Groentensprokkels week 50

!!! Voor de abonnees van Wereldwinkel Gentbrugge: op 12/12 en 19/12 kunnen de pakketten hier niet staan wegens geschenkenbeurs. We kunnen weer terecht bij restaurant ‘de Zuidkant’ tegenover de wereldwinkel; ze kunnen daar echter niet binnen in de gang staan wegens te druk in ‘t restaurant (tenzij het echt zou beginnen vriezen). We zetten ze beschut tegen de gevel; wel enkel afhalen vrijdag avond (vanaf 15u) of zaterdag voormiddag tegen ten laatste 11 u !!!
!!! Trappenhuis: de levering op 19/12 gebeurt in de Tarbotstr 61A !!!

Onze eindejaarsregeling:
Wij leggen er naar jaarlijkse gewoonte tijdens de Kerstvakantie even de riem af, en dat heeft zo zijn gevolgen:
– Vr 26/12 en Vr 2/1 zijn er geen pakketten; als compensatie krijgen alle abonnees week 51 (19/12) en week 2 (9/1) een dubbelpakket met veel bewaargroenten/ fruit. De tweewekelijkse abonnees krijgen 1 dubbelpakket voor of na de vakantie (al naargelang je pakket op een even of een oneven week valt).
– De bakker is ook op vakantie, we geven op 19/12 en 9/1 wat lekkere extra’s van de biobakker
– De aardappellevering van januari gebeurt op week 2 (16/1).
– Onze winkel is open op 19-20/12; sluit op 26-27/12 en 2-3/1.

Beste abonnee,
Het ritme vertraagt. Alles gaat langzamer en soms lijkt het zelfs wel even stil te staan. De natuur heeft zich volledig op zichzelf, onder de aarde, teruggetrokken. Het laatste blad is gevallen en enkel nog enkele dappere roodborstjes of winterkoninkjes wagen nog een tochtje naar buiten. De donkerste dagen en de mensheid maakt zich op voor het meest met licht versierde feest van het jaar. De duisternis moet blijkbaar gecompenseerd worden…
Ook wij kijken ernaar uit om even de stekker te kunnen uittrekken en te kunnen genieten van onze jaarlijkse vakantie. Het wordt dus nog even een drukke week waarin alles in orde gebracht moet worden zodat jullie tijdens onze afwezigheid toch nog van al het lekkers kunnen verder genieten. We nemen ook onze voorzorgen mocht het de komende weken stevig beginnen vriezen. De pompoenen in een verwarmde ruimte, de daikon uit de grond. De savooien en de spruiten op het land mogen verder nog blijven staan. Deze stevige planten met hun lederen blad hebben in de loop van hun groei (ze staan minimaal negen maanden op het land, vandaar het verhaal van de babietjes) voldoende zon en licht vergaard om zich te wapenen tegen de koude. En ook de prei kan tegen een stootje. Alle andere gewassen staan beschermd onder de plastiek van de serre. Mocht het echt stenen uit de grond vriezen, dan vertraagt de groei, maar de meeste gewassen komen dit wel te boven.
Het winterseizoen doet wel wat met een mens. Soms vraag ik me af hoe het leven eruit ziet op plaatsen in de wereld waar de seizoenen minder uitgesproken zijn. Zouden deze mensen ook zo onderhevig zijn aan zo’n jaarcyclus? En net als wij een jaarlijkse periode van vertraging kennen?

Geniet van je groentjes, Lien

Samenstelling pakket

Klein: laatste oranje pompoen van de Zonnekouter, pastinaak van de Kollebloem, aardpeer van Ourobouros, rode kool, wortel, ajuin van Carlos Noé (Watervliet), witloof van Vander Hauwert (Roborst)
Groot: Veldsla, prei, spinazie en laatste orane pompoen van de Zonnekouter, witte kool van de Kollebloem, wortel en ajuin van Carlos Noé (Watervliet), witloof van Vander Hauwert (Roborst)
Gemengd: Prei, spinazie en laatste oranje pompoen van de Zonnekouter, aardpeer van Ourobouros, peer conference en appel jonagored van Van Eykeren; moro wijnappelsien (It) via Biofresh
Fruit: peer conference en appel jonagored van Van Eykeren; moro wijnappelsien (It) en clementines (It) via Biofresh
Brood: 1ste brood haverzemelen ; 2de brood koekebrood ; 3de brood roggebrood

Recepten

Gebakken aardperen met peterselie
Nodig: 200g aardperen, olijfolie of ghee (geklaarde boter),peper, kruidenzout, peterselie
Schrob de aardperen grondig schoon en snijd ze in schijfjes. Bak ze in de olie of in de ghee, breng op smaak met peper en kruidenzout en bestrooi met verse peterselie.

Aardpeer-warmoes spaghetti in de wok
Nodig: 1 paprika, 1 gesnipperd teentje look, warmoes, enkele aardperen, champignons, seitan, olijfolie. Gekookte spagetti, pesto.
Schrob de aardperen schoon en snij ze in schijfjes. Snij de witte stengels uit de warmoes, en snij ze in stukjes. Roerbak in een wok de aardperen, de look en de warmoesstengels in olijfolie, tot ze bijna gaar zijn. Snij de paprika, de seitan en de champignons in stukjes, en laat even meebakken. Voeg daarna het gesneden warmoesgroen toe, en roerbak alles gaar. Meng de spaghetti met de pesto eronder. Kruiden met kruidenzout en zwarte peper.