Groentensprokkels week 49

Voor de abonnees van Wereldwinkel Gentbrugge: op 5/12, 12/12 en 19/12 kunnen de pakketten hier niet staan wegens geschenkenbeurs. We kunnen weer terecht bij restaurant ‘de Zuidkant’ tegenover de wereldwinkel; ze kunnen daar echter niet binnen in de gang staan wegens te druk in ‘t restaurant (tenzij het echt zou beginnen vriezen). We zetten ze beschut tegen de gevel; wel enkel afhalen vrijdag avond (vanaf 15u) of zaterdag voormiddag tegen ten laatste 11 u !!!

Onze eindejaarsregeling:

Wij leggen er naar jaarlijkse gewoonte tijdens de Kerstvakantie even de riem af, en dat heeft zo zijn gevolgen:
Vr 26/12 en Vr 2/1 zijn er geen pakketten; als compensatie krijgen alle abonnees week 51 (19/12) en week 2 (9/1) een dubbelpakket met veel bewaargroenten/ fruit. De tweewekelijkse abonnees krijgen 1 dubbelpakket voor of na de vakantie (al naargelang je pakket op een even of een oneven week valt).
De bakker is ook op vakantie, we verrekenen die 2 weken in december en januari.
– De aardappellevering van januari gebeurt op week 2 (16/1).
– Onze winkel is open op 19-20/12; sluit op 26-27/12 en 2-3/1.

Beste abonnee,
Een drukke vergaderweek lijkt het wel. Als boer zit je dan wat te wiebelen op je stoel, of je dreigt in te dommelen maar tegelijkertijd vind ik het heel leuk om actief deel te nemen en je gedachten te delen en te horen wat leeft bij de ander. Van onderlinge werkbespreking tot teeltplanoverleg met de collegaboeren. Hoogtepunt was de aandeelhoudersbijeenkomst woensdagavond. Bijna een half jaar is onze coöperatieve vennootschap een feit en dit werd door jullie enthousiast onthaald. Daarom organiseerden we een eerste bijeenkomst voor al wie aandeelhouder geworden is. Daar zaten we dan als vijf vennoten die de Zonnekouter runnen recht tegenover de groep vennoten die de Zonnekouter mee dragen. Op deze bijeenkomst wilden we uitleggen wat een cvba inhoudt en hoe de structuur achter de Zonnekouter er uitziet. Vooral wilden we ook nog eens elk persoonlijk meegeven hoe we op de Zonnekouter terechtgekomen zijn en wat onze toekomstideeën zijn. Maar het kwam niet van één kant. Het was duidelijk dat ieder in de groep aandeelhouders zijn persoonlijke motivatie heeft om in de Zonnekouter te investeren. En sommigen zitten zelf ook met ideeën, tips en suggesties voor de boerderij. Het deed deugd om dit te horen en doet ons zin krijgen in de toekomst.
Naast het feit dat ik graag boer ben, heb ik geleerd dat het boer zijn ook een stuk een verantwoordelijkheid nemen is. Goede voeding en een goed bodembeheer zijn daarin belangrijk. Door een ontmoeting zoals op woensdagavond waarbij ik als producent de consument ontmoet, realiseer ik me dat ik die verantwoordelijkheid graag opneem.
Groetjes, Arne

De Zonnekouter organiseert:

‘Prachtige natuur!’

Natuur van bij ons, door de lens van natuurfotograaf Ludo Goossens

Vrijdag 12 december, 20u op de Zonnekouter

In lang vervlogen tijden kwamen mensen in de donkerste periode van het jaar bijeen om verhalen te vertellen en warmte te zoeken bij elkaar. Een traditie die we graag opnieuw willen oppikken…
Ludo Goossens is een natuurfotograaf met een passie voor de natuur in de eigenste achtertuin. Hij is wereldberoemd in het Meetjesland, maar ook daarbuiten viel hij meermaals in de prijzen met zijn prachtige foto’s. Nevel die langzaam optrekt tussen de velden, een hermelijn die tussen de bladeren loert of een kerkuil die geruisloos komt aangevlogen: de foto’s van Ludo Goossens zijn doordrongen van een verpletterende schoonheid.
Op vrijdagavond 12 december is Ludo Goossens te gast op de Zonnekouter. Hij brengt er een schitterende fotoprojectie, ondersteund met muziek en rijkelijk voorzien van tekst en uitleg. Een avond om niet te missen…
Inkom 4 euro pp. Zie ook eens op www.ludogoossens.be

VELT organiseert:

Vegetarisch koken op de Zonnekouter

met Carmen Landuyt

zondag 7 december van 10u tot 12u30

We koken samen een biologische maaltijd met biogroenten van het veld. Erkende VELT-lesgeefster Carmen Landuyt brengt jou kennis en kunde bij om in de natuurlijke keuken aan het werk te gaan. Je kan je zien hoe groentjes vanop het veld omgetoverd worden tot een (h)eerlijke maaltijd op je bord. Breng zelf een mesje en een schort mee. Inschrijven tot 1 december 2014 bij info.leieland@velt.be en storten van 20 euro op rekeningnummer van VELT-Leieland.
Inschrijven bij mieke.roelens@telenet.be of 09/ 380 48 10. Max. 20 deelnemers.
Prijs: 20 euro, te storten op rekeningnr van VELT-leieland: : BE55 4694 1599 4144

Samenstelling pakket :

Klein: prei, savooi, daikon, selder van de Zonnekouter; rode biet van de Kollebloem, veldsla via Biofresh
Groot: prei, savooi, selder van de Zonnekouter; aardpeer, pastinaak van Ourobouros; wortelen van ‘t Livinushof; veldsla (B), broccoli (F) via Biofresh
Gemengd: savooi van de Zonnekouter; pastinaak van Ourobouros; wortelen van ‘t Livinushof; peer conference; appel topaz van Van Eykeren; veldsla (B) , clementines(It) via Biofresh
Fruit: appel elstar; peer conference vanVan Eykeren; pompelmoes (Es); clementines (It); kaki (Es) via Biofresh
Brood: 1ste 8-granenbrood; 2de rijstbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: Biogold (licht bloemig) van ’t Livinushof