Groentensprokkels week 7 2015

Beste abonnee,
Het hangt weer in de lucht. De ganzen trekken terug naar ’t verre Noorden, de knoppen beginnen te zwellen, de mannetjesmerels schrapen vroeg in de morgen hun keel voor ‘t eerste zoetgevooisde gekwinkel en lopen zich wat hitsig te bewijzen voor de vrouwtjes; zelfs ons klein bang poesje wordt onweerstaanbaar naar buiten gelokt, de wijde wereld in vol muizen en kriebelbeestjes (en katers). De bomen strekken hun wintertenen uit, het land komt op adem van al dat water en ijs, en begint zachtjes om aandacht, bewerking, bevruchting te vragen.
En wij krijgen natuurlijk weer goesting om in die zwellende stroom van leven mee te drijven. Maar de stroom zit vol vertakkingen; we moeten constant keuzes maken. Welke gewassen willen we erbij?Voor welke rassen kiezen we? Zoeken we grond bij? Waar en hoe willen we nieuwe consumenten bereiken? Waar willen we met onze verkoop naartoe? Welke vragen en uitdagingen komen op ons af en wat doen we ermee? Willen we op een markt gaan staan? Waar kan iedereen wonen die hier vast meewerkt? Hoe krijgen we ons erf moddervrij zonder alles vol beton te gieten? Waarmee willen we (verantwoord en gezellig) onze nieuwe bureau verwarmen? En hoe krijgen we dat alles wat we hier zo graag zouden willen gedaan op een goeie manier? Dus: met het roer stevig in handen laveren, bijsturen, richting geven. Samen dit project op het ritme van onszelf en de seizoenen verder vorm geven, in afstemming met ons Zonnekouterland, met elkaar en met onze consumenten. Spannend!
En zoals elk jaar roept het voorjaar ook nieuw jong volk naar de boerderij, op zoek naar grond om in te wroeten en groenten om te oogsten: Dries, Michiel en Cies als plukkaarters, Benjamin op stage voor de hogeschool, straks nog enkele jongere stagiairs van diverse opleidingen… En in het spoor van de kersvers ontluikende krokussen verschijnt ook een nieuwe winkelfrigo (tot grote vreugde van Lien), nieuwe vensters voor onze nieuwe bureau, een nieuw dak voor de schuur… net zoals de lente houdt het niet op!

An

Samenstelling pakket

Klein: prei, savooi van de Zonnekouter; veldsla van Ouobouros; selder van Hebben; wortelpeterselie, aardpeer van D’Haens
Groot: prei, postelein, pompoen van de Zonnekouter; wortelen van ‘t Livinushof; ; selder van Hebben; rapen van Hanssens; wortelpeterselie, aardpeer van D’Haens
Gemengd: veldsla, prei, savooi van de Zonnekouter, wortelpeterselie van d’Haens; appel elstar van Ter Linde; mandarijnen, appelsien (It) via Biofresh
Fruit: appel topaz van Van Eykeren; mandarijnen, appelsien (It), avocado (Es), bananen (Do) via Biofresh
Aardappelen: rode Raja van ’t Livinushof
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de rozijnenbrood; 3de roggebrood

Recepten

Wortelpeterselie
Deze plant heeft een heerlijk aroma en is zeer geschikt als aanvulling van soepen, bouillons, sausen en stoofgerechten. De wortel heeft het uiterlijk van pastinaak, maar de smaak heeft eerder iets weg van selderijknol (en ook wel van peterselie).
Salade van rauwe rode bieten/peterseliewortel of wortel/peterseliewortel
Nodig: Sausje: 3-4 e.l. room (of 2-3 e.l. villi of yoghurt, 1 e.l. olie, 1 t.l. koriander, 1-2 t.l. honing, ½ e.l. citroensap: klop alles samen tot een romig sausje
250g wortels in totaal (geschild of geschraapt); 2 e.l. peterselieblad of bieslook (gesnipperd); evt. 1-2 e.l. hazelnoten (grof gehakt of gemalen)
Rasp de wortelen fijn, vermeng ze met het sausje, strooi er de verse kruiden en de hazelnoten overheen en dien meteen op.

Gegratineerde aardperen
Nodig: 500 gr aardperen, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 el zonnebloemolie, 200 ml melk, 3 eieren, 3 el tomatenpuree, 1 el tamari, 2 theelepels oregano, 150 g boerenkaas, peper en zout
Was de aardperen goed en snij ze in plakken van 1 cm dik, fruit de ui en de knoflook aan in de olie en voeg de plakjes aardpeer toe. Laat 3 min sudderen. Maak een beslag van de melk , eieren, tomatenpuree, tamari, kruiden, peper en zout en 100 gr kaas.
Vet de ovenschaal in, leg hierin de aardpeerplakjes en giet het beslag eroverheen. Bestrooi met de overgebleven kaas en gratineer in een oven van 200 °C; lekker met groene salade of een gekookte groente.

Savooirolletjes met spelt/rijstvulling en pompoensaus in de oven (van Kookschool ‘De Zonnekeuken’, www.vegetarischekookschool.be)
Nodig: 40 g graan per persoon met 2,25 x hun volume water, tijm, laurier, milde curry, savooi, kleine pompoen, karwijzaad, olijfolie, tarwemeel, (soja)melk, nootmuskaat, zeezout
Breng het water aan de kook, voeg de granen toe met tijm, laurier en curry, en laat een 40-tal min koken. Voeg zeezout toe en laat zonder vuur 15min nawellen.
Verwijder de nerf uit de savooibladeren, en blancheer ze beetgaar in kokend water met wat zout. Snijd de pompoen in gelijkmatige stukjes (groene pompoen best schillen) en blancheer tot ze voldoende zacht maar nog stevig zijn.
Op een zacht vuur olijfolie verwarmen, daarin karwijzaad en curry, en tarwemeel roeren en licht bakken, daarna water of (soja)melk toevoegen en roerend aan de kook brengen. Als de saus dikt: pompoen toevoegen en mixen met nootmuskaat en zout.
Vul de koolbladeren op met de gekookte granen en rol mooi op. Vet een ovenschotel in met olijfolie, breng een laag pompoensaus aan, dan de savooirolletjes, en overgiet met de rest van de saus. Afwerken met wat paneermeel, en ½ u in de oven.