Groentensprokkels week 46

Beste abonnee,
Nat en koud; het is weer even wennen. Het werk buiten op het land beperkt zich nu vooral tot oogsten wat nodig is, en elk gewas heeft hierin zo haar eigen-aardigheden. De spruitenplanten die rijkelijk fris water verzamelen in hun bladschachten, om je dan als je hun spruiten trekt op een koude douche te vergasten. De prei die loodzwaar uit de grond komt met een deel van de akker er nog aan. De savooien die staan te blinken als grote bolle smaragden vol waterparels. De daikon die eindeloos uit de grond blijft komen; één lange witte verrassing. Zwaar beladen oogstkarren die zich niet vooruit laten duwen in de soppige grond. En binnen in de beschutting van de serre een verademing: al dat verrassende jonge groen, dat het wintergevoel nog even buitenhoudt.
Er komt nu meer tijd voor binnenwerk, voor alles wat is blijven wachten op rustiger tijden… wat maakt dat ook in de winterperiode de tijden niet zo rustig zijn als we wel zouden wensen. Veel bureauwerk (ook hier slaat af en toe een overdosis computer toe…), vergaderingen op het bedrijf, met Landwijzer, Biogrondfonds, Vroente, Voedselteams… plannen maken, engagementen buitenshuis, overleg met collega’s, ontvangen van groepen… soms vraag ik mij af wanneer de winterrust écht zal beginnen, of waar hij dan wel gebleven is… Want na zo’n vol teeltseizoen moet je er toch wel eens de riem kunnen afleggen, om te kunnen terugkijken, genieten en leren van het voorbije jaar, en zo terug krachten opdoen voor een nieuwe start, elk jaar opnieuw.

Samenstelling pakket

(op woensdag kan je de nieuwe samenstelling van de week altijd terugvinden op onze website: www.dezonnekouter.be)

Klein: veldsla, prei, daikon van de Zonnekouter; knolselder, witte kool van de Kollebloem; wortelen (B) via Biofresh
Groot: prei, daikon, postelein, pompoen van de Zonnekouter; knolselder, witte kool van de Kollebloem; witlof van Vander Hauwert; wortelen (B) via Biofresh
Gemengd: prei, selder, daikon, spruiten van de Zonnekouter, appel jonagored, peer doyenné van Van Eykeren; clementines (Es) via Biofresh
Fruit: appel jonagored, peer doyennée van Van Eykeren; clementines (Es), kiwi (It) via Biofresh
Brood: 1ste 6-granenbrood; 2de lijnzaadbrood; 3de roggebrood
Aardappelen: volgende levering op 6/12

Recepten

Wortel-daikon salade voor 2 personen
Nodig: 150 gram wortel, 50 gram daikon, 1 appel, 25 gram rozijnen, 25 gram noten
Dressing: 2 el. citroensap, 1 el. sinaasappelsap, 1 tl. dille, snufje peper
Laat de rozijnen een kwartier wellen. Rasp de wortel en daikon grof en snijd de appels in kleine stukjes en doe ze in een kom. Maak een dressing van citroensap, sinaasappelsap, peper en dille. Voeg de rozijnen toe aan de wortel en daikon en meng de dressing erdoor. Serveer met een graansoort en een gebakken groente als bloemkool of broccoli.
Variatie yoghurtdressing: met citroensap, yoghurt, dille, citroenmelisse en peterselie
Daikonsoep met noedels
Nodig: 3-tal daikonwortels, stuk gemberwortel (grootte van duim) geraspt, 4 knoflooktenen, 2 liter of minder (kippe)bouillon, sojasaus, rijstvermicelli
Daikonwortels, schillen, overlangs in 2 snijden en er dan blokjes van snijden. Bouillon laten koken, gember, looktenen en daikonwortels toevoegen. Op een zacht vuurtje laten pruttelen tot wortel beetgaar is (min 30 min).
Vuur uitdraaien en rijstvermicelli toevoegen, bouillon is voldoende heet genoeg om vermicelli te doen garen. Voor het opdienen wat sojasaus en evt. rijstazijn toevoegen.

Gewokte daikon (uit ‘Farmer John’s cookbook’) (lekker met rijst met zalm, bereidingstijd: enkele minuten)
Nodig: 1 daikon, in schijfjes gesneden, enkele gesnipperde sjalotjes, 2 el. olie, 2 el. sojasaus, 2 el. water, 1 tl. honing, een snuif chili
Verhit de olie in de wok, roerbak de sjalot 30 sec, voeg de daikon toe en roerbak 1 min, voeg het water toe en blijf roerbakken tot het water verdampt is. Voeg sojasaus, honing en chili toe, goed roeren, en nog 30 sec. bakken. Direct uit de wok halen.

Koolcurry van witte kool (bij een rijstgerecht opdienen)
Nodig: een gesnipperde ui, een halve geschaafde kool, een paprika in stukjes gesneden, een theelepel curry, een theelepel karwijzaad (kummel) en sojasaus of zout.
Verwarm olie in een pan met dikke bodem (of wok) en fruit hierin de ui lichtgeel. Voeg de kool toe samen met de paprika, curry, sojasaus en karwijzaad, en bak ze al roerend tot hij bijtgaar (glazig, nog niet zacht) is (5 à 10 min). Je kunt er ook op het einde blokjes gekookte aardappel onder bakken: een Indische delicatesse!

Witte kool met pompoen
Nodig: 1 ui, 400g witte kool, 100g pompoen in blokjes, 1 el. olie, 1-2 tl. karwijzaad of ½ tl. komijnzaad of een snuifje peper, basilicum, ½ dl room.
Snij de kool doormidden en snij de helften in fijne reepjes (of schaaf ze). Verwarm op een matig vuur in een pan met dikke bodem de olie met de ui en smoor de ui glazig. Voeg kool met zout en kruiden toe, en smoor dit onder af en toe omscheppen tot de kool glazig is en gaat slinken, maar laat hem niet verkleuren. Leg de pompoenblokjes op de kool en blus met 1,5 dl water. Doe het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje gaarstoven (20-30 min). Roer het gerecht flink door als de pompoen gaar is, zij bindt dan ook het kookvocht. Breng op smaak met basilicum en room.

Smakelijk! An