. De rest van de saus apart erbij geven.
Stamppot mizuna/mosterdblad voor 2 personen
Nodig: 700 g aardappelen, 1 of 2 bossen mizuna/mosterdblad, 1 ui, klontje boter, scheutje melk, kruidenzout, peper, 1 tl. mosterd, kaasblokjes of uitgebakken spekjes
Snijd de mizuna in heel smalle reepjes of stukjes. Kook de aardappelen met een snufje zout gaar en stamp ze fijn met een scheutje melk, mosterd, kruidenzout en peper. Snipper de ui en fruit in boter, roer ze door de aardappelpuree, schep de mizuna er door en laat even goed doorwarmen. Roer er de blokjes kaas of de uitgebakken spekjes door en serveer. Extra lekker en feestelijk met plakjes ei, stukjes augurk en fijngeknipte bieslook versierd. Variatie met (vegetarisch) gehakt: In plaats van kaas of spek kunt u deze stamppot ook heerlijk pittig van smaak maken met gebakken, gekruid (vegetarisch) gehakt. Dit recept is ook heerlijk met paksoi in plaats van met mizuna.
Rijstkroketjes met kaasvulling
Nodig: 2 koppen rijst, 200 gr warmoesblad, 1 ei, 50 gr gemalen gruyère, 100 gr mozzarella, evt. 1 to 2 el maïzena, olijfolie om te frituren, muskaatnoot, peper en zout
Kook de rijst gaar. Was intussen het warmoesblad, blancheer de groente, laat ze uitlekken en hak ze fijn. (Bewaar de warmoesstengels voor een ander gerecht, vb in kaassaus). Meng de rijst met de groenten, het ei, de gemalen kaas en de kruiden. Voeg eventueel wat maïzena toe om het mengsel steviger te maken. Maak je handen vochtig en rol kleine ronde kroketjes. Stop in het midden een blokje mozzarella. Verhit de olijfolie. Bak de kroketjes in de hete olijfolie.
Warmoes met yoghurt: lekker bij een rijstschotel
Snij eerst de brede stengels in dwarse reepjes, en stoof ze een vijftal minuten in een pan met olie en een beetje water. Voeg daarna de bladeren toe (in stukken gesneden), samen met wat zout of sojasaus en zwarte peper. Kruiden met geelwortel of curry en look. Laat nog een tiental minuutjes stoven tot alles gaar is. Als het vuur uit is roer je er een dl yoghurt doorheen, of je mengt er wat verse geitenkaas onder
Smakelijk! An