Groentensprokkels week 45

Uw boeren en boerinnen gaan van 14 tot 16 november op weekend, samen met de andere vroenteboeren. Twee dagen lang zal er gewerkt worden rond het thema ‘samenwerken’ en hoe dit realiseren met een diverse groep van mensen.
!!! Hierdoor zal de boerderijwinkel gesloten zijn op zaterdag 15 november.  Op vrijdag 14 november is ze een uurtje vroeger open en dicht: open van 13u tot 18u !!!

“Dansen met Gehoornde Dames”

 Filmvoorstelling op di 25/11 om 20u in Studio Skoop

Een inspirerende film over eigenzinnige karaktervolle koeien en boeren die samen creatief hun weg zoeken naar een nieuwe veehouderij: antibioticavrij, in harmonie met het leven, en met als kers op de taart onovertroffen rauwmelkse kazen.
Reserveren op info@oikos.be.
Meer info via deze link: http://oikos.be/component/ohanah/docu-dansen-met-gehoornde-dames-onno-gerritse?Itemid=221

Beste abonnee,
Boer Arne is nu helemaal geland. Sinds augustus werkt hij hier al enkele dagen in de week mee, maar nog steeds niet voltijds. Nog een tijd lang had hij elders nog wat zaken af te werken, maar sinds nu deze week staat hij er helemaal. Gedaan met de gespletenheid van overal een beetje en nergens helemaal thuis. Nu staat hij volledig op De Zonnekouter en kan hij hier volledig zijn nieuw plekje zoeken. Alweer een reden om het glas te heffen!

Op het land wordt het werk dan al wel wat rustiger (alhoewel er nog steeds veel te oogsten valt, bekijk de samenstelling van het pakket maar) en we maken volop plannen voor komende tijd. Er moet dringend een nieuwe bureau komen. Tot hiertoe was altijd alles in het woonhuis te doen. Maar met zoveel mensen samen wordt dit nu toch wel wat moeilijker en hebben we nood aan een aparte ruimte om rustig wat te werken en om de nodige administratie te bewaren. Maar vooraleer deze er kan komen, moeten er nog constructies uit de grond rijzen.
Maar daarnaast wordt het ook al stilaan tijd om samen te zitten om plannen te maken voor komend teeltjaar. Sowieso is dit steeds een (zij het niet hét) belangrijk winterwerk. Dit gebeurt trouwens niet enkel hier op de boerderij, maar ook in samenspraak met de andere vroenteboeren. Daarnaast heb je nu ook het gegeven van verschillende boeren samen op de boerderij.

Misschien hebben die nieuwe boeren wel andere ideeën en plannen dan die oude garde. Er moet heel wat overlegd worden….
Het belooft een boeiende winter te worden.

Eet smakelijk,
Lien

Samenstelling pakket

Klein: wortel, veldsla, roodlof, savooi, prei, selder van De Zonnekouter
Groot: wortel, kropsla, savooi, daikon, prei, postelein van De Zonnekouter, pastinaak van Ourobouros, koolrabi van De Kollebloem, champignons via Biofresh
Gemengd: wortel, warmoes, andijvie, venkel van De Zonnekouter, appel jonagored, peer doyenné van Van Eykeren, banaan (Do), pompelmoes (It via Biofresh.
Fruit: appel cox, peer doyenné van Van Eykeren; granaatappel (Es), banaan via Biofresh)
Brood: 1ste zuurdesem voltarwe brood; 2de koekenbrood; 3de rijstbrood
Aardappelen: agria van De Kollebloem

Recepten

De kookcursus deze week met Peter Vandermeersch zorgde weer voor inspiratie:
Herfstsalade met gestoomde wortelgroenten, bladpeterselie en een pijnboompitten-basilicumsaus (www.dezonnekeuken.be)

Nodig: Romeinse sla of een andere stevige sla, 3 wortelen, 1 knolselder, bladpeterselie, 150g pijnboompitten, 1 verse basilicum, olijfolie, ume-azijn, appelazijn, gemalen witte peper, 1 citroen, water, zeezout
Neem enkele wortelen en stukjes knolselder, schil ze en snij in gelijkmaige staafjes.
Blancheer of stoom ze kort tot bijtgaar en niet meer rauw, en lqat afkoelen.
Rooster de pijnboompitten goudbruin en laat ze afkoelen. Doe ze in een blender met 150 ml water, een handvol verse basilicumblaadjes, wat zeezout en een koffielepel vers geperst citroensap. Blend tot een egale saus en voeg nog gemalen witte peper toe.
Snij de sla in fijne slierten. Was de bladpeterselie, zwier ze droog en pluk de blaadjes van de stengel. Meng de sla met de afgekoelde wortel- en knolselderstaafjes en de bladpeterselie en voeg wat olijfolie en ume-azijn toe. Serveer met de basilicumsaus.

Pastinaakpuree
Nodig: 400g pastinaak, 2 ajuin, 1/2dl melk, 1 e.l. olijfolie, 1 e.l. gehakte peterselie, zout
Schrob de pastinaak schoon en snij in plakjes. Snij de ui, en fruit ze in olie. Voeg de pastinaak toe en laat in een bodempje water gaarstoven. Voeg zout en melk toe, pureer en bestrooi met peterselie.